Sağlık Bakımından Yararlı Olan C Vitamini Nedir?

0
957

Sağlık Bakımından Yararlı Olan C Vitamini Nedir?

Günlük hayatta duymaya en çok alışık olduğumuz hatta vitamin kelimesini duyduğumuzda hemen aklımıza gelen C Vitamini, suda eriyen vitaminler gurubuna ait bir vitamindir. Sanılanın aksine depo edilmez yani günde 100gram C vitamini bile alsanız, vücudunuz bunun sadece ihtiyaç duyduğu kadarını alıp, geri kalanını idrar yoluyla atar.

Kış meyvelerinde, sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. Sarımsak C Vitamini bakımından en zengin gıdalar arasında yer alır. Portakal, greyfurt, mandalina gibi meyvelerde de bol miktarda C Vitamini bulunur.

Bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz nitelikte bir vitamindir. Kemik sağlığı açısından da büyük bir öneme sahiptir. Dokuların yenilenmesine katkı sağlar, damar içi geçirgenliğe faydalıdır. Yaşam kalitesinin artması bakımından son derece önemli bir vitamindir. Özellikle kışın düzenli C Vitamini alınması bağışıklık sistemini dengeleyip, hastalıklara karşı koruyuculuk kazandırır. Yani, antioksidan özelliği de mevcuttur.

Suda erimesi sebebiyle vücuda alınımı oldukça kolaydır. Midede su ile karşılaşmasının ardından doğrudan eriyip, dolaşım sistemine oradan da hücrelere alınarak vücudun ihtiyaçlarına göre kullanılır.

C Vitaminin en büyük görevi, bağ dokusunun proteinlerinden olan kollojenin yapımına katkı sağlamasıdır. Bununla birlikte kas, kemik gibi dokuların bir arada tutulmasına yardımcı olur. Kanın yapısına katılan demirin, emilmesi de yine C Vitaminin katkısı ile gerçekleşir. Kan damarlarının gerçirgenliğine katkı sağlar. Yaraların çabuk iyileşmesini sağladığı gibi hastalanıldığında vücudun kendini çabuk toparlamasına katkı sağlar. Diş etlerinin sağlıklı olması için C Vitamini gereklidir.

Normal bir insanın vücudu için günlük alması gereken C Vitamini ihtiyacı 60 miligramdır. Ancak tütün ürünü kullanan kişilerde bu oran iki kat artmaktadır. Bir günlük C Vitamini ihtiyacınızı karşılamak için, günlük en az bir adet portakal, 2 adet mandalina veya üç domates tüketmelisiniz. Ya da iki diş sarımsak, günlük C Vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir.

C Vitamini vücutta üretilmemesi sebebiyle ve depo edilmemesine bağlı olarak günlük alınması gereken miktarın karşılanmamasına paralel olarak eksikliğinde bağışıklığın zayıflaması, yaraların geç iyileşmesi uzun süreli C Vitamini eksikliğinde ise iskorbüt denilen bir rahatsızlık ortaya çıkar.

Önceki İçerikKas Yaparak Kilo Nasıl Alınır?
Sonraki İçerikGüneş Lekelerinin Etkisini Azaltma Yöntemleri
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz