Yunus Emre Kimdir

0
1688

Yunus Emre Kimdir
Yunus Emre, tasavvuf şiirlerinin en önemli temsilcilerinden biridir. Yunus Emre’nin hayatı ve yaşadıkları hakkında çok fazla bilgi yoktur. Yaşadığı yani varolduğu tarihler ise on üçüncü yüzyılın ikinci çeyreği ile on dördüncü yüzyılın ilk çeyreğinde yaşadığı düşünülmektedir. Araştırmacılara göre Sarıköy yada Karamanlı olduğu düşünülmektedir. Yaşadığı yer olarak ise en güçlü bilgi ise Hacı Bektaş Velinin bir eserine dayanarak Sarıköyde yaşadığı düşünülmektedir. Ölüm tarihi olarak ise 1320 kabul edilen Yunus Emrenin 82 yaşında öldüğü söylenmektedir. Bu durumda ise 1238 yılında doğduğu düşünülmektedir. Yunus Emrenin Bütün bir Anadoluyu dolaştığı, Mevlanayı gördüğü eserlerinde geçen cümlelerden anlaşılmaktadır.

Yunus Emrenin Destansı Yaşamı
Yunus Emre halk arasında şu şekilde anlatılmaktadır. Yunus Emre küçükken okula gitmiş ve alfabeyi öğrenememiştir. Yunus Emre ise okulu bıraktığı ve köyünde çiftçiliğe başladığı söylenmektedir. Köyünde ise kıtlık ortaya çıkar ve Yunus Emre kıtlıktan etkilenir. Yunus Emre ise Kırşehire yakın Sulucakara höyükte Hacı Bektaş Veli adında birini duyar ve kapısına gelen ihtiyaç sahiplerini boş döndürmeğini duyar ve yanına gitmeye karar verir. Yusun Emre ise eli boş gitmemek için yolda alıç toplar. Yunus Emre Hacı Bektaş Velinin dergahına gider ve Yunus Emrenin samimi ve saygılı davranışlarından çok memnun kalır… Yunusun buğday için geldiğini öğrenince “Sorun bakalım buğday mı ister, himmet mi?” der. Bu sözleri duyan Yunus ” Ben himmeti ne yapayım, karın doyurmaz ki, bana buğday gerek,” der. Buğdayını alan Yunus yola çıkar.

Yunus Emre geri dönüş yaparken aldığı buğdaydan pişman olur ve geri döner. Hacı Bektaşı Velinin huzuruna çıkar ve buğdayı istemediğini himmet istediğini söyler. Hacı Bektaş Veli “O söylediğin artık geçti biz o anahtarı Taptuk Emreye verdik,” der. Yunus, bunun üzerine Taptuk Emreyi bulmak için yola çıkar. Taptuk Emreyi bulur ve ona durumu anlatır. Taptuk Emrenin dervişi olur ve dergâha odun taşımakla görevlendirilir. Kırk yıl odun taşıdığı dergâha bir tek eğri odun getirmez. Sebebini soranlaraysa “Bu kapıdan içeriye odunun eğrisi bile giremez,” der. Taptuk Emre kızını Yunus ile evlendirir ama Yunus şeyhinin kızına kendisini layık görmediği için kıza elini sürmez. Onun tek amacı erenler mertebesine ulaşmaktır. Yunus bir türlü erenler mertebesine ulaşamadığını düşünüp, üzülür ve Taptuk Emrenin yanından ayrılır.

Yunus Emre ait Sözler
– Maharet güzeIi görebilmektir,sevmenin sırrına erebilmektir. Cihan, aIem herkes biIsin ki şunu; en büyük ibadet sevebilmektir..
– Eğer, iIerde birgün keşke demek istemiyorsan, 3 şeyi doğru seç! Eşini, işini, arkadaşını.
– Olsun be aldırma yaradan yardır..sanmaki zalimin ettiği kârdir.. Mazlumun ahi indirir sâhi.. Herşeyin bir vakti vardır..
– Nefistir seni yoIda koyan, yolda kalır nefse uyan.
– KaIem eğri diIIi, mürekkep siyah yüzIü, kağıt iki yüzIü! Şimdi kalkıp arzuhalimi yazmaya kimi mahrem kıIayım?

Önceki İçerikBilgisayardaki Programları Otomatik Güncelleme
Sonraki İçerikGitti Gidiyor Müşteri Hizmetleri İletişim Numarası
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz