Esnafa Kira Desteği Yardımı Nasıl Yapılır

1
187

Esnafı Sevindiren Haber
Pandemi sürecinde ciddi ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalan esnaf geçtiğimiz gün gerçekleşen kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, esnaflara kredi yardımı müjdesi vermesi ile sevindi. Yapılan açıklamada pandemi süreci nedeniyle ekonomik anlamda zorluk yaşayan vatandaşlara maddi destek amacıyla 1000 TL’lik bir destek verileceği ifade edildi.

Kira Desteği Kimlere Verilecek?
1000 TL kira yardımı (hibe desteği) başvurusu nasıl yapılır, hibe desteği kimlere verilecek? Açıklanan pakete göre kira yardımı ilk etapta esnafa yapılacak. Ancak tüm esnaflar kira desteğinden yararlanamayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamada kira yardımı için başvurular salgından doğrudan etkilenen esnafa öncelik verileceği belirtildi.

Ödemelerin üç ay süreyle gerçekleşeceğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan “İş yeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız. Ayrıca Belediye mülkiyetlerindeki kiralamalarında indirim veya erteleme yapılabilecek. ” dedi.

14 Aralık tarihli Kabine toplantısı sonrası milyonlarca esnafın beklediği müjdeyi Başkan Erdoğan verdi. Peki Pandemi sürecinde ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan esnaflara verilecek olan bu hibe desteğine başvurular ne zaman başlıyor başvurular nasıl yapılacak ve kimler bu destekten faydalanabilecek?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada ‘’Esnafımıza kira desteği ile gelir kaybı desteği için çalışmalara başladık. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan kesime, 3 ay süreyle ayda 1000 lira destek ödemesi yapacağız. Ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık desteği esnafımıza sunmuş olacağız. İş yeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız. Hibe şeklinde vereceğimiz doğrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır.” Dedi.

Esnafa Kira Desteği 1000 TL Hibe Yardımı İçin Başvuru Nasıl Ve Nereden Yapılır?
Esnafa kira yardımı başvurusu nereden yapılır? Esnafa destek başvurusu nasıl yapılacak? Gibi sorular cevabını beklerken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 5 milyar liralık esnaf destek paketinin ayrıntıları da netleşmeye başladı.

KDV indirimi, stopaj avantajı, kira ve hibe desteği ile milyonlarca esnafa ilk defa doğrudan destek sağlanıyor. Ticaret Bakanlığı Esnaf Genel Müdürlüğü, desteklerin ne zaman ödeneceği ve kimlerin nasıl yararlanacağı konusunda kapsamlı bir çalışma yapıyor.

Birinci adımda, taksi, dolmuş, servis işletmecisi, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimlerin yararlanacağı desteğe ilişkin tebliğ yürürlüğe girecek. Bu hafta başvuruların toplanması ve ödeme takviminin belirlenmesi ardından destek ödemelerinin yeni yıla girerken yapılacağı belirtiliyor.

Esnafa hibe ve diğer desteklere ilişkin ayrıntılar ise Esnaf Genel Müdürlüğü’nce yürütülen çalışma ile netleştirilecek. Aranılan şartları taşıyan ve açıklanan sektörlere mensup esnaflar için kira yardımı ve 1000 TL pandemi desteği başvurusu e devlet üzerinden kabul edilecek. Başvuru ekranı Aralık ayı sonuna kadar yardımlar ödenmeye başlanacağı için mümkün olan en kısa sürede açılacak.

Kira yardımı başvurusu için genelge 81 il valiliklerine gönderildi. Pandemi dolayısıyla zorluk çeken işletmeler için kira yardımı desteği sağlayacak olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelge ile destek sağlayacak. Koşullara uyan işletmelerin yararlanabileceği kira yardımı desteği ile büyükşehirlerde aylık 750 lira destek sağlayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, koronavirüs salgını nedeniyle yeni düzenlemelere geçerek yerel yönetimlerin iş yerleri dâhil sahip olduğu taşınmazlarıyla ilgili kira ve benzeri düzenlemelerin şartlarına ilişkin genelgeyi valiliklere gönderdiklerini duyurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla koronavirüs salgını nedeniyle yeni düzenlemelere geçerek yerel yönetimlerimizin iş yerleri dahil sahip olduğu taşınmazlarıyla ilgili kira ve benzeri düzenlemelerin şartlarına ilişkin genelgeyi 81 il valiliğimize göndererek salgının ekonomik hayata etkisinin azaltılması amacıyla yerel yönetimlerimiz, bağlı kuruluşları ve şirketlerinin mülkiyetinde veya tasarrufunda olan taşınmazlarının irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımıyla ilgili düzenlemeyi hayata geçirdik dedi.

Kurum Pandemi nedeniyle faaliyetleri azalan iş yerleri için idaremizce yapılacak değerlendirmeye göre, sözü edilen bedellerde indirime gidilebilecek ya da ödemede erteleme sağlanabilecektir dedi.

Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerden bu süre içerisinde sözü edilen bedellerin tahsil edilmeyeceğini söyleyen Kurum, sözleşmelerin sürelerinin uzatılabileceğini ve yapılacak değerlendirmeler neticesinde sözleşmelerin karşılıklı feshedilebileceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Peşin ödeme yapan ancak iş kaybına veya ekonomik zarara uğrayan iş yerleri de pandemi süresince gerekli indirim, erteleme ve süre uzatımı hakkından yararlanabilecek dedi.

Ayrıca gayrimenkul kiralarındaki yüzde 20’den yüzde 10’a inen stopaj, iş yeri kiralamada yüzde 18’den yüzde 8’e indirilen KDV ve konaklama, yeme, içme, yolcu taşımacılığı gibi sektörlerin KDV indirimleri 1 Haziran’a kadar devam edecek.

Önceki İçerikE-devlet ile 1000 TL sosyal yardım başvurusu nasıl ve nereden yapılır?
Sonraki İçerikSamsung Galaxy M31 128GB Teknik Özellikleri
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz