Msconfig Nedir? Ayarları ve Özellikleri

12
4969

Msconfig Nasıl Ayarlanır?

1.) Msconfig yapılandırmasına girmek için yapmamız gereken Başlat menüsü altındaki Çalıştır komut kısmına “msconfig” komutunu girerek tamam tuşuna basmamız gerekmektedir. Bu işleme ait resimli anlatım aşağıdadır.

msconfig 1

2.) Bu aşamadan sonra karşımıza msconfig yönetim paneli gelmektedir (Sistem Yapılandırma Yardımcı Programı). Aşağıdaki resimde belirlenen numaralara göre anlatımlar aşağıda yapılmıştır.

msconfig 2

1: Başlangıçta uygulanacak hareketlerin seçildiği bölümdür. Olduğu gibi bırakılmasında yarar vardır.

2: System.INI yapılandırma dosyasına göre başlangıçta çalışacak system.ini parçaları buradan belirlenir veya belirli olan parçalar iptal edilir. Olduğu gibi bırakılmalıdır.

3: Win.INI yapılandırması ile çalışacak uygulamalar buradan belirlenir. Normal ayarlarda kalması önerilir.

4: Boot.INI, Bilgisayar açılırken uygulanacak komut yapısı buradan ayarlanır. Kendi oluşturduğunuz boot.ini dosyasını uygulamak için 1 numaralı seçenekteki ayarlardan “Değiştirilen BOOT.INI Dosyasını Kullan” seçeneğini aktifleştirmeniz gerekmektedir.

5: Bizim asıl ilgilendiğimiz 2 bölümden bir tanesidir. Windosws işletim sistemi açılırken kendi gereksinimi olan program parçalarıyla bazı diğer programların hizmet parçaları (update, lisans, feed) bu bölümde ayarlanır. Windowsun kendisi için kullandığı kritik dosyaların açılmasını engellememeniz için bölüm alt tarafında bulunan “Tüm Microsoft Hizmetlerini Gizle” seçeneğini aktif etmemiz gerekir. Bu seçeneği aktif ettikten sonra geriye sadece sonradan yüklediğimiz programların hizmet bölümlerinden bazıları kalmaktadır.

Mesela bir virüs programının update kısmını bilgisayar açılırken açılmamasını istiyorsak. Programın update hizmetini veren açılış komutunu Hizmetler bölümü altından bulup seçeneği pasif hale getirmeliyiz. Aşağıdaki resimde örnek bir pasif hale getirilmiş virüs programı ve microsoft hizmetlerinin gizlenmiş hali bulunmaktadır.

msconfig 3

Bu ayarlamadan sonra alt tarafta bulunan uygula butonuna basmamız yeterli olacaktır.

6: Bu kısımdaki programların 5 numaradan farkı ise hizmet programları değil, sonradan yüklediğimiz asıl programların birçoğudur. Örnek verecek olursak msn messenger programını veya bilgisayar açılırken otomatik olarak açılan ve simge durumuna geçen – quicktime, winzip, bluetooth programları ve daha bir çok programı bu kısımdaki seçimleri kaldırarak (tickleri kaldırmak) bilgisayar açılırken otomatik olarak açılmaz hale getirebiliriz. En çok sorunlarda bir tanesi olan Bilgisayar açılırken çalışan programlar tamamen bu bölümden ayarlanmaktadır. İstediğini programın seçeneğini kaldırın ve işlemi bitirin.

3.) Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra uygula seçeneğine tıklayıp ardından Kapat butonuna basmalıyız. Kapat butonuna bastıktan sonra “Bilgisayarı yeniden başlatma” ile ilgili bir uyarı ile karşılaşacağız. Eğer herhangi bir işiniz yok ise yapılandırma ayarlarının etkin hale gelmesi için bilgisayarınızı yeniden başlatın. Eğer bir işiniz var ise daha sonra yeniden başlatın (Başlatmadan Çık).

Bilgisayar yeniden başlayıp açıldıktan sonra bir uyarı ile daha karşılaşacaksınız. Bu uyarıdaki seçeneği işaretleyip Tamam tuşuna bastıktan sonra tüm yapılandırmanız ayarlanmış olacaktır. Bu yapılandırma ayarlarını bios boot ayarlarından farklı, sadece işletim sisteminde çalışan programlar üzerine etki ettiğini unutmayın.

Önceki İçerikLocalhost İçin AppServ Kurulumu ve Kullanımı
Sonraki İçerikUTorrent Nasıl İndirilir? Nasıl Kullanılır?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

12 YORUMLAR

  1. Hizmetlerde ki, Microsoft’a ait hizmetlerden durduruldu yazılı olanlardan kimisini çalıştırmak gerekiyorsa bunu nasıl yapabiliriz.
    Benim WMI yı çalıştır hale getirmem gerekiyor. Kablosuz ağlar ile ilgili windows da sorunum var. (kablosuz ağ bağlantılarım/özellikler altında ki menü yok ve WMI hatası yazıyor.Sistem geri yükleme ile düzelmiyor.)

    • Başlat -> Çalıştır -> CMD {enter a bas}

      rundll32.exe setupapi,InstallHinfSection WBEM 132 C:\windows\inf\wbemoc.inf

      yazmanız gerekiyor, bunu yapınca sizden XP yüklediğiniz i386 klasörünün yerini soruyor, hemen xp cd sini takıp gösteriyoruz ve 1 dakikaya kalmadan işlem tamamdır.

  2. Msconfig > Başlangıç > Burada hiçbir program gözükmüyor ve PC açıldığında da devreye girmiyor.Bunu Nasıl eski haline döndürebilirim ??

  3. abiii bende aynen öle yaptım ama yanlışlıkla tum programlar yok olduu ortadan bu yuzdende cok ama cok öenmlı programlarım vardı onlarda acılmaz hale geldııı ne yapmalıyım tekrar nasıl yukleyebılırımmm nolurrrr allah askına yardımcı olunnn beklıyorummm

  4. yha msconfig yazdım bazı programları kaldırıcaktım ama hepsı bırden kalktı sılındııgıbı bazı programlarımda acılmamaya basladı net kesıldı msn acılmaz oldu önemlı programlarımda aynen öle olduukı bugun sabah formatladım pc yıııııı baska b ssecenegım yoktu anlatabılıomym genede tşkk ama bır daha basıma gelırse sölermısnz napmalıyımm

    • msconfig üzerinde çalışan uygulamaların birçoğu sistemin gerek duyduğu program parçaları. Msconfig biraz bu işten anlayan deneyimli insanlar tarafından düzenlenmelidir. Orda fazla diye düşündüğünüz herhangi birşey sisteminiz için kritik bir uygulama olabilir. Şahsen msconfig üzerinde ki gereksiz olduğunu düşünsenizde hiçbirşeyi bir bilene sormadan kaldırmayın. Yoksa başınıza gelen türde şeyleri tekrar yaşarsınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz