İmza Sirküsü Nedir – Nereden-Nasıl Alınır?

1
27624

Resmi daire ya da ticari bir kuruluşta imza atmaya yetkili olan kişilerin imza örneklerinin öncelik sırasına göre hazırlandığı belgeye imza sirküsü denilmektedir. Günümüzde imza sirküleri resmi kurumlara şirketler adına gönderilecek olan evraklarda olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. İmza sirküleri içerisindeki a grubu imzalar firmaların yönetim kurulu başkanı ile yönetim kurulu üyelerin yan yana atılan 3’er adet imzaları, b grubu imzalar firmaların üst yöneticilerinin imzaları, c grubu imzalar ise ağırlıklı olarak şef statüsü taşıyan elemanların imzaları kapsamaktadır. Yalnızca firmalara özel olarak hazırlanan bu belgeler ile firma bünyesindeki kişiler, yapılacak işlemleri resmi olarak sorunsuzca gerçekleştirebilirler.

Bir firma için imza sirküsü hazırlanmak istendiği zaman öncelikli olarak bazı belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Bunların başında vergi levhası geliyor. Ardından firmanın kayıtlı olduğu ticaret sicil gazetesi ile imza sirkülerinin çıkartılacağı kişilerin nüfus cüzdanları da yine imza sirküsü için notere iletmesi gerekmektedir. Burada yer alan bilgilerin eksiksiz bir şekilde hazırlanmasının ardından herhangi bir notere gidilmesi sonrasında çok kısa bir süre içerisinde noter imza sirküsünü hazırlayacaktır. Hazırlanacak imza sirküsü arkasına ise TC kimlik fotokopileri ile ticaret sicil gazetesinin fotokopisi eklenecektir. Bunun sonrasında ise kişilerden 3 tane imza atması istenecektir. İmza sirkülerinin hazırlanmasının sonrasında ise bunun bir örneği noterde kalırken diğeri kişiye verilecektir.

Noterlerden alınacak olan imza sirküsü, pek çok farklı yerde kullanılmaktadır. Ancak bu kullanım esnasında her seferinde imza sirküsünün aslını kullanmak ciddi anlamda masraf olması anlamına gelecektir. Bunun yerine sirkülerin fotokopilerinin kullanılması yeterli olacaktır. Ancak bazı durumlarda karşı taraftaki kişiler ya da firmalar, sirkünün aslını görmek isteyebilir. Böylesi durumlar karşılaşıldığı zaman işlerin aksamasını engellemek adına kişiler fotokopileri karşı tarafa verdikleri zaman her ihtimale karşılık mutlaka yanında imza sirkülerinin orijinallerini bulundurmalı. Böylece sorun çıktığı zaman orijinalini kişilere göstererek sorunu çözmüş olurlar. Sirkülerin kullanımı ile alakalı ise insanlar isteklerini kolaylıkla noterde belirleyebiliyorlar. Yani imza sirküsünde tamamlanacak olan işler için insanlar diledikleri gibi imza sirküsü hazırlatabilirler.

Önceki İçerikİphone 6S Pasaport Kaydı Nasıl Yapılır?
Sonraki İçerikFacebook Giriş Uyarılarınızda Değişiklik
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz