Hikaye(Öykü) Nedir? Hikaye Özellikleri nelerdir?

22
2127

Yaşanmış veya tasarlanmış bir olayı, bir durumu; yer, kişi ve zaman belirterek anlatan kısa yazılara öykü(hikaye) denir. Genellikle romandan kısa olurlar, dar bir zamanı kapsarlar, kişileri romana göre daha azdır, anlatılanları tek ve sınırlıdır ve olayla ilgili yer ve zaman belirtirler. Serim düğüm ve çözüm denilen üç bölümden oluşurlar.Olayı sürükleyen bir kişi(öykünün kahramanı) vardır. Hikaye kısalığı ve kurgusuyla masala, kişilerin nitelendirilmesi, eylemin işlenişi ve canlandırılmasıyla da romana yaklaşır. Hikayenin kısalığı yapısal olarak, kişinin niteliğiyle geliştiği eylem arasındaki sıkı bağdan kaynaklanır. Hikayenin çerçevesi, çoğu kez anlatıcının durumunu belirterek çizilir. Halk hikayeleri; konuları bakımından, Aşk Hikayeleri ve Kahramanlık Hikayeleri olarak ikiye ayrılır.Aşk hikayelerine örnek olarak Kerem ile Aslı’yı, kahramanlık hikayelerine ise Köroğlu ile Kirmanşah’ı verebiliriz. Türk hikayeciliği en parlak dönemini, Cumhuriyet döneminde yaşamıştır. Edebiyat-ı cedide döneminde hikaye türleri iyice gelişmiştir. Bu dönemdeki yazarların çoğu(Halide Edip Adıvar, Hüseyin Cahit Yalçın vb.) romancılığı öne almışlardır, hikayeciliği bir yan uğraş olarak kullanmışlardır.

a Olay Hikâyesi:
—Tamamen olay örgüsüne dayalı bir türdür
—Dünya edebiyatındaki temsilcisi Guy De Maupassant olduğu için Maupassant tarzı hikaye de denir
EN: Bizde Maupassant tarzı hikâyenin en büyük temsilcisi Ömer Seyfettin’dir

b Durum Hikâyesi:—İnsan hayatının sadece bir kesitini alan veya psikolojik tahlillerin yapıldığı türdür
—Dünya edebiyatındaki en büyük temsilcisi Anton Çehov olduğu için Çehov tarzı hikaye de denir
—Bir kişinin veya bir mekânın belli bir zaman dilimindeki halini anlatır
—Çehov tarzı hikayelerde bir sonuca varılmaz

Önceki İçerikMuhteşem Yüzyılda Kanuni’nin tepkisi ne olacak
Sonraki İçerik2011 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Sınavına Kimler Müracaat Edebilir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

22 YORUMLAR

  1. bence her şeyin teker teker anlamlı ve anlatarak bana veya tüm insanlar bilgi veriyor ve okula giden herkesin aklına mükayet olup bilgi vermek için çalışıyor bizde öğreniyoruz benden bukadar 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz