Drone Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

0
6193

Drone Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

İnsansız hava aracının küçük bir protatifi olarak bahsedebileceğimiz dronelar, boyutları bir bozuk para hacminden, bir kapı büyüklüğüne kadar çıkabilmekte. Genel çalışma prensibi kanatlarında bulunan dört pervanenin çalışması ile birlikte, bir itme gücü doğuruyor ve gövdenin bu şekilde havalanmasını sağlıyor. Neden dört pervane diyebilirsiniz? Bunun sebebi tamamen dengeleme ile alakalı bir durum. Kumandasında, sağa sola yukarı aşağı gitme özellikleri bulunan bu mini helikopterlerin hangi iki pervanesi, istenilen tarafa doğru simetrik şekilde hafifçe bükülürse, drone o tarafa doğru harekete geçiyor. Pervanelerin güçleri kısıldığında, irtiba kaybediyor yani alçalıyor, yükseltildiğinde ise irtiba kazanıyor yani yükseliyor.

Drone Nedir Nasıl Kumanda Edilir?

Standart bir drone genellikle Wi-Fi bağlantısı ile kumanda edilebilirken, gelişmiş protatifleri GPS bağlantısı ile uygudan kontrol edilebilme özelliğinde. Bunlar, uzun mesafelere kadar uçabilen çok gelişmiş dronelar olmaktadır. Kumandasında yeni nesil dronelarda bir adet LCD ekran bulunmaktadır. Bu ekran sayesinde drone havadaki teknik özelliklerine vakıf olabilirsiniz. Kumanda paneli dronenun sağ sol manevralarını, aşağı yukarı iniş çıkışlarını, pervanelerinin güç düzeylerini kontrol edebilmekte. Gelişmiş versiyonları ne kadar yük taşıyabileceği, ne kadar mesafe sonra kumanda kontrolünden çıkacağı, sinyal durumu gibi tenkil bilgileri de içermektedir.

Güç kullanımı genelde dolumlu pil ile sağlanmaktadır. Ancak öyle güçlü dronelar mevcuttur ki, enerjisini benzinden hatta jet yakıtından sağlamaktadır. Bu son sınıftaki dronelar çok yüksek hızlara çıkabilen, çok ağır yükler taşıyabilen ve dört pervane ile havalanmayıp, mini bir jet motoru ile kalkış yapan droneları içermektedir.

Drone Kullanım Alanları Nelerdir?

Drone için kullanım alanı o kadar geniş bir perspektife hitap eder ki, çocuk eğlence araçlarından, askeri savunma sistemlerine, casusluk araçlarından belgesel çekimlerine kadar pek çok alanda hizmeti drone ile sağlayabilirsiniz.

Pil ile çalışan modelleri ve basit bir frekans algılayıcı ile kumanda edilebilme özelliğinde olan bu dronelar, çocuklar için tasarlanmıştır. Kendi ağırlığından başkasını kaldıramaz. Bir evin içinde kolaylıkla havalanabilme özelliğine sahiptir. Genelde piyasada fiyatlar 2$’dan 100$’a kadar değişim göstermektedir. Çocuklar için oluşturulmuş olmasına binayen çoğunun tasarımında çizgi karakterler tercih edilmiş olunup, büyüklerin düşünüldüğü sade tasarıma sahip modelleri de piyasada tonla mevcuttur.

Biraz daha gelişmiş versiyonları, doldurabilinir pil ya da mini akülü drone modelleridir. Genelde bunlar wi-fi bağlantısı ile çalışmakta olunup, 100metre karelik bir alanda rahatlıkla kullanılabilir özelliktedir. Çoğunun altında mini bir kamera mevcuttur. Bununla, istenilen bir bölgedeki alan tepeden çekilebilir. Çok hafif olmak kaydıyla, yanlarında ufak parçaları da taşıyabilme özelliğindedir. Genelde bu modelleri büyükler, eğlence amaçlı ve bir yerin amatör mini tanıtımını çekme amaçlı tercih ederler.

Daha gelişmiş modelleri GPS bağlantısı ile kontrol edilebilme özelliğine sahiptir. Bu grupta da, mini akü, benzin ve jet yakıtı ile çalışan dronelar görmek mümkündür. Gelişmişliği en düşük olan doldurabilir aküye sahip GPS kontrollü droneların pek çoğunun altında gelişmiş HD kalitede çekim yapan bir kamera bulunmaktadır. Profesyonel belgesel, film çekimleri gibi alanlarda kullanılmaktadır. Yakıt ile çalışan modelleri genelde askeri sistemlerde, bazı bölgelerde ürün sevkiyatlarında kullanılabilmektedir. Gelişmiş modellerine askeri sistem ya da daha farklı sistemlerin entegre edilmesi de mümkündür. Kullanım amacına göre farklı entegrasyonları bu dronalarda görmek mümkündür.

Gelelim en küçük Dronelar Boyutları bir bozuk para hacmi kadar olan bu Dronelar, ağırlıklı olarak bazı istihbarat birimlerinde, böcek olarak kullanılır. Pervaneleri o kadar gelişmiştir ki, minimum seste çalışırlar. Bazılarının üzerlerinde mini bir mikrofon ya da kamera bulunur ve girdiği ortama ses ve görüntü kaydı yapar. Sessiz çalışması fark edilmesini imkansız hale getirir. Bu modellerin gelişmişleri özel bir güç kaynağı kullanır.

Önceki İçerikFull Frame Sensör Nedir?
Sonraki İçerikWhatsapp Messenger Yüklenemiyor
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz