Lupus Hastalığı Nedir?

0
1562

Lupus Hastalığı Nedir?

Lupus Hastalığı Nedir İnsanların bağışıklık sistemi, zararlı mikroorganizmalar, istenmeyen alerjenler gibi şeyler ile savaşır. Ancak bazı durumlarda, bireyin kendi immün sistemi kendi doku ve organlarına savaş ilan eder. İşte, böylesi durumlarda ortaya çıkan hastalığa lupus hastalığı denilmektedir.

Lupus, böbrekler, beyin, cilt, akciğerler, kan hücreleri ve kalp gibi pek çok organ veya sisteme tutunabilir. Genelde belirtiler, tutulduğu organ ya da sisteme göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden teşhisi zordur. Çok geniş bir spektruma sahiptir ve pek çok hastalıkta ortaya çıkan benzer belirtileri gösterebilir. Hatta bu yüzden doktorlar, lupus hastalığına büyük taklitçi der. Ancak hastalığın bilinen en belirgin belirtisi, yanak, burun gibi bölgelere uzanan kelebek benzeri cilt döküntüleridir. Ancak bu da her lupus hastalığında ortaya çıkmayabilir.

Lupus hastalarının çoğunda ateş, deride döküntüler, artrit ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar.

Lupus Hastalığının Genel Belirtileri

  • Şiddeti artarak devam eden alevlenmeler.
  • Tutulum yerine göre ortaya çıkan semptomlar şeklinde olabilir.
  • Ağız içi yaraları
  • Döküntüler
  • Raynoud fenomeni
  • Ekseriyeti küçük eklemlerde sabahları ortaya çıkan tutukluğu ve eklem bölgelerinde ağrı, şişme şeklinde.
  • Akciğer ve kalp zarında sıvı artışı.
  • Nöbet, inme, gelç gibi nörolojik sorunlar.

   Hastalığın genel özellikleri arasında ise şunlar yer alır.

  1. Lupus hastalığında ortaya çıkma sıklığı kadınlarda erkeklere oranla 10 kattır.
  2. Tedavisi, hastalığın tutulduğu yere göre değişiklik gösterir.
  3. Tümüyle tedavi edilmesi diye bir şey şu anlık yoktur. Bununla birlikte ilaç tedavisi ile kontrol altına alınması mümkündür.

         Lupus Hastalığının Sebepleri

Hastalık immün sistemin sapkınlık göstererek, kendi vücuduna savaş açması ile ortaya çıkar. Bu yanlış saldırıya neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak, genetik faktörler ile çevresel (ilaç, gün ışığı, toksinler vb.) faktörlerin lupus hastalığına sebebiyet verdiği düşünülmektedir.

Lupus Hastalığı Kimlerde Görülür?
Lupus Hastalığı
Hastalık hemen her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Hastalık ağırlıklı olarak 20-30 yaşları arasında ortaya çıkar. Tüm ırklarda görülme ihtimali olan bu hastalık, siyahlar ile Asyalılarda daha yaygın görülür.

Önceki İçerikDünyanın İlk Akıllı Telefonu
Sonraki İçerikGöz Altı Morluklarının Sebepleri ve Önüne Geçmenin Yolları
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz