Sera Etkisi Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

0
3195

Sera Etkisi Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Son zamanlarda artık gündemimizin bir parçası haline geldiğini hepimiz fark ediyoruzdur. ‘’ Yılın bu havalarında montlarımızı giymemiz gerekiyordu. Bu sıcaklık ta ne böyle ‘’ gibi cümleler kurmaya baya alışır hale geldik. Peki dünya niye bu hale geldi? Sera etkisi dediğimiz kavramlar ne oluyor? Sera etkisi faydasını hiç duydunuz mu bilmiyorum ama zararını her gün duyar olduk. Gelelim bu kavramlar neymiş ne değilmiş.
Sera etkisi dediğimiz olay aslında atmosferde bulunan gazların güneşten gelen ışınları tutmasıdır. Güneş her ne kadar bizden çok çok uzakta dahi olsa gerçekten sera etkisi olmasaydı biz 1 saniyede kömür olabilirdik. Dünya içerisindeki yaşamın ayakta durabilmesi için sera etkisinin doğal oluşum yapısını bozmamamız gerekiyor.

Atmosfer yapısında bulunan gazların arasında karbondioksit, su buharı ve metan bulunmaktadır. Genel anlamda bunları sıralayabiliriz. Ancak biraz detaya inecek olursak; azot(78,08), argon(0,93), helyum(0,0005), neon(0,0018), oksijen(20,95), hidrojen(0,00006) ve xenon(0,000009) isminde ve miktarında gazlar bulunmaktadır atmosferde. Bu oranlardaki herhangi bir değişim anında doğa üstünde yaşayan canlıları etkileyecektir.

Görüldüğü gibi atmosferi oluşturan tek bir gaz değil birçok gaz kitlesinden oluşmaktadır. Bu çeşitliliği oluşturan gazların her birinin kendi içerisinde fiziksel ve kimyasal özellikleri bulunmaktadır. Bu gazların durağanlığı yoktur. Zamana göre yer yer değişikliklere uğrayabilirler. Ancak hepsinin de belli bir sınırı vardır. Eğer ki dışarıdan gelen bir etki olmazsa dünyamız için bir problem teşkil etmeyecektir. Ama son zamanlardaki çevre ve hava kirliliği bu dengeleri biraz bozmaya yöneliktir.

Sera Etkisinin Faydaları Nelerdir ?
Sera etkisi dediğimiz olay aslında doğanın kanunları arasında sayabileceğimiz doğal bir süreçtir. Güneş ışınları dünyamıza dik vururken karbondioksit, su buharı ve metan gazı gibi gazların yoğunluğu ile bu ışınlar kırılmaktadır. Bu sayede gelen enerji de sekteye uğrayarak dünya üzerindeki canlıların yaşam koşullarını sağlayacak düzene getirmektedir. Yani bir nevi ısıyı tutar ve bu sayede nehirler donmaz, denizler kurumaz ya da dağlar çöl olmaz.

Sera Etkisinin Zararları Nelerdir ?
Fabrikadan çıkan zehirli dumanlar, araba egsozları, kullanılan fazlaca fosil yakıtlar, Yeterli derecede ağaçlandırma yapılmaması bunun üzerine var olan yeşillikleri de ormanların da yakılması ya da kesilmesi canlıların yaşamlarındaki oksijeni azaltmak, karbondioksiti arttırmak atmosferdeki gaz yoğunluğunu da arttırdığından güneş ışınlarının daha dik gelmesine ve yer yer iklim değişikliklerine buzullaşmalara ya da buzların eriyip denizlerin yükselmesine neden olmaktadır.

Önceki İçerikSüper Loto Ne Zaman Oynanıyor?
Sonraki İçerikTurkcell T80 için Google Play Hesabı Açmak
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz