Organik Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?

0
865

Organik Tarım Nedir? Nasıl Yapılır? Önemi ve Faydaları Nelerdir?
İnsanlar doğayı katletmeden önce organik tarım diye bir şey duymazdık. Bu organik tarım terimi son zamanlarda ortaya çıktı. Eskiden şimdiki organik tarım teriminden bile daha doğal ürünlere sahip idik. Bir elmayı bile kurtlu yemek kadar doğal bir şey yoktur. Sonrasında Özellikle batının çalışmalarından biri olan kimyasal ilaçlar ile tanıştık. Keşke tanışmaz olaydık. Çünkü ne zaman tanıştık işte o zaman sofralarımızda daha pürüzsüz ve aşık olacağımız güzellikte meyve ve sebzelerle tanıştık. Hepsi çok güzeldi. Gel gelelim zaman geçti, artık tadını görüntüsünden daha çok arayacağımız anlar geldi. Çünkü tarım ürünleri ihtiyaçları bize vereceği fayda, doğallık ve tat ile gerekir. Bizler bunu geç fark ettik. Ve şu an organik tarım faaliyetleri yaparak kaybettiğimiz güzellikleri geri getirmeye çalışıyoruz. Şimdi gelelim organik tarım nedir, ne değildir, nasıl yapılır, bir göz atalım..
Organik Tarım, kısaca ürünlerin hiçbir kimyasal maddeye maruz kalmadan yetiştirilebilmeleridir. Peki bu nasıl yapılır? Bu iş için prensip edinilen 4 madde vardır. Tohum, Fide, Fidan ve Ağaç dikkat edilcek temel unsurlardandır. Bunları ufaktan açacak olursak aşağıdaki tanımlamaları yapabiliriz.

Tohum; En başta organik tarımın hükümlerine uygun olacak şekilde, DNA’sında herhangi bi değişiklik yapılmamış yani genetiği değiştirilmemiş, radyasyon ile de herhangi bir maruza kalmamış şekilde uygun olmalıdır.
Fide; Tohumunun organik olması ve ana bitki üzerinden üretilmiş olması, herhangi bir şekilde hızlı büyümesi için ilaç kullanılmamış, kimyasal olarak bir etkiye maruz bırakılmamış, toprak yapısına uyum sağlayabilecek ve iklim koşullarına dayanabilecek şekilde olmalıdır.
Fidan ve Ağaç; En başından beri organik yol ve yöntemlerle elde edilmiş, beslenmesi ve büyümesi sırasında herhangi bir kimyasal madde kullanılmamış şartlar olmalıdır.

Bu sayede organik tarım faaliyetleri ile tarım üzerinde daha çok ürün üretmek yerine insan sağlığına daha çok faydalı ürünler üretmek amaçtır. Şimdi ise son olarak faydaları ile ilgili biraz madde sayalım.
• Bitki ya da toprak, ne kadar doğal olursa, ne kadar çok gerçek doğallıktan faydalanırsa, o kadar çok insanın keyif alabileceği güzellikte ve tatta ürünler ortaya çıkar.
• Sağlık problemleriniz biraz daha azalır. Bu söylem bilimsel olarak ta kanıtlanmıştır.
• Su kaynakları da toprak kadar zehirleneceğinden, kimyasalları topraktan çektiğinizde canlılar için daha sağlıklı su kaynaklarının oluşmasını sağlarsınız.
• Kimyasallar ayrıca tarım ürünlerinin tohumlarına da zarar verir. Onları korursanız devamlılık ve çeşitliliği de korumuş olursunuz.

Önceki İçerikHidroelektrik Santrali (HES) Nedir? Nasıl Çalışır?
Sonraki İçerikRadyasyon Nedir? Zararları ve Korunma Yolları Nelerdir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz