RJ 45 Jack Bağlantıları ve Renk Sıralaması
Üst bölgesinde sekiz adet metal bağlantının yer almasıyla tanımlanan konnektör jack bağlantılarını oluşturur. Peki nedir jack bağlantıları ve ne işe yarar?
Bu bağlantılar bilgisayarların birbiri ile bağlanması aşamasında önemli görevler üstlenir. Böyle işlemler için gerekli bağlantı kablolar ile sağlanır. Kullanılan kabloların uç kısımları jack bağlantı girişlerini oluşturur, diğer ismi ile ethernet olarak da bahsedeceğimiz bu bağlantıların belirlenmiş kurallar dahilinde bağlanması gerekir. Kablo bağlama aşamasında önem arz eden renk sıralamalarına geçmeden önce kaç tip bağlantı olduğuna değinelim. Düz Bağlantı ve Cross Bağlantı olmak üzere 2’ye ayrılan jack bağlantılarının işlevleri de farklılık göstermekte.
İlk olarak Düz Bağlantıyı ele alalım: Eğer bilgisayarınızı yalnızca Switch, Hub gibi network özellikli cihazlara bağlayacaksanız bu bağlantıyı kullanmak doğru olacaktır. Fakat siz bilgisayarları karşılıklı olarak bağlamak istiyorsanız, o zaman bahsettiğimiz diğer cross bağlantı çeşidi işinize yarayacak olan bağlantı türüdür.
İkinci bağlantı olarak Cross Bağlantı: Düz bağlantıdan farklılık gösteren cross bağlantı türünde bir ile üç ve iki ile altı şeklinde numaralanmış bacakların yer değişikliğini kendiniz yapabiliyorsunuz. Hatta bu işlemi yapabilme özelliği cross bağlantının tanımını oluşturuyor. Bilgisayarınızı başka bilgisayara bağlama işlemi içinde network kullanıp switch kullanmak istemediğiniz durumlarda yine cross bağlantı ile sorunsuz bir şekilde işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
RJ 45 Jack Bağlantıları ve Renk Sıralaması
Bağlantı sırasında renk uyumunun önemli olduğundan söz ettik. Şimdi bu uyumun hangi kurallara göre yapılacağına bakalım. T586A ile T586B olarak ayrılan iki bağlantının renk uyumu, RJ 45 bileşiminin doğru yapılması için gerekli kuralları içerir. 586A bileşimi için renk düzeninin nasıl olması gerektiğine bakarsak: Yeşil+Beyaz, Yeşil, Turuncu+Beyaz, Mavi, Mavi+Beyaz, Turuncu, Kahverengi+Beyaz ve son olarak Kahverengi şeklinde oluşturmalısınız. Bu şekilde dizilen 586A bağlantısı doğru işleyecektir. 586B bağlantı tipi için renk dizilimi: Turuncu+Beyaz, Turuncu, Yeşil+Beyaz, Mavi, Mavi+Beyaz, Yeşil, Kahverengi+Beyaz ve Kahverengi şeklinde yapılmalıdır. İki farklı kablolama modeli için renk dizilimini doğru yaptığınız takdirde, RJ 45 jack bağlantısını sorunsuz tamamlamış oluyorsunuz.
Üzerinde 8 adet metal bağlantı noktası bulunan konnektördür. Bilgisayarlar arası iletişimde ve bilgisayarların yerel ağa bağlanmasında kullanılan ve ethernet olarak isimlendirilen bağlantı kablolarının ucunda yer alır.Kablo uçları ile RJ-45 jack birleştirilirken uyulması gereken T586A ve T586B adlı iki farklı kablolama standardı var.586 A Kablolama standırdına göre renk dizilimi;Yeşil-Beyaz,Yeşil,Turuncu Beyaz,Mavi,Mavi-Beyaz,Turuncu,Kahverengi-Beyaz,Kahverengi olarak,
586 B Kablolama standırdına göre renk dizilimi ise;Turuncu-Beyaz,Turuncu,Yeşil-Beyaz,Mavi,Mavi-Beyaz,Yeşil,Kahverengi-Beyaz,Kahverengi olarak dizilir.
Eywallah sağolasın ya.d.d Acayip işime yaradı 😀
Saolasın yararlı bilgi..!
sıralama yanlış olmus yeşil sağda kırmızı solda beyaz yeşil kahverngi kahverengi siyah 😛
2 şekil kullanılmaktadır jack larda.
hll kardeş
Teşekkürler
bilişimi çoook seviyorum ya.
her alanını
teşekkürler
Burada çok eksik bilgi var. 2 bağlantı şekli vardır lafı yanlış. 2 bağlantı çeşidi vardır. Bunlardan biri düz bağlandı, diğeri ise cross bağlantıdır. düz bağlantı ile bilgisayarı sadece switch veya hub gibi network cihazlarına bağlarsınız. bilgisayarı bilgisayara bağlamak istiyorsanız cross bağlantıyı tercih edersiniz. çünkü cross bağlantıda 1 ile 3, 2 ile 6 nolu bacaklar yer değiştirilir. Buna cross bağlantı denir. 2 bilgisayar arasında switch kullanmadan bir network kurmak isterseniz cross kablo kullanırsınız. Bu ince noktayı bilmenizde fayda var.
Ayrıca her bacağın sarım sayıları farklı olduğundan boyları da birbirinden farklı olur, dolayısı ile dirençleri de farklıdır. Bu fark uzun mesafelerde kendini gösterir. uzun mesafeli kablo çekecekseniz renkler önemlidir. Ama 5m kablo çekecekseniz renklerin pek önemi yoktur, yeterki iki ucu da aynı şekilde çakılmış olsun.
Son notum da şu olsun. 4,5,7,8 nolu bacaklar şasedir. iki bilgisayar arasına normal bir cat5 kablo ile 90 ile 100 metre mesafeye kablo çekip de verim alamıyorsanız eğer, şase bacakları hiç çakmadan, sadece 1,2,3 ve 6 nolu bacakları çakın yeterlidir.
kolay gelsin.
cros bağlantımı anlatıldı burda doğru anlatılmış iki çeşit standart bağlantı var diyor doğru standart standart farklı şekillerde de jak çakılabilir standarda uymak her zaman sağlıklı olacaktır iyi çalışmalar