Full Frame Sensör Nedir?

0
1608

Full Frame Sensör Nedir?

Fotoğrafçı olmak için emin adımlarla ilerliyorsanız, bir zaman sonra bilgilerinizin size yetmeyecek ve Full Frame nedir diyeceksiniz.Hiç endişe etmeyin, her profesyonel fotoğrafçı bu kavram ile haşır neşir olmak zorundadır. Neyse ki siz şanslı dilimdesiniz, çünkü bu yazıyı okuyorsunuz!

Full Frame, Crop fotoğraf makinelerinin daha geniş alanda görüntü kalitesi sunan gelişmiş versiyonlarıdır. Kafanız karıştı farkındayız. Şöyle izah edelim, 100 adamı bir odaya koyduğunuzu ve bu 100 adamın her birisine bir iş verdiğinizi düşünün, bir de bir apartmana 100 adamı koyup, her birine 100 iş verdiğinizi düşünün. Hangi 100’lük dilim daha rahat çalışma ortamında işini ihtiva eder? Tabiki apartmanda yayıla yayıla çalışanlar. İşte örneğimizdeki her adam bir pikseli sembolize ediyor. Fotoğraf makinelerinde, temel mantık, oval merceğe düşen görüntünün, kırpılmış yani croplanmış bir düzgün dörtgen alana sığdırılarak, filme ya da modern anlama hafıza kartına gönderilmesidir. Şimdi burada, oval mercek, 100metre kare gibi bir alanı tarasa da, makine bu alanı komple alamaz, kırpıp dörtte birlik bir kısmı gibi 25metre karesini size yansıtır. Ve bunu da, piksellere böldüğü için, yani 25metre kareyi, en fazla 10inçlik bir aygıta aktardığı için, görüntü kalitesi ciddi oranda düşer. Tabi bu durum croplarda böyledir.

canon6don2
Full Frame Sensör Nedir
Peki Full Frame cihazlarda durum nasıldır?

Full Frame fotoğraf makineleri, taranan alanı full şekli ile yansıtır. Yani mercek 100 metre karelik bir alanı tarıyorsa bu işlemciye 100 metre kare olarak düşüp, yüksek piksel çözünürlüğünde size 100metre kare olarak yansıtılır. Standart bir crop makinede, 10 metre karelik bir alanı çekmek için, alanın 100 metre gerisine konumlanmanız gerekirken, Full Frame’lerde 20 metre kadar gitmeniz bile yeterli olabilecektir beklide. Böylelikle, uzaklığa bağlı netlik düşüşü ile karşılaşılan kalite problemleri, Full-Frame cihazlarda pek rastlanılmaz.

Daha geniş alanı taramasından ötürü, renk toleransı da daha yüksek görüntüler ile karşılaşmamızı sağlar. Bu yüzden çoğu Full-Frame fotoğraf makinesi düşük ışıkta bile yüksek performans sağlar. Çünkü alandaki renk yoğunluğunu herhangi bir kırpma bırakmaksızın büyük oranda ekrana yansıtmayı başaracaktır.

 

Önceki İçerikZamlı Sigara Fiyatları
Sonraki İçerikDrone Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılabilir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz