Araç Motor Vergisi Nasıl Belirlenir?

0
75

Araç Motor Vergisi Nasıl Belirlenir?
Motorlu taşıtlar vergisi, aracın yaşı, cinsi, markası gibi kriterlerle hesaplanan bir vergi türüdür. Her yılın ocak ve temmuz aylarında ödenen bu vergiyi ödemek zorunludur.

Motorlu taşıtlar vergisi otobüs, kamyon, motosiklet gibi araçların oturma kapasitesi, silindir hacmi ve aracın yaşı gibi etkenlere göre belirlenir. Mtv hesaplamasında bu kriterler göz önünde bulundurulur.

Mtv hesaplaması 31 Aralık 2017 tarihinden önce kaydolmuş araçlar için sadece araç yaşı ve motor hacmi üzerinden hesaplanıyor. Fakat 2018 itibari ile bu hesaplamaya yeni kriterler eklenmiştir.

Hesaplama internette vergi daire üzerinden yapılabilir. Gelir idaresi başkanlığı vergi dairesi internet sitesine giderek mtv hesaplaması kısmından gerekli alanları doldurarak hesaplamanız mümkün.

Eğer aracın iktisadı 01.01.2018 sonrası ise web sitesinde araç değeri kısmını da doldurmanız gerekmektedir. Fakat bu bilgilerin doğru olmasına dikkat etmelisiniz. Bilgilerin doğru olması için en iyi yöntem ruhsattan bakarak giriş yapmaktır. Bilgiler yanlış olursa karşınıza çıkan ödenecek tutar ile ödediğiniz tutarlar arasında büyük farklar meydana gelebilir.

Hesaplamayı kolayca yapmanız için GİB sizlere bir internet sayfası oluşturmuştur. ivd.gib.gov.tr adresine giderek hesaplamanızı kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Motorlu taşıtlar vergisini internetten kolaylıkla ödemeniz mümkün. GİB ile anlaşması olan tüm bankalardan internet üzerinden kolaylıkla ödeme yapabilirisiniz. Verginin geciktirilmesi durumunda faiz ödemek zorunda kalabilirsiniz. Zamanında ödenmeyen vergilere GİB, %1,4 gecikme zammı uyguluyor.

Araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken bir husus daha bulunuyor. Motorlu taşıtlar vergisi, araç kasko değer listesi üzerinden bulunan ücretten en az %5 fazla bulunuyorsa, bu araç sahipleri daha az mtv ödeme imkanına sahip. Hatta bunları kontrol ederek daha önceden ödediği fazladan vergileri de geriye isteyebilir. Fazladan vergi ödediğini düşünen sürücüler kasko değer listesi ve mtv fiyatlarını öğrenerek karşılaştırma yapabilir, önceden ödediği fazla miktarları iade alabilirler.

Araç sahipleri GİB online ödeme işlemi adımlarını takip ederek internet üzerinden ödemelerini yapabilirler. Plaka, TC kimlik numarası ve aracın tescil tarihi girilerek ödenmesi gereken toplam tutara ulaşılabilir. Ayrıca ödeme yaptığınız banka ve kredi kartlarına göre de taksit imkanlarında yararlanmanız mümkün.

Önceki İçerikAlexandre Gustave Eiffel Kimdir?
Sonraki İçerikBayram Tatillerinde Postane Açık Mı?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz