Yıldırım Bayezid Han Kimdir, Yaptığı Yenilikler Nelerdir?

1
4026

Yıldırım Bayezid Han, Osmanlı İmparatorluğunun 4. Padişahıdır. 1360 yıllarında doğan Bayezid, ileri ki zamanlarda babasının tek varisi olacağından dolayı küçük yaşlarda medrese eğitimine sonrasında ise ileriye dönük tecrübe kazanabilmesi için sancağa gönderilmiştir. Babasının savaşta şehit olmasıyla birlikte tahta geçmiştir.

Tahta oturduğunda bir çok beylik ile mücadele vermiştir. Sonra bu beyliklerin her birini emri altına almış ve Balkanlara doğu ilerlemeye başlamıştır. Bu yolculuk boyunca irili ufaklı bir çok küçük devletleri de Osmanlı Devleti içine katmayı başarmıştır.. Osmanlı İmparatorluğunun en önemli zaferlerinden biri olan Niğbolu zaferinde Haçlılarla girdiği savaşı ezici bir üstünlükle kazanmıştır. Bu zaferden sonra Osmanlı İmparatorluğu çok önemli bir noktaya gelmiştir. Bu zaferden önce Balkanlardaki ilerleyişi ve hakimiyetini iyice pekiştiren Yıldırım Bayezid Han, üstüne Niğbolu Zaferini de ekleyince Osmanlı Devletinin İslam Toprakları üzerindeki ismini de kazımayı başarmıştır. Tüm bu zaferler sonucunda Müslüman ülkeler tarafından Sultan unvanı kazanmıştır.

Yıldırım Bayezid Han‘ın hayatına son vereceği son savaş yolu Timur Han tarafından olmuştur. Bayezid Anadolu ve Balkanlarda sınırlarını genişletirken, Timur Han da Orta Asya’dan İran’a kadar uzanan büyük bir toprak bölgesine sahipti. Bu zamanda Timur Han Anadolu topraklarına saldırmadan önce son hamlelerini yapmaktaydı. Yolundaki büyük beyliklerin de işini bitiren Timur 1400 yıllarında Anadolu topraklarına giriş yapmaya başlamıştır. Anadolu üzerinde hızlı bir ilerleyiş sergileyen Timur’u gören Bayezid sonunda Timur ile savaşmak zorunda kalmıştır.

Ordu ölçüleri karşılaştırıldığında Timur’un ordusu Bayezid’e göre çok çok güçlüydü. Hal böyle olunca savaşın başlamasıyla bitmesi bir oldu denilebilir. Daha ilk anlarda Bayezid’in ordusu büyük bir kayba uğramış ve Bayezid ile iki oğlu Timur Han’ın esiri haline gelmiştir. Esir olan Bayezid ve iki oğlu bir süre sonra Timur Han tarafından bağışlanmış ve sürgüne gönderilmiştir. Ancak bu sürgün Bayezid için iyi gelmemiş ve bir süre sonra rahatsızlanmıştır. 1403 yıllarının bahar aylarında hayata gözlerini yummuştur.

Yıldırım Bayezid Han’ın Yaptığı Yenilikler Nelerdi?

Kul sistemini getiren ilk padişah özelliği taşımaktadır. Yaptığı fetihler ile devlet hazinesini genişletmiş ve Maliye sistemini kurmuştur. Kul sistemini önemseyen Bayezid tarih kayıtlarına baktığımızda bu sisteme uymayan kadıları cezalandırmıştır. Devlete ait olması gereken vakıf mallarının kontrolünü Ulemanın elinden alıp devlete geçirmiştir.

Yıldırım lakabı Bayezid’in verdiği fermanlarda hızlı düşünüp hızlı hareket etmesi ayrıca başarılı bir yönetici olmasından dolayı verilmiştir.

Yıldırım Bayezid’in hep gerçekleştirmeyi istediği bir hayali vardı. Bunu başaramadı ancak sonradan gelenler hep bu hayal üzerinden devam etti. Bayezid’in hayali İstanbul’u fetih etmekti. Bunun için de boğaza ”Anadolu Hisarı” kalesini inşa ettirmişti. Sonrasında 3 kez bu hayaline ulaşmasına ramak kalmış iken hem dış güçlerin baskısı hem de yetersiz mühimmat yüzünden hayalini gerçekleştirememiştir.

Önceki İçerikTHY Memur Alımı 2016-THY Memur Alımı Başvuru
Sonraki İçerikMHK Yeni Başkanı Yusuf Namoğlu
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz