Askerlik Tecil İşlemi Nasıl Yapılır

624
25931

Gelelim işlemlere; askerlik tecil işlemleri eğer neyi nasıl yapacağınızı biliyorsanız çok basit ve birçok arkadaşınızın anlattığı gibi uzun süren bir işlem silsilesi değildir. Evraklarınız hazır ise en fazla 2-3 saatinizi alır. Tabi buna muayene olma vs. dahil. Tabi bazı şubeler kendisi muayene işlemini yaptığı için kimi zaman bu muayene işlemleri için fazla zaman harcamanıza gerek kalmayabiliyor. Eğer İstanbul gibi büyük şehirlerde tecil işlemi yapacaksanız bu muayene süresi uzayabilir.

Şunu bilmenizde fayda var; resmi dairelere işlem için giderken yanınızda TC Kimlik numarası olan bir kimlik kartı (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport vb. gibi) ile gitmenizde ve bu kimlik kartlarının iki tane fotokopisini götürmenizde fayda var. Lazım olduğu zaman “buyrun” demek için gerekli. Eğer yanınızda yoksa fotokopi çekmek için şubeden ayrılmak zorunda kalacaksınız. Tabi bu sizin için zaman kaybı demektir. Fotokopi işini hallettiğimizi varsayıyorum. Şubede bize lazım olacak ikinci şey vesikalık fotoğraf. Yerli veya yabancı şube olma durumuna göre vesikalık fotoğraf ihtiyacı artmakta. Siz yanınızda en az 12 tane fotoğraf götürün. Yapacağımız işlem “tecil” işlemi olduğu için yanımızda en son mezun olduğumuz okula ait bir diploma olmalı. Tabi bunun fotokopisi gerekiyor. Notere gidip aslı gibidir yazısı almanıza gerek yok. Fotokopisi ile aslını Askerlik şubesine götürdüğünüz zaman memurlar “Aslı gibidir” kaşesini basacaklardır. Ekstradan 20 TL harcamayın. Bunların yanında birde ehliyetiniz varsa fotokopisi ile birlikte askerlik şubesine gidin.

Bu işlemler yaklaşık olarak 2-3 saatinizi alacağını yukarıda belirtmiştim. Bunu 30 dk. ile 1 saat arasına düşürmek elinizde. Eğer kütüğünüzün bulunduğu yer ile işlem yaptırma istediğiniz yer arasında çok fazla bir mesafe yok ise kütüğünüzün olduğu yere giderek işlemlerinizi daha hızlı yapabilirsiniz. Bunu bir örnek ile açıklayalım; Siz Tokatlısınız ve İstanbul’daki bir askerlik şubesinde tecil işleminizi yapmak istiyorsunuz. Bu durumda işlem yaptırmak istediğiniz İstanbul şubesi Tokat’taki şubeme faks çekerek sizin İstanbul şubesinde işlem yaptırmak istediğine dair bildirimde bulunacak ve Tokat şubesinin onayını yani faksını bekleyecektir. Faksın gelmesi şubelerdeki iş yoğunluğuna bağlı bir durum. Genellikle aynı gün içerisinde faks gelmekte. Bu süreyi kısaltmak için İstanbul’dan Tokat’a akraba ziyareti yapmanız gerekecektir. Yada acil ise İstanbul’da tecil işleminizi yaptırmak diğer seçeneğiniz olacaktır.

Özetlersek tecil için gerekli belgeler

  1. En son mezun olduğunuz okulun diploma aslı ve fotokopisi
  2. 12 adet vesikalık resim (son altı ayda çekilmiş olmalı)
  3. Varsa sürücü belgeniz
  4. TC kimlik numarasının olduğu, kimlik üzerindeki resmin size benzediği ve yıpranmamış bir nüfus cüzdanı (resme benzemiyorsanız kimliğinizi değiştirin,  yoksa işleminiz yapılmayabilir)

ÖSS’ye girecekler ne yapmalı?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki doğum yılınız ile içinde bulunduğunuz yılın farkı 20 ise askerlik çağına gelmişsiniz demektir. Askerlik işlemleri için 20 yaşına girmeniz, yani doğum tarihinizi beklemezler. Örneğin 06/07/1988 doğumlu bir yükümlü 01 Ocak 2008 tarihi itibariyle askerlik işlemi yaptırabilir. Bu konuda dikkatli olun. Askerlik çağına girdiğiniz yıl ÖSS’ye giriyor olmanız askerlik şubesi açısından bir önem arz etmiyor. Bu nedenle durumunuzu belirtir bir dilekçe ile size en yakın askerlik şubesine durumunuzu belirtmeniz gerekiyor. Aksi halde ÖSS’ye giremeden asker yolcusu olursunuz. Sonra ÖSS’ye kışlada girmek zorunda kalabilirsiniz.

Üniversiteyi yeni kazandım veya okuyorum, ne yapmalıyım?

Üniversiteyi yeni kazandıysanız ve askerlik şubesinden herhangi bir tebligat yapılmadıysa hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Bundan sonra siz okulunuzu bitirene kadar tecil işlemlerinizi her yıl öğrenci işleri halledecektir. Fakat bunun bir sınırı var. Örgün öğretimde ki bir öğrenci en fazla 7 yıl öğrenci olarak kalabilmekte. Bu süre aşımında öğrenciliğiniz düşüyor ve size askerlik çağrısı yapılıyor. Üniversite sonrasında yüksek lisans yaparsanız yüksek lisans yaptığınız okulun öğrenci işleri tarafından tecil işlemleriniz yapılmakta. Bunun süresi ise 3 yıl ile sınırlı.

Askerlik yoklamaları,ertelemeleri ve daha fazla bilgi artık : www.turkiye.gov.tr üzerinden yapılmaktadır. PTT şubelerine giderek şifre aldıktan sonra online olarak işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Önceki İçerikObezlere iyi haber zayıflatmayan yarayan 10 bitki
Sonraki İçerik3Gde kotayı aşmamanın yolları
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

624 YORUMLAR

  1. sa ben 19.11.1990 dogumluyum 2 yıllık üniversite okuyordum ve okulum bu yaz bitti ama mezun değilim okuyo gözüküyorum hala okul askerlik subesine okudugumu belirtiyomudur her hangi bir problem olurmu yani iyi günler.

  2. merhaba arkadaşlar ben 91 doğumluyum son sene bazı sorunlardan dolayı liseden açık öğretime geçmek zorunda kaldım burda az bir kredim kaldı ve üniversteye hazırlanmaya başladım ama askerlik muayenesi geldi açık öğretim lisesi tecil yapmıyor ne yapmam lazım acil cevap verirseniz sevinirim 🙁 …

    • arkadaşım kayıtlı oldugun okuldan yada halk egitim merkezinden kayıt belgeni al bende daha muayene olmadım tecil yaptırıcam halk eyitim den hallediyorum bu gün yarın da gidip tecillet tiricem olmaz sa olmaz napalım 😀

  3. merhaba;
    Ben önlisans mezunuyum ve dikey geçişle açıköğretim işletmeye geçicem. Kayıt tarihi 25 ekim ama benim tecil süremin bitmesine 1 aydan az kaldı. Napabilirim?

    • Gidip kayıt olun okula. Sonra öğrenci belgesi alarak askerlik şubesine gidin. Pek sorun yaşamazsınız 1 aylık süre içerisinde. Tecil bitince kütüğünüzün bağlı olduğu ile göre askerliğiniz belli oluyor. Eğer kasım gidiyorsa kütüğünüzün kayıtlı olduğu yer zaten yeterince süreniz olur.

  4. selam arkadaslar .
    ben lise 4. sınıf ogrencısıydım alttan 2 tane dersım vardı mezun olamadım.91 dogumluyum sorcagım şudurkı benım askerlıgı tecıl etmeme gerek varmı yoksa okul kendısı bıldırıormu???

  5. mrb. önlisans programından bu sene mezun oldum diplomanın aslını şimdi veremiyorlar çıkış belgesi aldım peki bu tecilin yapılacağı bi tarih var mı yoksa bir an önce gideyimmi bilgilendirirseniz sevinirim

    • Genelde okuldan mezun olduktan sonra 3 ay içinde başvurmanız gerektiğini biliyorum ancak yanılmamak ve yanlış bilgi vermemek adına biran önce askerlik şubesine gidip işlemlerinizi yaptırmanız yararınıza olur. Çıkış belgenizde tecil için yeterlidir.

  6. Merhaba askerlik durum belgesi almak istiyorum lakin meslek yüksek okulunda okuyorum halen ve 6. seneme girdim ama halen öğreinciyim ve derslere girme zorunluluğum var .
    herhangi bir tecil işlemi yapmadım yapamadım daha doğrusu çunnku azami okuma yılını geçmişim okulda anca terk veya mezun belgesi ile 2 yıl tecil olabiliyormuş

    bana gerekli olan durum belgesi bu sene öss ye girerek aöf sosyoloji bolumunu kazandım ve bu bolume kayıt olmak için gerekli belgele arasında acaba durum belgemi almaya gittiğimde bir süprizle karşılaşrımıyım veya duru mbelgesinde ne yazabilir tahminen veya verirlermi o belgeyi bana ya da beni alırlarmı askere . .

    öss ye girdm bu süre zarfnda myo da da okuyorum okuluda kazandım lisans sizce olumsuz bir durumla karşılaşırmıyım yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler

    • Bitirdiği eğitim-öğretim kurumunun dengi veya daha aşağı seviyedeki (2 yıl süreli meslek yüksek okulunu bitirip tekrar 2 yıl süreli bir başka meslek yüksek okulunda/4 yıl süreli bir fakülteyi bitirip, tekrar 4 yıl süreli bir başka fakülte veya 2-3 yıl süreli bir yüksek öğrenim kurumunda okuyanlar) bir okulda okuyanların öğrencilikleri nedeniyle askerlikleri ertelenmemektedir.

      Örgün öğretim lisans öğrencisi iken okuduğu alan dışında açıköğretim fakültesine, meslek yüksekokulu öğrencisi iken, okuduğu alan dışında açıköğretim fakültesine, açıköğretim fakültesi öğrencisi iken okuduğu alan dışında (kayıt sildirme şartı aranmaksızın/ okuduğu alan içinde ise kayıt sildirmek şartıyla) örgün öğretime, (bitirdikleri okulun aynı veya daha altı seviyesinde değilse) kayıt yaptıranların aynı anda iki yükseköğretim kurumunda okumalarına olanak sağlandığından, bunların ertesi yıla bırakma işlemleri yapılır.

      Aynı anda iki yükseköğretim kurumunda okuyanların bu okulların birinden mezun olmaları halinde diğer okuldaki öğrenciliği nedeniyle ertesi yıla bırakma işlemi yapılmaz.

      http://www.asal.msb.gov.tr/

      2 veya 3 yıllık önlisans programlarından mezun olup da lisans programlarına devam edebilmek için ÖSYM’ ce açılacak dikey geçiş sınavlarına katılacaklar ile kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına sınavsız kayıt yaptıracaklar, kayıt yaptıracakları celp dönemlerinden birinde bakaya kalsalar dahi askerlikleri ertesi yıla bırakılır.

  7. merhaba. ben 91 dogumluyum. liseden 2011’de mezun olcam. lise mezunlarına verilen 3 yıl tecil hakkı ben henuz okuyor oldugum için bana verilmiyor mu ?

    not: liseyi acıktan okuyorum.

    • Açıköğretim Lisesi ‘öğrencilerinin’ tecil hakkı yok. ancak Açıköğretim Lisesi Mezunlarının tecil hakkı var. yani Açıköğretimde halen aktifsen ve mezun değilsen tecil ettiremiyorsun. askere alıyorlar,ancak sınav zamanları izin veriyorlar. sınavlara girebiliyorsun yani. fakat, Açıköğretim Lisesinden mezun isen,diplomanı askerlik şubesine götürerek askerliğini tecil ettirebiliyorsun. diğer lise mezunları gibi yani.

  8. tekrar merhaba. peki madem beni askere alacaklar, ama ben bu sene dershaneye yazıldım, üniye başlıycam seneye. benim kütük (rize pazar) mayıs ayında askere gidiyor. mayısdan hazirana kadar yani lys’ye kadar kaçak dolaşsam yakalanır mıyım acaba ?

    bu kaçakları yakalama emri ne zaman veriliyor, ne kadar sürede yakalanıyorlar ?

    • Mayıs’ta celbiniz gözüküyorsa hiç birşey yapamassınız maalesef. Haziranda LYS ye yine girebilirsiniz ancak sınavı kazansanız bile eylül ayından önce üniversiteye kayıt yaptırabilmeniz zaten mümkün olmayacak. Kaçak olarak kaçmanız mümkün değil. Ayrıca kaçak kaldığınız süre nedeniyle bakaya kalıp mahkemeden ceza almanız söz konusu… Buda askerliğinize eklenecek ek sürelerle birlikte bir sürü ceza anlamına gelir. Sicilinize işlenecek kötü bi damga olur hayatınızın her alanında karşınıza çıkar. Özellikle kamusal alanda. Maalesef ne kadar sürede kaçak durumuna düşeceğiniz konusunda emin değiliz. ASAL’daki uyarılar aşağıdaki gibi.

      ——————————————

      Son yoklamanızı süresi içinde yaptırmadığınız ve mazeretinize ait belgeleriniz askerlik şubesine ulaşmadığı takdirde yoklama kaçağı suçu işlemiş olur ve Askerlik Kanunu ve Askeri Ceza Kanunu gereğince, askerlik şubelerince idari para cezası veya cumhuriyet baş savcılıkları tarafından yapılacak yargılama sonucunda hapis veya ağır hapis cezası ile cezalandırabilirsiniz ağır hapis cezası aldığınız takdirde kamu hizmetlerinde görev alma, seçme ve seçilme hakkı vb. Bazı kamusal haklardan ömür boyu mahrum kalabilirsiniz.

      Madde 30 – (Değişik:5.2.2009-5837/9 md.) Son yoklama sırasında, askerlik şubesine veya yurtdışı temsilciliklerine gelmemiş ve 26 ncı madde gereğince gelmeme sebebini bildirmemiş kişiler, yoklama kaçağı olarak kabul edilir.

      Yoklama kaçakları, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler. Yakalanarak muhafaza altına alınan yükümlüler, vakit geçirmeksizin ve en geç yirmidört saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Askerlik şubesince teslim alınamayan yükümlüler, ilgili kolluk kuvveti tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılırlar.

      Daha Detaylı Bilgi için: http://www.asal.msb.gov.tr/er_islemleri/askerlik_kanunu1.htm

  9. s.a ben 1991 doğumluyum ve mesleki açık lisede okuyorum buu lisede okuyanların askerlik tecil hakkı var. fakat ilk yoklamalarda muhtarlıklara gidip ismimizi kontrol etmemiz gerekiyormuş ben edemedim.inş. bi eksiklik yoktur diyorum.bi eksiklik var ise ve ilk yoklama kaçagı durumuna düşmüşsem askerlik tecili edebiliyor muyum? 31 ekime kadar okuduguma dair ögrencilik belgemle tecil edebilicegimi söylüyorlardı. fakat bu ilk yoklama kaçagı durumuna düşülmüsse hala tecil hakkım var mı sonuçta okuyorum.

    • Madde 83 – (Değişik:21.11.2007-5716/1 md.) Askerlik çağına girmiş olup da yirmi yaşına girdiği sene Temmuz ayının birinci gününe kadar 17 nci maddeye göre doğrudan doğruya veya herhangi bir vasıta ile ilk yoklamasını yaptırmayan ve yoklama defterine ismini yazdırmayanlardan son yoklamanın devam ettiği günler bitinceye kadar müracaat eden veya ele geçenler, yirmi Yeni Türk Lirası idarî para cezasına tâbi tutulur ve her iki yoklamaları birden yapılarak keyfiyet cüzdanlarına yazılır.

      http://www.asal.msb.gov.tr/er_islemleri/askerlik_kanunu3.htm#Madde%2083

      Kısa sürede askerlik şubesine gidin bi sorun yaşamassınız. tutup kolunuzdan haydi askersin demeyecekler elbetteki 🙂

  10. s.a bişey soracaktım ben 91 doğumluyum üni.yi kazandım ve askerlik muayenesine gitmedim.herhangi bir sorun olur mu kaçak falan sayılırmıyız lütfen yardım edin.yoksa ptt ile öğrenci durum belgesini gönderebilirmiyiz….

    • üniversiteye kayıt olduysanız zaten sizi bildirir okul. PTT ile evrak gönderip hiçbir devlet dairesinde resmi işlem yaptıramassınız. Telefonla arayıp durumunuzu sorabilirsiniz merak ediyorsanız yinede.

  11. mrb ben ocak 91 doğumluyum 2009 da liseden mezun oldum 2 yıllık üni. gittim kayıt yaptırdım fakat devam etmedim. şu anda okulun ne olduğunu bilmiyorum. ama askerlik işlemleri kafamı kurcalıyor. en son ne zaman yapabilirim işlemleri. tecilim ne oldu sizce?

    • Okul durumunuzu askerlik şubesine sürekli iletir. Eğer devamsızlığınız uzadıysa bununda belli yıllar sınırı var 2 yada 3 yıl gibi. o sürede okulda kaydınız olsa bile devam etmiyorsanız okulada askerlik işlemlerinizi yaparlar. Okulla ilişkiniz kesildiği andada askerlik şubesi öğrenci olmadığınız için işlemlere başlayacaktır. Kaçak durumuna düşmemek için hem okula hem askeri şubeye durumunuzu sorun.

  12. slm arkdslar ben 10.10.1991 dgmluyum 2009 eylul aynına kdr orgun egtmdydım sımdı acık lısedeyım 2yılın buyıl öss grcem yoklama kgdı vs gelmedı.tecıl hakkım varmı ?? tsk sımdıden

  13. merhaba 1982 dogumluyum 2 yıllık meslek yüksekokulunu bitirdim ve tecil ettirdim askerligi sonrada 4 yıllık fakülte bitirdim gene tecil hakkım varmı 28 yaşındayım

  14. acık öğretimekayıt yaptırıncada askerlik subesine gidp tecil işlemleriyle ilgilenmek gerekiyormu yoksa okul kendisi otamatık olarak olarak hallediyor mu.. tesekkurler….

  15. slm bişey sorucaktım 4 yıllık üniversteyi yeni bitirdim.Ancak diplomamı alamıyorum okuldan tecil hakkımı nasıl kullanabilirim diplomam yokken

  16. merhaba arkadaslar ben 1988 dogumluyum. 3 sene once muayene oldum ve asker hastanesinden 1 yil erteleme verdiler. gecen sene erteleme bitince mesleki acik lisede okudugum icin tecil ettirdim. bu sene 31 ekimde tecilim bitiyor.
    1- muayene olmazsam kacak mi olurum?
    2- kacak durumuna dusersem kac ay fazladan askerlik yaparim? ve baska ne ceza veya zorluklar olur?

    tesekkurler…

  17. ben 2009 yılı haziran ayında 4 yıllık üniversite eğitmini tamamladım. daha sonra askerlik şubesinede okula uğramadım. şuanki durumum nedir sizce? askerlik şubeye gitsem başaıma neler gelir..

    • okuldan mezun olduktan sonra tecil yaptırmak istiyorsanız gidip yaptırmanız gerekirdi.zaten 1 yıllık tecil hakkınız okul bitimiyle başlayacağı için tecil yaptırmış olsaydınız haziran 2009 dan başlayarak sayılacaktı. şuan askerlik işlemleriniz başlamış olabilir. En doğru bilgiyide askerlik şubesine giderek öğrenebilirsiniz. Kaçak durumuna düşmemek adına.

  18. merhaba ben 1991 doğumluyum ve bu sene liseden mezun oldum .Evime herhangi bir kağıt gelmedi.1.yoklamaya gitmedim.Ve 1.yoklamada muayene olunuyormu bilmiyorum. şubeye gittiğimde gerekli evrakları getir denildi.Onlara 1. yoklama ile ilgili herhangi birşey demedim.Bana evraklarımı getirmem söylendi ne yapmalıyım?

  19. merhaba ben 1991 yılı doğumluyum bu sene mezun oldum benimde elime herhangi bir belge gelmedi.1-31 ekim tarihleri arasında son yoklama varmış muayene bu tarihler arasındamı olucam? bilgilendirirseniz sevinirim

  20. merhaba ben 31.01.91 doğumluyum su anda 2 yıllık universite okuyorum 2.senemdeyim ancak askerlikle ilili hiçbir işlem yapmadım ne yapmam gerekiyor tecil olmus mudur bilgilendrirseniz sevinirim..

  21. Selam, öncelikle bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim.
    Çok acil bir sorum var. Lütfen en kısa zamanda cevap veriniz.
    Ben 1987 doğumluyum. Bir meslek yüksekokulunda öğrenciydim. 13.02.2009 – 22.02.2010 tarihleri arasında son yoklama yapmam gerekiyormuş. Ben üniversiye 2005-2006 yılları arasında başladım ve okulla ilişiğimi 02.02.2010 tarihinde kendi isteğimle kestim. Askerlikle ilgili son yoklama duyurum 13.02.2010 galiba TRT de geçmiş ve tebligat olarak sayılıyormuş. İlgili tarihler arasında yani 2006dan 02.02.2010 tarihine kadar üniversitenin kayıtlı, harcını ödemiş öğrencisiydim. Okul her sene askerlik işlemlerini kendisi hallediyordu. Son yoklama süresi arasındada öğrenci olduğum için okulun askerlik tecil vb. işlerle ilgilenmesi gerekmiyormu.?
    Okul yönetimi bunun son senesi, (ki 1 sene daha okuma hakkım vardı)
    okumaz diye askerlik işlerini boşlayabilirmi.? Nitekim ben hiç birşeyden haberim olmadığı; ne askerlik şubesinden ne okuldan son yoklama ile ilgili bir bilgilendirmeye uğramadığım halde son yoklama tarihini bilmediğim halde 27.04.2010 tarihinde askerlik şubesine gittim ve muayene için gataya sevkettiler. Ordada özürümden dolayı ”askerliğe elverişli değildir” belgesi aldım. Savcılık bana 02.02.2010 tarihinde okulla ilişiğin kesilmiş 22.02.2010 a kadar neden son yoklamanı yapmadın diye dava açmış. Belirtilen tarihler arasında dediğim gibi meslek yüksek okulu öğrencisiydim.Okulun 1 sene tecilimi yaptırması gerekmiyormu.? Ben bu konuda ne yapabilirim. Okul görevinin görevi ihmali yokmu burda.?
    Ayın 12 sindemi ne davam var. Daha önce askerlik şubesinde dilekçe vermiştim. Buna istinaden bana savcı 22.02.2010 tarihinde son yoklama süren bitti. 27.04 de geldin. Neden bu 18 günlük süre içinde değilde 2 ay sonra geldin asker kaçağısın diye dava açmış. Üstüne üstlük askerliğe elverişli değilim ve kaçak olsam neden 2 ay sonra gideyim vede okulun kayıtlı ve devam eden öğrencisi olduğum halde okulun erteletmesi gerekmezmi. Kısacası savunmam nasıl olmalı lütfen yardım.

    • Okuldan o dönem öğrenci olduğunuza dair resmi evraklarınızı isteyin. Yada bir resmi yazı yazmalarını. Tecil olmanız gerekirdi elbette ki ancak varsa bir aksaklık sonuçta öğrenci olduğunuzunda ispatı gerekecektir. Eğer ispat etmek için gerekli belgeleri alabiliyorsanız bence fazla korkmanıza gerek olmayacaktır. Zaten savcılık dava açmış olsa da hakim sizden kanıtları ve delilleri isteyecektir.

  22. Mrb ben 1991 doğumluyum 2010-2011 açıköğretim adalet ön lisans 1. sınıf olucam ve kaydımı yaptırdım.Ve şuana kadar tecil işlemleri ile ilgili hiçbir işlemde bulunmadım şubeye felan gitmedim. Tecil işlemim kayıt olduğum için aöf tarafından yapılırmı?

  23. S.A bn 1991 doğumluyum ve muayenemi oldum fakat açıköğretim düz lise kayıtlı öğrencisiyim 2 yıllık tecil hakkım varmı saygılar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz