Rus General Vasiliy Geyman Kimdir

1
4653

Rus General Vasiliy Geyman Kimdir
Vasiliy Aleksandroviç Geyman; 1823 yılında Rusya’da doğmuş ve 13 Nisan 1878’de Kars’ta ölmüş Rus general. Piyade subayı olarak Rus ordusunda görev almış sonrasında, Kafkas ayaklanmalarında ve 93 harbinde kafkas cephesinde görev almıştır. En üst rütbeli generallerden biri olarak 93 harbinde Zivin Muharebesi, Deveboynu Muharebesi (1877), Erzurum Muharebesi (1877), Kars kuşatması gibi önemli savaşlarda bulunmuş ve Ahmet Muhtar Paşa’ya karşı savaşmıştır.
TÜMGENERAL VASİLY GEYMAN MI?
Üzerindeki giysilerinin saç ve sakalının bozulmadığı görülen iskeletin, Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman’a (1877-1878) ait olabileceği düşünülüyor. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’na general olarak katılan Geyman, 13 Nisan 1878’de Kars’ta vebadan ölmüştü.

Rus ajansı Sputnik’in Rus kaynaklardan yaptığı araştırmaya göre de tabut Rus Tümgeneral Geyman’a ait olabilir. Sputnik’in haberine göre Geyman, 1839 yılında orduda göreve başladı. Kafkasya’da askeri operasyonlara katıldı. Rusya tarihinde “Kafkasya’nın fatihi” olarak geçmiş.
1877-1878 yılında Türk-Rus savaşına general olarak katıldı, Kars, Ardahan bölgesindeki çatışmalarda Muhtar Paşa ve İsmail Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerine karşı savaştı. Tarihi bilgilere göre, Geyman 13 Nisan’da 1878 yılında Kars’ta vebadan dolayı öldü.
Sputnik’in haberine göre Rus tarihi bilgilerde nerede toprağa verildiği konusunda bilgi yok. Sadece bir Rus sitesinde Geyman Ailesi hakkında yazılan bilgilerde Tümgeneral Vasiliy Geyman’ın Kars’ta 1878 yılında toprağa verildiği yazılıyor. Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesinde generalin adına bir köy ve bir dağ var: Geymanovskaya Kozak köyü (Kuban bölgesi) ve Geyman dağı (Tuapse bölgesinde). Geyman’ın yeğeni Aleksandr Geyman’ın da Rus ordusunda tümgeneral rütbesiyle görev yaptığı biliniyor. Torunu Vasili Geyman da, Sovyet tarihçi akademisyen olarak tanınan bir isim.

Ardahan’da apartman inşaatı için temel kazısı yapılırken bulunan tabutun Rus generale ait olduğu ileri sürüldü. Kentte ’Rus generalin tabutu bulundu’ haberi kısa sürede yayıldı ve yüzlerce kişi görmek için inşaat alanına akın etti. Tabutu bulunan Rus generalle ilgili ise çeşitli iddialar var. Rus ajansı Sputnik’e göre tabut Rus General Vasiliy Geyman’a ait olabilir.
Kentin Karagöl Mahallesi’nde iş makinasıyla temel kazısı yapılırken, üzerinde hac işareti olan bir tabut ortaya çıktı. İnşaatta çalışanlar durumu yetkililere bildirdi. Olay yerine gelen polis kazı alanının etrafında güvenlik önlemleri aldı. Kazı yerine gelen Kars Müze Müdürlüğü ekipleri, sahada inceleme başlattı. Toprak altındaki tabutu çıkaran yetkililer, içerisinde bir Rus generaline ait olduğu söylenen iskelet, çürümeye yüz tutan bot ve palto olduğunu söyledi.

Önceki İçerikWordPress Sidebar 125×125 lik Reklam Kutucukları
Sonraki İçerikADSL Wifi Şifremi Unuttum – Nasıl öğrenebilirim
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz