Debriyaj Nasıl Çalışır

0
955

Debriyaj Nasıl Çalışır?
Bir çoğumuz günlük hayatta araba kullanmaktadır. Ama sadece kullanmaktadır. Birçok birbirine bağlı sistemlerden oluşur arabalar. Ama hiç merak eder misiniz rutin olarak kullandığınız aletlerin ne işe yaradıklarını. İşte bugün debriyaj ile ilgili bilgi vermeye çalışacağız. Arabanın sistem parçalarından bir tanesidir debriyaj. Yani diğer adıyla kavrama kutusu olarak ta geçebilir. Bir nevi ara parça niteliğini taşımaktadır. Arabanın ürettiği gücü isteğe göre tekerleklere iletme ya da kesme işini üstlenir. Şimdi bakalım detaylıca ne işe yaradığına.

Dönmekte olan bir parçanın üzerinde bulunan hareket potansiyelini aynı eksende bulunan farklı bir parçaya iletmek ve iletilen bu hareketin isteğe göre durdurmak amacı ile kullanılan tertibata kavrama denir. Motorlu taşıtlarda daimi olarak kullanılan bu tür kavramalar krank mili ekseninde oluşur. Motor ile vites kutusu arasına konumlanmış olarak bir ara araç olarak kullanılır. Motordan aldığı gücü yani hareket eğilimini vites kutusuna iletir. Ve kavrama işi ortadan kalktığında ise motor çalışıyor halde olsa da iletim vites kutusundan tekerleklere gitmediğinden hareket eğilimi gerçekleşmemiş olur.

Kavramanın Görevleri
Motor çalıştığı zamanlarda debriyaj yardımı ile kavrama sağlanır ise motordan iletilen hareket gücü vites kutusuna iletilir. Buradaki vites kutusunda herhangi bir değere vites ayarlanmamış ise motor boşta çalışır. Ancak vites kutusunda herhangi bir değer aktif halde ise motordaki hareket eğilimi vites kutusuna geçtiğinde aynı zamanda tekerleklere de iletileceğinden bu şekilde hareket eğilimi faaliyete geçecektir. Ve bu şekilde arabanız hareket edecektir.

Ayrıca sadece hareket etmeden önceki ilk aşamada debriyaj kullanılmaz. Araç hareket üzerinde de vites kontrollerinin değer değiştirmelerinde debriyaj kullanılır. Vites arttırmak ya da azaltmak amacı ile bu geçişlerde motor vites kutusundan ayrılır ve sonra tekrardan bağlanır.

Önceki İçerikABS Nasıl Çalışır
Sonraki İçerikManchester Nasıl Bir Şehirdir
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz