Yaz İçin Tatil Rehberiniz Gezilecek Yerler

4
1408

Ülkemizin dört bir yanı tatil ceneti bunları size elimizden geldiğince tanıtmaya çalışacağız yazın sıcakların gelmesiyle nerde tatil yapayım diyedüşünüyorsanız yazımızı dikkatlice inceleyip karar vere bilirsiniz.
Kelebek Vadisi, Muğla ili, Fethiye ilçesinden motorla ulaşılabilen tabiri caizse bir cennet bahçesidir. Sahip olduğu ender türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş, 100 dağdan biri olan Babadağ’ın eteklerinde bulunan Kelebek Vadisi, 8 Şubat 1995′de 1. derecede doğal SİT ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır.

KELEBEK VADİSİ

350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80′den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadi’nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz’e ulaşır.

Kelebekler Vadisi’ne, Fethiye üzerinden Ölüdeniz’e gelerek ulaşılır. Fethiye’ye 55 km. uzaklıktaki Dalaman Havalimanına Türkiye ve Avrupa’nın pek çok şehrinden uçuşlar düzenlenmektedir.

KIZ KUMU
Marmaris Orhani’ye’de bulunan Kızkumu’ndan insanlar denizin içinden yürüyerek karşıya geçebiliyor. Denizin içinden yürünen kısım 600 metreyi buluyor. Bu nasıl oluyor derseniz; Kızkumu bir Kıyı Oku (Kıyı Kordonu) oluşumudur. Kıyı oku, dalga ve akıntıların kıyıdan taşıdıkları maddeleri küçük koylarda biriktirmesi ile oluşan, bir ucu karaya bağlı ve denize doğru ok şeklinde uzanan yığıntılardır

Bölgede bu oluşuma ait bir de efsane anlatılır: Eski zamanlarda civarın kralının kızı ile bir balıkçı birbirlerine aşık olmuş. Ancak, kral kızı balıkçıya varamaz… Hal böyle olunca, kız ile delikanlı gizli gizli buluşuyorlar tabii… Kral baba bunu zaman içerisinde öğreniyor ve bir gece takip ettiriyor kızını… Diyorlar ki; balıkçı denizden geliyor, kız kumsalda onu bekliyor, bulunduğu yeri ışıkla işaret ediyor delikanlıya… Ve kral kızı ile delikanlı, gün ağarana kadar aşk oyunları yapıyorlar birbirlerine… Kral bir gece askerlerine kızını yakalamalarını ve kumsalda ışıkla balıkçıya işaret göndermelerini buyuruyor. Delikanlı ışığı görünce atlıyor kayığına ve kürek çekiyor bir manga askerin üzerine doğru…

Kız askerlerin elinden kurtuluyor ve koşmaya başlıyor sevdiğini kurtarabilmek için ama koyun ta öbür ucuna yetişmesi imkansız… Ama sevda bu; kural falan dinlemez, atıyor kendini sulara… İşte o anda bir mucize gerçekleşiyor! Kızın adım attığı her yer kumsala dönüşürken peşinden koşan askerler bastıkça denize gömülüyor onca ağırlıkla… Kız kayığa kadar koşabiliyor… Ancak bir okçu tam o anda delikanlıyı hedefleyip salıyor okunu… Heyhat! Kız ile delikanlı birbirlerine sarılmışlardır bile ve ok gelip kızla buluşuyor… Derler ki; o kumlar, kızın kanı denize karışınca kırmızıya boyanmış… Delikanlı ise aldığı gibi gidiyor kızı, sonrasını ne gören var ne duyan!…

NEMRUT
Adıyaman ili; Kahta ilçesinde bulunan ve içinde Kommagene Krallığı’nın bir antik kentini barındıran milli park ve ören yeri mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Dağın tepesine araçla çıkılmaz. Gün batımı nefistir ancak soğuğa karşı yanınızda battaniye bulunmanız önerilir.

Efsaneye göre kral Nemrut bir devmiş. Ona çorba yapmak için binlerce köle çalışırmış. Bir gün köleler isyan edip sineklerden oluşan bir çorba yapmışlar ona. Sineklerden biri Nemrut’un burnundan içeri girip beynini işgal etmiş. Nemrut öyle çok acı çekiyormuş ki kafasını bir hamlede kesivermiş..

Dağda inanılmaz büyüklükte tanrı heykellerini görmek mümkün. Ancak esas önemli olan anıt oradaki tümülüstür.

ASSOS
Behramkale, Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı bir köydür. Tuzla Çayı ile deniz arasındaki volkanik bir tepe üzerindeki Assos kenti Behramkale’nin antik yüzüdür. Assos Lesbos adası adasından gelen göçmenler tarafından M.Ö.6. yüzyılda kurulmuştur.

Assos’a giderseniz Athena tapınağı ve antik tiyatroyu gezmeden dönmeyin. İddiaya göre Aristo ve Platon o tapınakta birlikte iki yıl geçirmiştir. Assos hakkındaki diğer rivayet tüm limanın mermer bir zemine oturturmuş olduğudur

Geri dönerken köylülerden kekik, bal, zeytin ve tarhana alınması da öneriler arasında…

VAN GÖLÜ

Van Gölü veya yöresel adıyla Van Denizi, Tatvan ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu oluşan kraterde biriken suların oluşturduğu varsayılan volkanik bir göldür.

Van Gölü hem tatlısu hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir ekosistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Bu özelliğiyle de dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye’de bulunan en büyük göldür

Yöre halkına göre gölde bir canavar yaşamaktadır. Söylentiyi çıkaranların amaçlarının bölgeye turist çekmek olduğu söylense de, söylentileri araştırmak amacıyla bölgede pek çok bilimsel araştırma ekibi çalışmalar yapmıştır

ÖLÜDENİZ
Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir beldedir. Ölüdeniz kumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir. Likyalılarda ışık ve güneş diyarı, Ortaçağ’da “Uzak Diyar” olarak tanınır, Anadolu’nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası’da bulunur. Türkiye’de bulunan deniz kulağı (lagün) oluşumlarından biridir.

Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz’de sadece çırpıntılar meydana gelir.

Ancak durgun gibi gözüken Ölüdeniz, gözle görünmeyen üç nedenle kendini hemen her gün yenilemektedir. Bunlardan ilki, Ölüdeniz’de mevcut yoğun kaynak suyu çıkışları, dipte içeriden açıkdenize doğru bir akıntı yaratmaktadır. İkincisi, bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı açıkdenizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon oluşmasıdır. Üçüncüsü ise gel-git etkisi ile iki-üç günde bir deniz ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Bu da büyük miktarda deniz suyu giriş ve çıkışı sağlamaktadır.

Mardin.
Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir.

Mardin farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır. Mardin, İpek Yolu güzergahında olup, ilde beş han ve bir kervansaray mevcuttur.

Eski Mardin evleri görülmeye değerdir ve bu özelliğiyle binlerce turist çeker.

UZUNGÖL

Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı turistik belde; Uzungöl, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini geride bırakmaktadır.

Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş göl, “Uzungöl” olarak bilinir ve çevreye aynı ad verilmiştir. Özellikle yakınındaki “Şerah” köyünün yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evler, doğanın güzelliğini tamamlar özelliktedir

Çevrede trekking, kuş gözlem, botanik amaçlı turların yanı sıra daha yükseklerdeki dağların arasındaki göllere veya yakınlardaki Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi diğer yaylalara geziler düzenleme olanağı vardır. Yaban hayatı bakımından Uzungöl çevresindeki dağlarda ayı, kurt, yaban keçisi, tilki, kafkas dağ horozu gibi çeşitli hayvan türleri barınmaktadır

Önceki İçerikBir Pilot Objektifinden bizimle buluşturduğu Türkiye Eşsiz Güzellikleri
Sonraki İçerikİgor Stravinsky (1882 – 1971)
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz