Euro Neden Yükseliyor – Euronun Yükselme Sebepleri

29
5709

Euro Neden Yükseliyor – Euronun Yükselme Sebepleri

Euro Avrupa para birimi olması sebebiyle, Avrupa’da ortaya çıkan gelişmelere paralel değer kaybedip, kazanıyor. Ancak, herhangi bir gelişme olmasa da, ülkemizin para biriminin değer kaybedip, kazanması Euro’nun azalıp, artmasına sebep olmaktadır.

Bir ülkede baş gösteren otoriteler arası çekişmeler, siyasi boşluk ya da kargaşa hali o ülke para biriminin değer kaybetmesine neden oluyor. Bir ülkenin para biriminin değer kaybedip, kazanması da tamamen yatırımcılar ile alakalı bir durum. Yatırım ivmesi hangi para birimine yönelirse, o para birimi değer kazanır.

Mesela, geçtiğimiz aylarda kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye’nin kredi notunu, yatırım yapılabilir seviyesinin altına çekerek, yatırım yapılamaz seviyesine getirdi. Daha sonra çok geçmeden bu seviyenin de altına indirdi. Hal böyle olunca, yatırımcı, Türk lirasından parasını alarak, Dolar, Euro gibi para birimlerine yöneldi. Bu da, Türk parasının ciddi oranda değer kaybetmesine sebebiyet verdi. Ancak, sonrası ülkenin kredi notunun yükselmesi ile beraber yatırımcı, tekrardan Türkiye’ye yöneldi ve para birimimiz değer kazandı. Ancak bu değer kazanması çok sürmedi. Zira faiz oranları beklentileri karşılamadı ve FED faiz artırımına gitti.

Bir ülkede, o ülkenin para birimi bazında bankalar faizlerini arttırırsa yatırımcı o para birimine yönelir. Şöyle düşünün, elinizde 100TL’niz var ve bu parayı banka faizine yatırırsanız ayda 120TL olacak, ancak dolara yatırırsanız, dolar bir ayda bu paranıza 105TL getiri yapacak. (Sayısal değerler varsayımsaldır.) Siz böyle bir tabloda paranızı Türk lirası olarak bırakırsınız değil mi? Hatta mevcut doları ya da Euro’su olan yatırımcı da, Türk lirasına döner, ülke para birimi değer kazanır. Tabi bu durumun tersi de mevcuttur. Başka para birimi karşısında faizler artar ve bizim para birimi değer kaybeder. Hatta faiz değerleri değişmese bile para birimi değer kaybedebilir. Çünkü, ilk haliyle yatırımcı zaten mevcut para biriminden kardadır. Faizin sabit kalması yatırımcıyı yerinden oynatmaz, global kuruluşlar, x ülkesindeki faiz oranları sabit kalmasına karşı yatırımcı burada kalmaya devam etti der ve o ülkenin para birimini daha değerli gösterir. Bunu şöyle izah edebiliriz. Bir bakkal sizin cebinizdeki taşa 10 sakız veriyor ve siz bunu değiştirmiyorsunuz. Bu durumda, siz o taşa sakızlardan daha çok ihtiyaç duyuyorsunuz demektir. Burada sizin taşınız, sakızdan daha değerli olarak algılanır. İşte, para birimlerinde de durum tam olarak bu.

Euro’da da yükselişlerin sebebi yatırımcıların bu para birimine yönelmesidir. Kendinizi dıştan bir yatırımcı olarak görün, hangi ülkenin para biriminde, hangi ülkede daha fazla kar sağlayacaksanız oraya yönelmez misiniz? İşte olayın özeti budur. Ekonomisyenler, güncel gelişmeleri takip ederek bu şekilde ekonomi yorumu yapabilmektedir. Burada, şu olay yatırımcıları buraya yönlendirir, bu olay yatırımcıları ülkeden kaçırır yorumları ile para birimi değer kaybedecek, değer kazanacak yorumları yapılabilinmektedir.

Önceki İçerikDolar Neden Yükseliyor – Doların Yükselme Sebepleri
Sonraki İçerikTürk Telekom Adsl Kota Sorgulama ve Öğrenme
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

29 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz