Yanma Odası Nasıl Çalışır

0
1113

Yanma Odası Nasıl Çalışır?
İdeal olarak performans sağlayan ve en çok kullanılan 4 adet yanma odası çeşidi bulunmaktadır. Bunlar, Kama tip yanma odası, Yarı küresel tip yanma odası, Çatı tipi yanma odası ve Küvet titpi yanma odasıdır.
Kama Tipi Yanma Odası
Basit bir yapıya sahiptir. Silindir kapağında kama şekline benzer bir hazne bulunur. Aynı zamanda silindir kapağı da küçüktür. Yıllarca kullanılan bir yapıdır ve küvet tipiyle de benzer özellikleri bulunur. Emme supapları eğimli odanın çatı tarafına yerleştirilmiştir. Haliyle supaplar da eğimlidir. Buji odanın orta tarafına yerleştirilmiştir. Odada bulunan sivri dik kenar yakıt + hava karışımına yön vermek amacıyla vardır. Sıkıştırma sonrasında karışım dar kısma itilerek kolay bir şekilde hareket sağlanmış olur.

Yarı Küresel Tip Yanma Odası
En verimli yanma odalarından biridir. En küçük yüzey alanı + en az ısı kaybı ve termal verimliliğine sahiptir. Burada supaplar yanma odası çevresinde 58.5 derecelik açı ile yerleştirilmiştir. Avantajı ise büyük miktarda hava akışını sağlamaktır. Bujinin ortada bulunması da mükemmel bir oktan toleransı sağlar. Supaplardaki küçük dizayn edilen sıkıştırma plakaları, çıkan artık gazın bujiler üzerinden atılmasını sağlayarak daha hızlı yanma potansiyeli sağlar.

Çatı Tipi Yanma Odası
Her silindir içerisinde 4 supap bulunan motorlarda geçerlidir. Burada buji yanma odasının tam ortasında bulunmaktadır. Bu durum hızlı yanmaya yardımcı olur. Ancak supapın çalışan mekanizması nedeniyle silindir kapağının boyutu büyüktür.

Küvet Tipi Yanma Odası
Bu yanma odasının yapısı basit olduğundan supap mekanizmasının yapısı ve silindir kapağı, diğer seçeneklere göre çok daha küçüktür. Firmaya göre değişkenlik gösterebilen dizaynlarda yanma odaları bulunur. Bazılarında oval şeklindedir. Ve daha verimli olarak kabul edileni ise kalp şekline benzeyen yapısıdır.

Önceki İçerikDiferansiyel Nasıl Çalışır
Sonraki İçerikKiev Nasıl Bir Şehir
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz