TC Kimlik No Nedir?

0
365

TC Kimlik No Nedir – TC Kimlik No Nası
TC Kimlik Numarası, uzun zaman tasarlanmış olan Mernis projesinin işleme girmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu numara, her vatandaşın kendine aittir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her kişinin bir adet TC kimlik numarası bulunmaktadır. Kimliklerin üzerinde yer alan bu numara ile kişilerin tanınması kolaylaştırılmış, hızlı işlemler yapılması başarılmıştır. Kimlik numarasının verilmeye başlanması itibariyle, 1999 yılında hayatını kaybeden vatandaşlarla birlikte toplamda 122.145.860 kişinin bilgileri sisteme girilmiştir. Artık günümüzde her yeni doğan çocuğa bir kimlik numarası tanımlanmaktadır. Daha önce kullanılmayan bu sistem, vatandaşın devlet kurumlarındaki işlemlerini yavaşlatmakta ve zorlaştırmaktaydı. Bu sistemin getirilmesiyle birlikte daha hızlı işlemler yapılmaya başlandığı gibi, daha önceden sorun teşkil eden şeyler ortadan kalkmıştır.

Kimlik numarası, insanlar arasındaki isim soy isim benzerliği nedeniyle karıştırılma olanağını ortadan kaldırmıştır. Bu numaralar sayesinde insanların bilgilerine kolay bir şekilde erişim sağlanabilmektedir. Doğumdan itibaren kişinin, tüm işlemleri ortak bir numara ile yürütülebilmektedir. Bu işlem kamu kurumları arasında bilgi alış verişini kolaylaştırdığı gibi, insanlara daha hızlı hizmet verilmesi açısından da yararlı olmuştur.

TC kimlik numarası 11 rakamdan oluşmaktadır. Bu sistemin oluşturucuları tarafından yapılan algoritmada, TC kimlik numarasının ilk 10 rakamının toplamının birler basamağı 11. Rakam olarak belirlenmiştir. Her kimlik numarasında bulunan ilk 10 rakamın toplanması ile çıkan sonucun birler basamağının 11. Rakama eşit olduğu gözlemlenebilir. Bu algoritma ile yaklaşık olarak 900 milyon geçerli TC kimlik numarası üretilmiştir. Ayrıca diğer rakamların belirlenmesi için de farklı algoritmalara yer verilmiştir.

Yeni doğan bir bebeğe TC kimlik numarası verilirken, yukarıdaki algoritmalar dahilinde hesaplamalar yapılır. Bu hesaplamalar sonucu ise sistem, kişiye rastgele bir TC kimlik numarası oluşturma işlemini yapar.

Bu yazı sayesinde TC kimlik numarası neye göre verilir sorusu cevaplamış oldu. Ayrıca her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için farklı bir TC kimlik numarası bulunduğunu da unutmayalım. Türkiye’de yaşayan hiç kimsenin TC kimlik numarasının başka bir kişi ile aynı olma ihtimali yoktur. Profesyonel bir ekip tarafından geliştirilmiş bu sistemde hataya yer yoktur.

Önceki İçerikYabancılara Sms ile HES Kodu Nasıl Alınır?
Sonraki İçerikWindows 10 Varsayılan Tarayıcı Ayarları
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz