ABS Nasıl Çalışır

0
607

ABS Nasıl Çalışır?
ABS’nin genel sistemi aracın fren sisteminin görevini farklı bir şekilde yerine getirmektir. 2 sürücüyü örnek alalım mesela. A aracında ABS fren sistemi yok ama usta bir şoförü var. B aracında ise ABS fren sistemi var ama acemi bir sürücüye sahip. Her ne kadar usta bir sürücü dahi olsa ABS fren sistemine sahip araç diğer araca göre hem daha güvenli hem de daha hızlı bir şekilde durabilir. Bunun teknik bir açıklaması vardır.

ABS fren sisteminde elektronik kontrol geçerlidir. Yani sürücülerin ani fren sıklamarında sistemi kendi kontrolüne geçirir ve daha etkili bir performans sergiler. ABS olmayan bir araçta sürücü ani bir şekilde fren sıkarsa aracın bütün yükü ön tarafa doğru kayacaktır. Yani ağırlık noktası ön tarafa doğru kayacak ve ön tekerlekler üzerindeki yük kat ve kat artacaktır. Ve eğer bu durum uzun bir süre yinelenirse bir süre sonra tekerleklerin kontrolü kaybedilecek ve tekerlekler kilitlenecektir. Bu durum söz konusu olduğunda ve gidilen yol da kaygan ise düz yolda hafife alınmayacak kazalar kaçınılmaz olacaktır.

Ancak ABS fren sistemi bu araçlarda takılı olursa, sürücünün ani fren yapacağı zaman tekerlekler kilitlenmeden önce sensör yardımı ile bu durum algılanır ve fren boşa salınır. Bunun ardından bir pompa yardımı ile disklere hidrolik pompalanmaya başlanır. Bu işlem 1 saniye içerisinde yaklaşık olarak 15 defa tekrarlanır. Bu şekilde yapılan işlemde direksiyon asla kilitlenmez. Yol tutumu sürücünün kontrolünde olur. Ve kazalara sebebiyet vermeden hem güvenli bir sürüş gerçekleşir hem de disk balatalara fazla zarar vermeden kısa bir mesafede durma gerçekleşir. ABS fren sisteminde Pompa, Kontrolcü, Valflar ve Hız Sensörü  bulunmaktadır.

Önceki İçerikWankel Motoru Nasıl Çalışır
Sonraki İçerikDebriyaj Nasıl Çalışır
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz