Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kimdir?

0
94

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kimdir
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 27 Mart 1889 yılında Kahire’de dünyaya gözlerini açmış, 13 Aralık 1974 yılında yaşamına Ankara’da son vermiş, önemli bir diplomat, gazeteci, şair ve yazardır. Tüm bu rolleri tek başına üstlenebilmiş olan bu yazar, hayatı boyunca birçok mükemmel esere imza atmıştır.

Aile Hayatı
Mısır’ın Kahire şehrinde dünyaya gözlerini açan yazarın babası, Manisa’nın tanınmış ailelerinden olan Karaosmanoğlu ailesinden Abdülkadir Bey’dir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun annesi İkbal Hanım, Abdulkadir Bey ile 1833 yılında tanışmıştır. Abdulkadir Bey, Kavalı İbrahim Paşa’nın Manisa işgali esnasında İkbal Hanım’ın Mısır’daki konağına yerleşerek ona yakınlaşmıştır. Bu evlilikten dünyaya gelen ikinci çocuk ise Yakup Kadri olmuştur.

Eğitim
Mısırlı İbrahim Paşa’nın ölümü üzerine Yakup Kadri ve ailesi Türkiye’ye yerleşme kararı almışlardır. Yakup Kadri, ilköğretim eğitimini Manisa’daki Fevziye Mekteb-i İptidaisi’nde tamamlamıştır. Yakup kadri, 1903 yılında İzmir idadisinde eğitimine devam etmeye başlamıştır. Şahabettin Süleyman ile yakın arkadaşlığı bu okulda başlamıştır. Edebiyata olan ilgisi çocukluk yıllarından başlayan Yakup Kadri’nin, bu ilgisi ilerleyen yıllarda giderek artmıştır. Yakup Kadri’nin babasını kaybetmesi ile beraber İzmir idadisindeki eğitimi yarım kalmış ve 1905 yılında annesi ile beraber Mısıra dönmüştür.

Diplomatlık
1934’de Tiran elçiliğine atanan Yakup Kadri, 1935’de Prag’da, 1939’da Lahey’de, 1942’de Bern’de, 1949’da Tahran’da, 1951 yılında ise yeniden Bern elçiliğinde görev yapmıştır. Son görev yaptığı elçilik olan Bern elçiliğinden emekli olmuştur. Elçiliklerde görev yaptığı yıllarda “ Zoraki Diplomat” adlı eserini ortaya koymuştur. Çalışma hayatının bitmesi sonucunda yurda dönmüş ve dergi ve gazete yazıları yazmaya başlamıştır. 1957 yılında ünlü gazetelerden olan Ulus gazetesinin baş yazarlığını yapmıştır.

Hayatı
Yakup Kadri, Tanzimat döneminden sonra yazdığı makale öyku ve romanlarını değişikliklerle ele almış bir yazardır. Yazarın en ünlü romanları arasında Kiralık Konak, Nur Baba ve Yaban yer almaktadır. Fecr-i Ati topluluğunun kurucu üyesi olan Yakup Kadri, toplumculuğu özümseyip, bireycilikten uzak durmuştur.

Atatürk’ün yakın arkadaşları arasında bulunup, milli mücadelede de etkin bir şekilde siyasi rol almıştır. Kadro Dergisi ve Anadolu Ajansı kurucularından olan Yakup Kadri, 1923’te Mardin milletvekilliği, 1931’de de Manisa milletvekilliği yapmış olup gazeteci ve yazar kimliğini de sürdürmeye devam etmiştir.

Önceki İçerikSemaver Nedir?
Sonraki İçerikHalit Ziya Uşaklıgil Kimdir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz