Fotoselli Musluk Nasıl Çalışır

0
4702


Fotoselli Musluk Nasıl Çalışır
Fotosel nedir
Photo Cell dilimizde fotosel olarak da geçmektedir. Alkali metaller tercih edilir.Üzerine düşen ışığın şiddetiyle orantılı olarak voltaj üreten ışık algılayıcısıdır.
Fotoelektrik olay prensibiyle çalışır.
Fotoseldeki cam kürenin iç kısmı sodyum,lityum gibi alkali metallerle kaplanır. Çünkü alkali metaller yüksek enerjili beyaz ışık alınca (güneş ışığı) elektronları kopar ve anot ucuna çekilirler.
Güneş ışığı gelince devre tamamlanmış olur ve çalışır.
Cam kürenin içi alkali metalle kaplanan fotosel sadece yüksek enerjili ışıkta çalışır ve bu özelliği sayesinde diğer metallerle kaplanan fotosellerden farklı olur.

Özelliklerine göre değişik amaçlarla kullanılır: Sokak lambalarının gün ışığına göre kontrol edilmesinde, Matbaacılıkta renk ayrımında, Asansörleri durduran kumanda sistemlerinde, Baca duman yoğunluğunun ve sıvıların bulanıklığının ölçülmesinde, Miktarı fazla olan cisimlerin sayılmasında kullanılan sayaçlarda, Matbaacılıkta kâğıt kesme araçlarında,Kapı otomatiklerinde, Musluklarda,Kağıt havlu makinelerinde,Merdiven lambalarında ,Pozometrelerde, hırsız alarm sistemlerinde, otomatik açılır kapanır kapı sistemlerinde, otomatik çalışan gece lambalarında kullanılmaktadır.
Yeterince büyük boyutlu olanları güneş pili olarak kullanılır ve ışık enerjisiyle elektrikli aletleri doğrudan çalıştırılabilir.

Fotosel denildiğinde aslında birkaç şey ifade ediliyor olabilir. Fotosel en bilinen ve geniş anlamıyla ‘ışığa duyarlı cihaz’ demektir. Şimdi fotoselli sistemleri ve fotoselin nasıl çalıştığını açıklayalım.

Fotosel kelime anlamı olarak ‘ışık hücresi’ anlamına gelir. Fotosel ışığa bağlı olarak direnci değişen genelde kadminyum sülfat gibi kadminyum bileşiğinden oluşan, ışığa maruz kaldığında direncini değiştiren alettir. Fotoselli bir sistemde fotosel kendi başına ışığı elektriğe dönüştürmez, sadece direnci dolayısıyla sistemde gerilim değişir. Bu gibi bir sistem elektronik veya elektromekanik sistemleri ışığa duyarlı olarak kontrol etmek için, durdurmak ya da çalıştırmak için kullanılır.

Fotosellerin diğer kullanım alanları ise yukarıdaki yapıdan biraz daha farklıdır, bunlar güneş enerjili sistemlerde kullanılır, yani bu ışık hücreleri elektrik üretir ve bu amaçla kullanılır. Işık enerjisini elektrik enerjisine dönüştürürler. Silikondan yapılan bu fotoseller üzerlerine gelen ışığın (foton), elektron akışına sebep olması prensibine dayanır.

Işık enerjisi bazı yarı iletkenlerin direnç değerlerinin değişmesine sebep olurken, bazı yarı iletkenlerin de yapısında bulunan elektronların serbest hale geçmesini sağlayarak elektrik akımının oluşmasını sağlar.

En çok kullanılan ışığa duyarlı yarıiletkenler nelerdir;
• Antimon-sezyum alaşımı
• Selenyum
• Kadminyum sülfür
• Germanyum
• Talyum sülfür
• Kurşun sülfür

Işığa duyarlı yarı iletkenler kameraların da çalışma prensibini açıklamaya yardımcı olur, ışığa duyarlı olarak direncin (direnci sabit tutarsanız da gerilimi değişir) değişmesi mantığına dayanarak, ışık enerjisi elektrik sinyallerine dönüştürülür. Fotoselli sistemler günlük hayatta oldukça fazla kullanılır, otomatik kapılar, musluk bataryaları, sokak lambaları, bazı makinalarda güvenlik amacıyla kullanılır. Buradan da anlaşılacağı gibi yarı iletken teknolojisi bilime büyük katkılar sağlamıştır. Artık günümüzde ışık enerjisiyle çalışan otomobiller ve teknelere ülkemizde de test amacıyla olsa da rastlamak mümkündür.

Kaynak http://ilginchersey.blogcu.com/fotosel-photocell-nedir-nasil-calisir/8570666

Önceki İçerikBadoo Üyeliği Nasıl Silinir
Sonraki İçerikBilgisayar alırken nelere dikkat etmeli
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz