Askerlik Tecil İşlemi Nasıl Yapılır

624
25931

Gelelim işlemlere; askerlik tecil işlemleri eğer neyi nasıl yapacağınızı biliyorsanız çok basit ve birçok arkadaşınızın anlattığı gibi uzun süren bir işlem silsilesi değildir. Evraklarınız hazır ise en fazla 2-3 saatinizi alır. Tabi buna muayene olma vs. dahil. Tabi bazı şubeler kendisi muayene işlemini yaptığı için kimi zaman bu muayene işlemleri için fazla zaman harcamanıza gerek kalmayabiliyor. Eğer İstanbul gibi büyük şehirlerde tecil işlemi yapacaksanız bu muayene süresi uzayabilir.

Şunu bilmenizde fayda var; resmi dairelere işlem için giderken yanınızda TC Kimlik numarası olan bir kimlik kartı (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport vb. gibi) ile gitmenizde ve bu kimlik kartlarının iki tane fotokopisini götürmenizde fayda var. Lazım olduğu zaman “buyrun” demek için gerekli. Eğer yanınızda yoksa fotokopi çekmek için şubeden ayrılmak zorunda kalacaksınız. Tabi bu sizin için zaman kaybı demektir. Fotokopi işini hallettiğimizi varsayıyorum. Şubede bize lazım olacak ikinci şey vesikalık fotoğraf. Yerli veya yabancı şube olma durumuna göre vesikalık fotoğraf ihtiyacı artmakta. Siz yanınızda en az 12 tane fotoğraf götürün. Yapacağımız işlem “tecil” işlemi olduğu için yanımızda en son mezun olduğumuz okula ait bir diploma olmalı. Tabi bunun fotokopisi gerekiyor. Notere gidip aslı gibidir yazısı almanıza gerek yok. Fotokopisi ile aslını Askerlik şubesine götürdüğünüz zaman memurlar “Aslı gibidir” kaşesini basacaklardır. Ekstradan 20 TL harcamayın. Bunların yanında birde ehliyetiniz varsa fotokopisi ile birlikte askerlik şubesine gidin.

Bu işlemler yaklaşık olarak 2-3 saatinizi alacağını yukarıda belirtmiştim. Bunu 30 dk. ile 1 saat arasına düşürmek elinizde. Eğer kütüğünüzün bulunduğu yer ile işlem yaptırma istediğiniz yer arasında çok fazla bir mesafe yok ise kütüğünüzün olduğu yere giderek işlemlerinizi daha hızlı yapabilirsiniz. Bunu bir örnek ile açıklayalım; Siz Tokatlısınız ve İstanbul’daki bir askerlik şubesinde tecil işleminizi yapmak istiyorsunuz. Bu durumda işlem yaptırmak istediğiniz İstanbul şubesi Tokat’taki şubeme faks çekerek sizin İstanbul şubesinde işlem yaptırmak istediğine dair bildirimde bulunacak ve Tokat şubesinin onayını yani faksını bekleyecektir. Faksın gelmesi şubelerdeki iş yoğunluğuna bağlı bir durum. Genellikle aynı gün içerisinde faks gelmekte. Bu süreyi kısaltmak için İstanbul’dan Tokat’a akraba ziyareti yapmanız gerekecektir. Yada acil ise İstanbul’da tecil işleminizi yaptırmak diğer seçeneğiniz olacaktır.

Özetlersek tecil için gerekli belgeler

  1. En son mezun olduğunuz okulun diploma aslı ve fotokopisi
  2. 12 adet vesikalık resim (son altı ayda çekilmiş olmalı)
  3. Varsa sürücü belgeniz
  4. TC kimlik numarasının olduğu, kimlik üzerindeki resmin size benzediği ve yıpranmamış bir nüfus cüzdanı (resme benzemiyorsanız kimliğinizi değiştirin,  yoksa işleminiz yapılmayabilir)

ÖSS’ye girecekler ne yapmalı?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki doğum yılınız ile içinde bulunduğunuz yılın farkı 20 ise askerlik çağına gelmişsiniz demektir. Askerlik işlemleri için 20 yaşına girmeniz, yani doğum tarihinizi beklemezler. Örneğin 06/07/1988 doğumlu bir yükümlü 01 Ocak 2008 tarihi itibariyle askerlik işlemi yaptırabilir. Bu konuda dikkatli olun. Askerlik çağına girdiğiniz yıl ÖSS’ye giriyor olmanız askerlik şubesi açısından bir önem arz etmiyor. Bu nedenle durumunuzu belirtir bir dilekçe ile size en yakın askerlik şubesine durumunuzu belirtmeniz gerekiyor. Aksi halde ÖSS’ye giremeden asker yolcusu olursunuz. Sonra ÖSS’ye kışlada girmek zorunda kalabilirsiniz.

Üniversiteyi yeni kazandım veya okuyorum, ne yapmalıyım?

Üniversiteyi yeni kazandıysanız ve askerlik şubesinden herhangi bir tebligat yapılmadıysa hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Bundan sonra siz okulunuzu bitirene kadar tecil işlemlerinizi her yıl öğrenci işleri halledecektir. Fakat bunun bir sınırı var. Örgün öğretimde ki bir öğrenci en fazla 7 yıl öğrenci olarak kalabilmekte. Bu süre aşımında öğrenciliğiniz düşüyor ve size askerlik çağrısı yapılıyor. Üniversite sonrasında yüksek lisans yaparsanız yüksek lisans yaptığınız okulun öğrenci işleri tarafından tecil işlemleriniz yapılmakta. Bunun süresi ise 3 yıl ile sınırlı.

Askerlik yoklamaları,ertelemeleri ve daha fazla bilgi artık : www.turkiye.gov.tr üzerinden yapılmaktadır. PTT şubelerine giderek şifre aldıktan sonra online olarak işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Önceki İçerikObezlere iyi haber zayıflatmayan yarayan 10 bitki
Sonraki İçerik3Gde kotayı aşmamanın yolları
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

624 YORUMLAR

  1. Merhaba ben kasım celbi için hazırlıkları yaptım muayene oldum fakat 4 yıllık uni mezunuyum hakkım olan tecili bu safhada kullanma hakkım var mi

    • Askerlik işlemleriniz çıkmadan önce başvuru yapıp tecil hakkınız var ise kullanmanız gerekiyor. Eğer beklerseniz iptali olmayabilir. Daha doğru bilgi için askerlik şubesine başvurmanızı öneririz.

  2. Onlisans mezunuyum bu sene aöf dikey geçiş yapmayi dusunuyorum ama muayenemi oldum bu kasım ayında askerim . Kayıt olduktan sonra tecil ettirebilirmiyim. Veya aöf kayıt yapabilırmiyim .

    • Askerliğinizin çıkıp çıkmadığını kontrol etmeniz gerekiyor askerlik şubesinden. Eğer askerlik kağıdınız çıktıysa tecil işleminizde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Geç kalmadan askerlik şubenize danışmalısınız.

  3. Merhaba ben 10.09.1994 doğumluyum 2 . Kez üniversite sınavı na gireceğim herhangi bir okula yada dershaneye gitmiyorum tecil hakkım var mi varsa son gün nezaman? Tesekkurler

  4. ben 92 doğumluyum 2012de askerliği tecil ettirdim normal meslek lisesinden tecilim 2014te bitecek dediler acıköğretime kaydı mı yaptım askerliği tecil edebilir miyim kaçak sayılıyor muyum şimdi

  5. Abi ben doksan doğumluyum lise yi bitirmişim üniversite yok bu yıl össye girmek istiyorm dershaneye kayıt olacağım acaba nasıl erteleyebilirm askerliği

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz