Diferansiyel Nasıl Çalışır

0
725

Diferansiyel Nasıl Çalışır?
Araçlarda bilindiği üzere diferansiyellerden alınan gücü tekerleklere iletebilmek için AKS milleri bulunmaktadır. Bu miller özellikle araçların virajları almaları konusunda fayda sağlar. Burada diferansiyel her iki aks ile aynı anda çalışır halde iken virajlarda dönme hareketi yaparken birinin diğerinden farklı hızda dönmesini sağlar. Çünkü otomobillerde virajdan dönerken bir dizi dairesel hareket yapmış olur. Yani iç tekerleğin daha az yol kat etmesi ve dış tekerleğin ise daha uzun yol kat etmesi anlamına gelir.  Her tekerlek aynı hızda ve turda dönüş yaptığında bu durum pek iç açıcı olmaz. Bu yüzden farklı kuvvetler tekerleklere iletilir ve bu durum ayarlanır. Diferansiyel araçlarda iki tekerlek arasına konumlandırılır ve yarım diş mesafesi ile tekerleklere bağlanır. Ancak 4 çeken araçlarda ise her çift teker için ayrı ayrı konumlandırılmış 2 adet diferansiyel bulunmaktadır.

Diferansiyel Kısımları

  • Şaft
  • Universal mafsallar
  • Diferansiyel Yağları
  • Sabit Hız (CV) Mafsallar

Şaft

Esnek bir yapıya sahip olan Şaft, şanzımanı diferansiyele bağlayan bir ara elemandır. Şanzımanın her zaman yerini koruyabilmesi ve sarsılmaması için şaftın esnek olması gereklidir. Ağırlığı hafifletmek amacı ile içi boş boru şeklindedir. Ayrıca sarsıntıyı önlemek amacı ile balansının alınmış olması gereklidir. Çünkü motor ile döndüğünden herhangi bir pürüz ya da eğilme ciddi hasarlara sebebiyet verir.

Universal Mafsallar

Şaftı, şanzımana ve diferansiyele bağlamaya yarayan bir ara eleman görevindedir. Esnek bir yapıya sahiptir ve görevi yolun üzerindeki değişiklikleri hissettirmeyecek olmasıdır. En çok kullanılan tipi ise hac şeklinde olanıdır.

Diferansiyel Yağları

En önemli ihtiyaçlardan biridir. Bunun için mutlaka özel yağlardan kullanılmalıdır. Yuvarlak dişli mekanizması içerisinde dolaştırılır.

Sabit Hız Mafsallar

Önden çekişli araçlarda aşağı ve yukarı yönde çalışan, direksiyon kabiliyetine sahip mafsallar gerekir. Dönüş açıları için özel tasarımlar gerekebilir. CV mafsalları ise torku büyük açılarsa daha iyi iletim sağlarlar.

Önceki İçerikDisk Fren Nasıl Çalışır
Sonraki İçerikYanma Odası Nasıl Çalışır
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz