Tork Konverter Nasıl Çalışır

0
905

Tork Konverter Nasıl Çalışır?
Tork kuvveti kısaca debriyaj bulunmayan araçlar için geçerli olan bir durumdur. Normal araçlarda motor ile vites arasındaki geçişleri debriyaj üstlenir. Ancak otomatik vitese sahip araçlarda bu durum söz konusu değildir. Bu yüzden alternatif olarak tork kuvveti bu tarz araçlarda geliştirilmiştir. Pompa, stator, Türbin ve şanzıman sıvısı bölümlerinden oluşan tork konventeri, iki vantilatör pervanesini andıran dairesel kapaklardan oluşan ve tam ortasında da stator ismi verilen küçük bir pervane ile konumlandırılmıştır. Burada dairesel kapaklar içerisine şanzıman sıvısı doldurulmuştur. Bu hareket sağlanırken şanzıman dişlilerine bağlanmış olan türbine çarpar. Burada yapılan işlem, oluşan gücün şanzıman dişlilerine tork olarak iletililmesidir.

Araçların özellikle trafiği yoğun olan yerlerde devamlı dur-kalk yapması kaçınılmazdır. Bu durum da yakıtın devamlı harcanıyor olmasına işarettir ve böyle yerler aynı zamanda depo doluluğu için de bir işkence olabilir. Bu tarz sistemlerde aracınızın kırmızı ışıkta durmasıyla tork konventeri, torkun bir kısmını Şanzımana iletecektir. Bu nedenle de siz tam olarak frene basmazsanız araç durmayacaktır. Bu da aracın stop etmemesi için zorunlu bir işlemdir. Aracınız ‘’D’’ harfinde yani viteste iken, gaz pedalından ayağınızı çektiğinizde aracınızın yavaşça ilerlediğini göreceksinizdir. İşte buradaki olay, tork konventerinde bulunan gücün bir kısmının iletiliyor olmasıdır. Eğer ki vitesiniz ‘’N’’ konumunda ise yani diğer bir değişle vitesiniz boştaysa türbin ve pompa da boşta dönecektir. Yani şanzımana buradan güç iletilmeyecektir. Motor çalıştığı süre boyunca da tork konventeri her durumda dönme hareketini sürdürür durumda olacaktır. Evet, otomatik vitesli araçların kullanım rahatlığı paha biçilemez belki ama bu tarz durumlarda da ve özellikle de dur – kalk gibi durumlarda yakıtın fazla harcanması da kaçınılmaz olaylardan bir tanesidir.

Önceki İçerikŞans Topu Ne Zaman Oynanıyor?
Sonraki İçerikRansomware Nedir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz