Ransomware Nedir?

0
906
Ransomware Nedir

Ransomware Nedir?
Teknolojinin her geçen gün gelişmesi artık savaşların sadece gerçek hayatta olmasından öte bir hal almasına neden olmaktadır. Günlük hayattaki işlerimiz artık bilgisayar ortamında gerçekleşmektedir. Ve çoğu işlemler artık sanal bir platformda yer almaktadır. Bu durumun üzerine internet gibi bulaşıcı bir sistemin de ekleniyor olması bazen işlerin iyice karmaşıklaşmasına neden olabiliyor.

Ransomware Türkçe karşılığı olarak ifade etmek gerekirse Fidye olarak tanımlanabilir. Yazılımların haksız para kazanmak adına insanları kullanarak onları dolandırma çalışmalarından biridir. Bu sadece bu yapılan işlemlerin ismidir ve tek bir çeşidi de yoktur. Karşıdaki yabancı kişiler sizin sahip olduğunuz sistemi ya da bilgilerinizi ele geçirmeye odaklıdır. Daha doğrusu onları çalmaktan çok şifreleme üzerine çalışır ve sisteminizi kilitlemeye odaklanır.

Bu tarz virüsler sizin belli bir dosya indirmenize, çalıştırmanıza sadece olanak sunmaz. Herhangi bir siteye girseniz dahi farklı bir uzantıyı harekete geçirebilirsiniz. Ancak daha yüksek olan potansiyeli ise sizin profillerinize mail göndermesiyle gerçekleşir. Onlar bu mailleri başkasının ismi üzerinden gönderir ve sizi yönlendirmeye başlar. Eğer ki bir dosya profilini açmanızı isterlerse ve de siz o dosyayı açarsanız baş belası virüsü aktif hale getirebilirsiniz. Ve karşınıza ‘’ Your Computer Has Been Locked’’ başlıklı bir yazı çıkabilir. Bu başlıkla gelen yazının ilerleyen satırlarında sizden belli bir miktar para isteyeceklerdir. Yalnız sisin bu parayı yatırmanız bu virüsten kesinlikle kurtulacağınız anlamına gelmez.

Dolandırıcılar bu ve bu tarz sistemsel virüsler üzerinden her yıl binlerce kişiyi dolandırıcı havuzlarına eklemektedirler. Onların sizlerden istedikleri miktar genellikle Bitcon olmaktadır. Çünkü bu para birimi DeepWeb üzerinden piyasası dönmektedir. Ve bu sistemde takip edilebilirlik neredeyse imkansız olacağından, size bunu yapanların yakalanabilmesi de neredeyse imkansız bir boyut alacaktır. Bu nedenle uzman kişilere başınıza gelenleri anlatmanız ve işbirliği yapmanız gerekmektedir.

Önceki İçerikTork Konverter Nasıl Çalışır
Sonraki İçerikDireksiyon Nasıl Çalışır
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz