Fethiye Kelebekler Vadisi Nerede Nasıl Gidilir

0
1005

Fethiye Kelebekler Vadisi Nerede Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin en değerli tatil turizminin yaşandığı yerlerden birisi olan Fethiye’de eğer Kelebekler Vadisi’ni görmediyseniz bir sonraki durağınız kesinlikle burası olmalı. Tatil için enfes yerlerden birisi olan Kelebekler Vadisi aynı zamanda dünya mirası olarak korunması önerilen 100 dağdan bir tanesidir. Endemik türlerin bulunduğu bu alan 1995 yılından bu yana korunmuş olup bu doğal güzelliğin kalıcı kalması sağlanarak bugün Türkiye’nin en güzel tatil yerlerinden biri haline gelmiştir. Aslında Kelebekler Vadisi’nin tarihi MÖ 4. Yy’a kadar dayanmaktadır. Çünkü Kelebekler Vadisi Kanyonu’nun hemen üzerinde Likya’nın ‘’Perdicia‘’ adına sahip yerleşim yerinin halen kalıntıları bulunmaktadır. Bu bölgenin yakınında yer alan köye ise ‘’Faralya‘’ denilmekte ve öyle bilinmektedir. Ancak bu köyün günümüzdeki adı ise Uzunyurt’tur.

Bu vadi isminden de anlaşılacağı üzere pek çok farklı türdeki kelebeğe ev sahipliği yaptığından dolayı bu isme layık görülmüştür. Çünkü vadide barındırdığı 70’i aşkın kelebek türü bulundurduğu gibi özellikle en çok dile getirilen kaplan kelebeğinden aldığı söylenmektedir. Bu kadar çok endemik kelebek türü barındıran bu vadinin dünya mirası olarak korunması önerilen 100 dağdan bir tanesi olması da kaçınılmaz bir gerçektir. Ve sonunda 8 Şubat 1995 tarihinde bu bölge birinci derece sit alanı ilan edilerek doğal korunmaya alınır ve günümüze kadar güzelliğini koruyarak gelmeyi başarır. Çevresinde bulunan sarp kayalıklar 350 metreyi bulmaktadır. Vadinin ortasından geçen derenin kaynağı Faralya Köyü’ne kadar uzanmaktadır. Bu köyle bulunan 50 metrelik bir yükseltiden şelale şeklinde akan su bir dere ile Akdeniz sularına kadar ulaşmaktadır.

Muğla’nın Fethiye ilçesine ulaşımınızı kara ve hava yolu ile sağlayabilirsiniz. Hava yolu olarak en yakın seçenek 55 km uzaklıkta olan Dalaman hava alanıdır. Fethiye’ye ulaştıktan sonra buradan Ölüdeniz’e geçmeniz gerekecektir. Toplu taşıma araçları ile gitmek isterseniz, Fethiye’den dolmuş duraklarına binip Ölüdeniz’e doğru yola çıkabilirsiniz. Yolculuğunuzun son durağında ise bir tekne yolculuğu ile vadiye ulaşmanız mümkün olacaktır. Deniz ulaşımını da özel firmaların düzenlediği turlar sayesinde yapabilirsiniz. Özel aracınız ile gitmek tamamıyla mümkün olmasa da ilk hisar önü ve sonrasında Ölüdeniz istikametine doğru gidebilir ardından da yaya olarak bölgeye varabilirsiniz.

Önceki İçerikNefes Kredisi Nedir – Nefes Kredisi Başvuru Şartları
Sonraki İçerikHilton Dalaman Sarigerme Resort Nerede
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz