Semaver Nedir?

0
226

Semaver Nedir
Semaver, sözlük anlamıyla içinde kendi kömür ocağı bulunan veya elektrikle çalışabilen, ayrıca muslukları bulunan çay demlemek için üretilmiş bir metal kaptır. Günümüzde kömürle çalışan semaverlerin çayının çok güzel olduğu bilinmektedir. Çay tiryakileri semaverde yapılan çayın daha güzel olduğunu söylerler. Çünkü bu çay odun ateşinde doğal yollarla demlenmiştir. Semaver ne demek kısaca anlatılırsa, çay demlemek için kullanılan, metalden oluşan ocaklı çay demleme sistemidir diyebiliriz.

Semaverlerin yapımında bakır, tunç, pirinç ve metal maddeleri kullanılmıştır. Rusça kökenli bir isminin olmasının sebebi ilk olarak Rusya’da keşfedilmesinden kaynaklanmaktadır. İsmini Rusça Sama ve Varit kelimelerinden almıştır. Bu kelimelerin Türkçe karşılığı kendine kaynamak demektir. Semaver, bağda, bahçede, balkonda ve birçok alanda kullanılmaktadır. Hatta günümüzde dükkanlarda bile elektrikli hali kullanılmaya başlamıştır. Fakat kömürlü olanların diğerlerinden ayrılma nedeni insana huzur vermesinden kaynaklanmaktadır. Çay demlenirken semaverden çıkan çıtırtı sesleri insana huzur verdiği gibi, doğal bir ortam yaratmayı da başarır.

Semaverin alt kısmı odun ve kömür yakmak için kullanılan bir ızgaradan oluşmaktadır. Bu ızgaranın devamı da yanan ateşin dumanını dışarıya atmak için kullanılan bacadan ibarettir. Bu bacanın etrafını saran bir su haznesi ve bvu hazneye bağlı bir musluğu bulunmaktadır. Günümüzdeki gelişmeler nedeniyle hem su haznesi hem de çay haznesi bulunduran, ayrıca 2 musluğu bulunan semaverler de ortaya çıkmıştır. Semaverlerin dış hatlarının üzerine yapılan işlemeler, güzel bir görüntüyü beraberinde getirmektedir.

Semaverler, Osmanlı döneminde kahvehanelerde çay demlemek için uzun bir süre kullanılmıştır. Günümüzde ise Karadeniz ve doğu kesimlerinde daha çok kullanılan semaverlerin, elektrikli olanları daha çok tercih edilmeye başlamıştır. Elektrikli olanlar ne kadar büyük kolaylıklar sağlasa da, odun ve kömürle çalışanların verdiği tadın yerini tutamazlar. Fakat elektrikli semaverler, iş yerleri, evler gibi yerlerde duman yaymadığı için oldukça kullanışlıdır. Duman olmadığı için havalandırma sorununu da ortadan kalkmaktadır.

Ailenizle hafta sonu kaçamak yapıp pikniğe gitmek istediğinizde, yanınıza kesinlikle bir kömürlü semaver almalısınız. O kömürlü semavere çay koyup, yeşillikler içinde temiz havada çay içmeniz size ve çevrenize huzur verecektir.

Önceki İçerikCANON EOS 4000D Özellikleri
Sonraki İçerikYakup Kadri Karaosmanoğlu Kimdir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz