Jeotermal Enerji Santralinin Parçaları

0
295
Jeotermal Enerji Santrali

Jeotermal Enerji Santralinin Parçaları
Jeotermal enerji santrallerinin kullanılmasıyla 2009 yılında ABD’de toplam 15 milyar kilovat enerji üretimi yapılmıştır. Jeotermal enerji, enerji üretimi yapabilmek için dünya çekirdeğinin ısısından yararlana bir enerji üretim sistemidir. Dünyamız bu enerjinin üretimi için gerekli olan ısıdan çok daha fazla bir ısıya sahip olduğu için, bu enerji türü de rüzgâr ve güneş enerjileri gibi sürekli enerji kaynaklarından sayılmaktadır. Diğer santral sistemlerinde de görüldüğü gibi Jeotermal enerji santrallerinde enerji, elektrik üreten türbinin çevrilmesiyle üretilir.

Jeotermal enerji, kesintisiz bir güç kaynağı olduğu santraller için 24 saat aralıksız çalışabilir. Fakat diğer enerji sistemlerinde farklı noktaları bulunmaktadır. Dünya ve Güneş’in iç çekirdeği, gezegenimizdeki en büyük iki enerji kaynağı olarak bilinmektedir. Elektrik üretmek için Jeotermal santrallerin kullanılması, küresel ısınmayı engellemek için de doğru bir tercih olacaktır. Jeotermal enerji santrallerinde farklı parçalar yer almaktadır. Bu parçalar şu şekildedir.

Jeotermal Delikler
Jeotermal bir bitkinin ilk bileşeni jeotermal havalandırmadır. Dünyanın ısınması için kullanılan enerji santrali ise jeotermal menfezdir. Jeotermal bitkinin havalandırma işlemi iki yolla gerçekleşir. En güncel yolu ise, yukarı doğru su basınçlı aşırı derecede ısındırılmış jeotermal santraldir. Aynı zamanda flaş buharı tesisi de denir. Buhar delikleri yerkürenin suyunu kaynatmak ve yeterince sıcak olduğu bir noktaya ulaşmak için kullanılır.

Buhar Jeneratörü
Jeotermal enerji santrallerinin en önemli parçalarından biri ise buhar üretimi yapan buhar jeneratörüdür. Yeraltındaki düşük basınçlı suyun yeryüzündeki yüksek basınçlı su ile arasında buhar boşluğu bulunmaktadır. Bu iki basınç arasında boşluk bulunmasına rağmen su sıvı halde bulunmaktadır. Bu boşluğun kalkmasıyla beraber, su, buhara dönüşür. Bu buhar, buhar jeneratörü ile havalandırma tabanının altına pompalanır.

Jeotermal enerji santralleri oldukça yüksek maliyetlere sebebiyet vermektedir. Maliyetin yanı sıra doğal etkenler de göz ardı edilmemelidir. Çünkü bir jeotermal tesisin kurulması için sıcaklığın dünya seviyesinin çok daha altındaki sıcaklık seviyesine yaklaşık olarak 3000-4000 m arasında olması ve mevcut yerde su kaynağının bulunması gerekir.

Türbin
Çevredeki bitki türlerine bakılmaksızın hem flaşlı hem de kuru buharlı tesislerde, buhar büyük türbinlere pompalanır. Buharın pompalanmasıyla türbinler dönmeye başlar ve jeneratöre bağlı türbinler mekanik enerjiyi kullanılabilir elektrik enerjisine dönüştürür. Bu durumda ıs Dünya üzerinde kullanılabilir elektrik halini alır.

Türbinlere pompalanan buhar, yoğun hidrojen sülfür gibi birçok yoğuşmayan gazlar nedeniyle korozyona sebep olur. Bu nedenle özel malzemelerle korozyon koruması yapılması gerekmektedir.

Kondansatör
Türbin içindeki buhar, tekrardan yoğunlaştırılmak için odaya yönlendirilir. Kondansatör, buharı boşa götürmeyerek tekrar kullanmak için sıvı suya dönüştürür. Lakin bu dönüştürme sırasında kaybedilen aşırı ısı başka enerjiler dahilinde (seracılık ve ısıtma gibi) yerlerde kullanılır. Daha sonra bu sıvı kuru buhar için tekrar olarak baştaki işleme, yani kaynatma işlemine geri döner.

Önceki İçerikHalit Ziya Uşaklıgil Kimdir?
Sonraki İçerikLine Görüntülü Konuşma Nasıl Yapılır
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz