Alexandre Gustave Eiffel Kimdir?

0
304

Alexandre Gustave Eiffel Kimdir
Dünyaca bilinen bir yapıya soyadını vermiş olan ve 1860’lı yıllarda üne kavuşan Alexanre Gustave Eiffel’in kim olduğu hakkında bilinmeyen çok fazla şey bulunmaktadır. 1832 yılında Dijon’da hayata gözlerini açan Eiffel, Fransız demiryolu şirketi ve Süveyş kanalında çalışma hayatına başladı. Avrupa’da birçok sayıda köprü ve viyadüğün benzeri çalışmaları olan Eiffel aynı zamanda Budapeşte tren garını, nice gözlem evinin kubbesini ve New York’taki özgürlük heykelinin çelik iskeletini de inşa ettiği bilinmektedir. En ünlü eseri soyadını taşımakta olan Eyfel Kulesi’dir. 26 Ocak 1887’de inşaatına başladığı kuleyi 50 mühendis ve 100’ün üstünde işçi ile 2 yıl 2 ayda tamamlamayı başardı. Panama kanalının inşaatına katıldı fakat adının bir yolsuzluğa karışması nedeniyle hapse girdi. İki sene boyunca mahkûm olan Eiffel serbest bırakıldığında suçsuz olduğu ispatlanmasına rağmen ölümüne kadar iş dünyasından uzak durdu.

Eiffel soyadı 18. yüzyıl başarında Alman kökenli akrabaları tarafından alınmıştır. Annesinin işi dolayısıyla École Centrale des Arts et Manufactures’ de okumaya olanak bulmuştur.. Okulu bitirdikten sonra Eiffel, amcasının lastik fabrikasını yöneticisi olarak işe başlamıştır. Ancak lastiğin kalitesi konusunda aile arasında çıkan bir tartışma sonucunda amcasının lastik fabrikasından kovulmuştur. Daha sonra ise giriş seviyesinde tren yolu köprüleri tasarlayan bir şirkette iş hayatına devam etmiştir. Bu firmanın müdürü Charles Nepveu, Eiffel’e ilk işini bir tren yolu köprüsü tasarlaması amacıyla verdi. Diğer mühendislerin inşaat sırasında işten ayrılması sonucunda tüm iş Eiffel’e kaldı.Eiffel’in tasarladığı köprüler Dünyanın dört bir yanında inşa edilmeye başladı. Bu köprüler birçok ticaret ve gezi için de vazgeçilmez hale geldi. Ayrıca köprülerin maliyetleri de diğer köprülere oranla oldukça düşüktü.

Eyfel kulesi Fransa’ya çok büyük katkı sağladı. İnşa edildiği 1889 yılında toplamda 2 milyon ziyaretçi aldı. Daha sonra ise turistlerin gözde mekânlarından biri oldu. Fransa’nın sembolü haline gelmeyi başarabilen kule aslında sıradan ve basit bir şekilde gösteriş amaçlı inşa edilmişti. İlk inşa edildiği zaman yıkılmaya müsait bir yapıya sahipti. Özgürlük anıtı ise Fransa’nın ABD’ye bir hediyesi olarak düşünülmüştü. Eiffel’in bu anıtın iskeletini oluşturmasıyla düşünceler gerçekleşmeye başladı. New York’a dikilen bu anıt da bir süre sonra New York’un simgesi haline geldi. Barışın simgesi olarak görülen bu anıt kısa sürede birçok ziyaretçi almayı başardı. Amerikalılar da teşekkür etmek amacıyla anıtın 2 kilometre uzağına Eiffel’in ¼ oranında heykelini diktiler.

1860’lı yılların dahisi olarak bilinen Eiffel, Osmanlı için de Konak Pier tasarımın yapmıştır. Tamamen çelik konstrüksyondan inşa edilen binanın malzemeleri Fransa ve Belçika’dan getirilmiştir. Zemine Efes’in antik taşlarıyla döşenen Konak Pier, 18.000 metrekarelik alana sahiptir. Ayrıca Osmanlı zamanında gümrük binası olarak da kullanılmıştır.

– Osmanlı zamanında kullanılan bu bina Cumhuriyet zamanında kullanımı durdurulmuştur. Bir süre boyunca otopark olarak hizmet vermişti. Daha sonra alış-veriş ve müze hizmeti vermesi amacıyla tekrar restorasyonuna başlanmıştır.
– Çalışmalara başlandıktan sonra yetkililere göre 365 bin tonluk çelik konstrüksyonun paslarından arındırılmasının 9 ay sürdüğü açıklanmıştır.
– Dayanıklık işlemleri bittikten sonra aslına uygun boyası yapılan Konak Pier’in çatısında 6 milimetre kalınlığında, ısı ve ışık tasarrufu içeren camları bulunuyor. Yat limanı, tarihi özelliği, sinema salonları ve alış-veriş merkeziyle Konak Pier’in büyük ilgi toplaması bekleniyor. Ayrıca turizm için de vazgeçilmez tarihi mekanlardan biri olacağı düşünülüyor.
– Alış-veriş ve kültür merkezi olarak tekrar açılan Konak Pier, Osmanlı zamanındaki ihtişamına tekrar kavuşmuştur. 18.000 metrekarelik alanının 16.000 metrekaresi kullanımdadır.

Önceki İçerikVestel Modeller için Ekran Görüntüsü Alma
Sonraki İçerikAraç Motor Vergisi Nasıl Belirlenir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz