Dolar Neden Yükseliyor – Doların Yükselme Sebepleri

0
1646

Dolar Neden Yükseliyor – Doların Yükselme Sebepleri

Dolar adı altında da değerlendirebilirsiniz bu yazıyı döviz adı altında da, bir ülkenin para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında değer kaybedip, kazanmasının pek çok farklı sebebi mevcuttur. Bu durumu yüzlerce değişkene bağlamanız mümkün. Ancak biz güncel olaylar üzerinden giderek ve günümüzdeki dolar artış sebepleri üzerinden size konuyu izah edeceğiz.

Biranda doların 2.87 dolaylarından, sadece 5 ay gibi kısa sürede 4TL dolaylarına çıktığını hepiniz görmüşsünüzdür. Normalde, bir ülkenin para biriminin bir başka ülkenin para birimine oranla bu kadar hızlı değer kaybetmesi normal karşılanmaz. Ancak, ülkemizin son zamanlarda karşılaştığı pek çok problem, böylesine büyük bir hızlı çıkışa zemin hazırladı diyebiliriz.

Önce 15 Temmuz darbe girişimi ile ülke büyük bir sıkıntıya düştü, bir ülkede bırakın darbe girişimini, darbe söylentileri bile o ülke para biriminin ciddi oranda değer kaybetmesine neden olur. Bu yüzden, o gece doların 3TL dolaylarına çıktığını gördük. Tam ülkemizin para birimi toparladı derken, dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye’nin kredi notunu, yatırım yapılamayacak seviyenin de altına çekti, bu da para birimimizin değer kaybetmesine neden oldu. Hatta kredi fonunun bu açıklması ile dolar, 3.10dolaylarına kadar çıktı. Peki sonra ne oldu?

Amerikan federal bankası, sürekli Amerikan doları üzerinde birtakım derecelendirmeler yaptı, bu kararları hızlı ve istikrarlı sürdürdü. Bu da doları merdiven gibi adım adım yukarılara taşıdı ve dolar 3.30 seviyelerini gördü. Yatırımcı, artık bu zirve derken, Amerikan dolarının faiz oranı arttı. Yatırımcılar hangi para biriminin faiz oranı artarsa o alana yatırım yapmaya koyulur. Şimdi, yatırımcı Türk lirasını dolara döndürünce, küresel bazda para birimimiz değer kaybeder gözükür. Faizler artınca da tam da bu oldu ve dolar 3.50 dolaylarını gördü. FED faizi düşürecek diye beklerken, onlar bu kurda sabit kaldı yani dolar yine değer kaybetmediği gibi yeni yatırımcı çekti. Bu devir böyle süregeldi.

Başbakanın çağrısı üzerine yatırımcı yeniden Türk lirasına seri şekilde dönü. Doların ateşi büyük oranda düştü ve tekrardan 3.60 dolaylarından 3.40 dolaylarına kadar gerilemeyi başardı. Sonrasında, faiz lobilerini ve döviz lobilerini ellerinde tutan dış güçler, yeni hamleler üzerine yenilerini ekledi. Spekülatif haberlerin ardı arkası kesilmesi, doların ateşi yeniden yükseldi.

Doların ateşi tam düşecek derken, beklenen olmadı. Amerika’da ki seçim sanılanın aksine doların ateşini yeniden yükseltti. Dolar 4TL’ye kadar çıktı. Amerika ile Rusya arası açık gibi gözüktüğü bu dönemde, doların böyle hızlı yükseleceği tahmin edilmiyordu, ancak parayı elinde tutan küresel güçler, yine yapmıştı yapacağını. Kendi yatırım yaptıkları alanların gelişmesi için, çeşitli haberleri piyasaya sürüyor, piyasaları kendi istedikleri doğrultuda yöneltiyordu.

Nitekim geçtiğimiz Cuma günü Amerika’da Turmp yeniden başa geçti. Siyasi boşluk doldurulmuş oldu, şuan piyasalar kapalı ve dolar 3.76 seviyelerinde geziyor. Gelecek dönemde ne olacağı ise tam bir muamma.

Önceki İçerikSıvı teması olan cep telefonu nasıl kurtarılır?
Sonraki İçerikEuro Neden Yükseliyor – Euronun Yükselme Sebepleri
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz