Cep telefonu virüsleri faturaları uçuruyor

0
1424

SMS ve Bluetooth gibi yollarla bulaşan cep telefonu virüsleri, yüksek bedelli faturalara neden olabiliyor.

Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü Murat Göçe, mobil telefon güvenliği üzerine yaptığı açıklamada, mobil telefonların kullanımının artmasıyla hackerların ilgisinin de mobil dünyaya çevrildiğini anlattı.

Bilgisayar virüslerinin sayısının yarım milyar, mobil virüs sayısının da 1227 dolayında olduğunu anlatan Göçe, bu virüslerin her geçen yıl katlanarak arttığını ifade etti.

Göçe, cep telefonu virüslerinin yaratabileceği etkilere ilişkin şöyle konuştu:

”Cep telefonları arasında yayılan virüsler, bedeli yüksek mesajları çeşitli numaralara yollayabiliyor. Kullanıcının haberi olmadan günde 10 tane uluslararası telefon numarası arayarak bedeli yüksek faturalara neden olabiliyor. Diğer yandan bu durum aynen kişisel bilgisayarlardaki gibi cep telefonu üzerinden yasal olmayan işlemlerin yapılmasını da gündeme getirebiliyor.

Bazı virüsler, telefondaki tüm bilgileri silebiliyor, telefonu kilitleyebiliyor ya da telefona kaydedilmiş gizli bilgileri başkasına mesaj şeklinde yollayabiliyor.

Yaygın mobil telefon kullanımıyla banka şifresi gibi gizli bilgilerin cep telefonunda sakladığı göz önüne alındığında, bu durumun yaratabileceği riskler tahmin edilebilir.

Kullanıcıların cep telefonu virüslerine karşı bilgili olması gerektiğini belirten Göçe, alınması gereken önlemleri şöyle anlattı:

Korunmak için ne yapmalı?
”Virüslerden korunmada, cep telefonunda Bluetooth’un sürekli açık olmaması çok önemli. Bluetooth şifrelerinin de kimsenin tahmin edemeyeceği özellikte olması gerekiyor. 3G uygulaması bulunan çok gelişmiş bir telefonla bilinmeyen internet sitelerine gidilmemeli ve telefonlara bir yükleme bildirimi gelmişse güvenliğinden emin olmadan bu yükleme yapılmamalı.

Virüslerin en çok bulunduğu yerler, herkesin her an kullanmına açık sitelerdir. Virüsler de kullanıcıların her gün rahatlıkla kullandığı bilinen adreslerden bulaşıyor.”

Göçe, cep telefonları aracılığıyla internet kullananların telefonlarında iyi birer antivirüs yazılımını mutlaka bulundurmaları gerektiğini de bildirdi.

Önceki İçerikDev markalar interneti TVye getiriyor
Sonraki İçerikTTNETten “Seçtiğin Süre Kadar” İnternet Dönemi
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz