Wankel Motoru Nasıl Çalışır

0
826

Wankel Motoru Nasıl Çalışır?
Wankel motoru sanılanın çok çok aksine normal motorlara göre daha basit bir yapıya sahiptir. Motor oval bir gözdeye sahiptir. İçerisinde merkezden bağımsız olarak dönen bir rotor bulunmaktadır. Yani döner bir piston. Tabi bu durum tasarıma göre 2 – 3 – 4 rotor halini de alabilir. Yanında bir de ekzantrik mili bulunmaktadır. Bu ekzantrik mili 4 zamanlı motorlarda bulunan krank mili ile aynı işi yapmaktadır. 4 silindirli, 16 subaplı, 2 ekzantrikli modern bir yapıda olan motora göre karmaşık hareketli parçalardan oldukça yoksundur. Rotor burada bir tane iç dişli ve bir tane dış dişli ile motorun ana miline bağlı bulunmaktadır. Motor çalıştığı süre boyunca uygulanan 4 aşama yani emme, sıkıştırma, yanma ve egsoz zamanları rotorun çevresinde oluşmaktadır. İşte burada tek bir problem bulunmaktadır. Bu da motorun içerisinde dönen rotorun etrafının devamlı sürtünme halinde olmasından kaynaklı olarak aşınma ihtimalinin de çok güçlü olmasıdır. Henüz bu konuda aşınasını geciktirecek herhangi bir malzeme üretilememiştir.

Bu motor sistemi 4 zamanlı çalışma ilkesine göre şekillenmiştir. Rotorun yaptığı her bir devirde her hazne içerisinde 4 zamanlı motora göre bir işlem gerçekleşmiş olur. Ancak ekzantrik mili bu sırada sadece 3 devir dönmüş olur. Çalışma prensibine gelecek olursak. Motorun kumanda edilmesi, muhafaza gövdesi üzerinde bulunan bir kanal aracılığı ile sağlanmaktadır. Rotor burada ekzantrik milinin bir kamında yataklandırılmıştır. Muhafaza gövdesinin içerisinde sabitlenmiş şekilde bir pinyon dişlisi bulunur. Bu dişli rotorun iç tarafına doğru açılmış olan bir dişliyi kavramış durumdadır. Rotor ise sabit pinyon dişlisi üzerinde döner. Bu dönme işlemi sırasında ekzantrik mili üzerinde bir dönme kuvveti oluşur.  Bu kuvvet şanzımana iletilir.

Önceki İçerikİphone 8 Plus Teknik Özellikleri
Sonraki İçerikABS Nasıl Çalışır
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz