Halit Ziya Uşaklıgil Kimdir?

0
98

Halit Ziya Uşaklıgil Kimdir
Halit ziya Uşaklıgil, Modern Türk romancılığının, ilk kurucularından olup, bu alanda en büyük ustalardan biri olmayı başarmıştır.

İstanbul’un Eyüp ilçesinde hayata gözerlini açan Halit Ziya, İzmir’de halı ticaretiyle ünlü olan zengin bir ailenin üyesidir. Halit Ziya, ilköğretim eğitimini Fatih Rüştiyesinde yapmıştır ve 9-10 yaşında büyükbabasının yanına İzmir’e gitmiştir. Yazı hayatına genç yaşlarda başlayan Halit Ziya Uşaklıgil, ortaöğretim eğitimini Fransız Mekitaristler okunda tamamladı. Hizmet adlı günlük gazetede daha 20 yaşına ulaşmadan yazıları yayınlanmaya başlamıştır. Nemide, Bir Ölünün Defteri, Ferdi ve Şürekası gibi romanları ilk denemeleri arasında yer almaktadır. Daha büyük romanlar yazmak için İstanbul’a gelen Halit Ziya, Recaizade Mahmut Ekrem önderliğindeki “Servet-i Fünun” topluluğuna katılarak daha büyük başarılara imza atmıştır.

Mai ve Siyah romanıyla Servet’i Fünun dergisinde yer alan roma, Halit Ziyanın ilk ve en büyük romanı olarak kabul edilir. Bu romandan sonra ise asıl büyük romanlarından biri olan Aşk-ı Memnu’yu yazarak daha büyük başarılara imza artmıştır. Kırık Hayatlar romanı ise Servet-i Fünun’un kapatılması nedeniyle daha sonradan kitap haline getirilmiştir. Bu romanı da 3. En büyük romanı olarak kayıtlara geçmiştir.

1909 yılında padişahın değiştirilmesiyle Mabeyn Başkatibi olarak görev yapmaya başlamış olan Halit, burada 3 yıldan fazla görev yapmıştır. Bu süreden sonra Halit Ziya, bu görevden istifa edip Darülfünun üniversitesinde öğrencilere hocalık yapmaya başlamıştır. Hocalık yıllarından itibaren, kendini yazı hayatına bağlayan yazar, İstanbul’da 1945 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Broşürleri
Halit Ziya, kimya ve insan vücuduna dair bilgiler veren broşürleri 1980-90 yılları arasında yazıp yayınlamıştır. Aynı zamanda batı edebiyatı alanında da eserler vermiştir.

Şiirleri
Şair kimliği de olan Halit Ziya Uşalıgil’in, Mezardan Sesler ve Mensur Şiirler adında bazı eserleri bulunmaktadır.

Romanları
1889 yılında yayınladığı Nemide romanı, aynı yıl içerisinde yayınladığı Ölüm Defteri, 1894 yılında Ferdi ve Şürekası gibi romanlarıyla da ön plana çıkan Halit Ziya, bu alanda başyapıtlara imza atmayı başarmıştır.

Halit Ziya Uşaklıgil, hikayeleri, anıları ve diğer eserleriyle kültürümüze batılı alanda roman yazan büyük üstatlardandır.

Önceki İçerikYakup Kadri Karaosmanoğlu Kimdir?
Sonraki İçerikJeotermal Enerji Santralinin Parçaları
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz