Dünyanın İlk Akıllı Telefonu

0
1971

Dünyanın İlk Akıllı Telefonu

Telefonlar çok uzun süredir dünyamızda. Alexander Graham Bell’in telefonu icat etmesi ile beraber üreticiler bu büyük pazarda yer edinmek için sayısız şirket kurup, sayısız şirket batırdı ve firmalar bugünkü büyük haline geldi. Peki, modern çağın insanların elinden düşüremediği yeni oyuncakları akıllı telefonların tarihçesi nedir? İlk akıllı telefonların özellikleri nelerdir? Yazımızda bu soruların cevabını vereceğiz.

İlk akıllı telefon 1993 yılında piyasaya sürüldü. Amerika’nın bilgisayar üretici firması IBM tarafından üretilen Simon marka bir telefondu. Bir cep telefonu ve mini bilgisayar özellikle bu enteresan alet, kısmen de olsa dokunmatik bir ekrana sahipti. Tabi şimdikilerin yanında her ne kadar takoz kalsa da o dönem bu telefon için mini bir servet ödemeniz gerekirdi.

Simon’dan sonra Nokia pazardaki ikinci büyük atılımı yaptı ve Nokia 9000 serisi ile müşterilerini kendine hayran bıraktı. Katlanabilir özellikte ve mini bir biligsayar görünüşünde olan bu telefon, günümüzde izlerine bile rastlanmasa da bir dönem pazarın tek hakimiydi.

1997 yılında Ericsson GS88 marka telefonunu piyasaya sürdü. Nokia 9000 serisini üretmesinin ardından bir yıl geçer geçmez Ericsson’dan gelen bu hamle, piyasayı ikiye böldü. Bu telefonun en büyük özelliği ise, dünya literatürüne, akıllı telefon lügatini geçirmeyi başarmış olmasıydı.

ilk-akilli-telefon

2000 yılında Ericsson firması ikinci hamlesini yaptı. R380 telefonu ile günümüz modern akıllı telefonlarının temelini attı. Dönem kullanıcılarının büyük beğenisi topsa da, pazarda hakimliği iki yıl kadar sürdü. Zira 2002 yılında Palm isimli Treo marka telefon piyasaya girdi. Tasarımı ile bugünkü akıllı telefonlara ilham olan marka, döneminde çok ses getirdi.

Rim, Palm’ın ilgisinden çok etkilenmiş olsa gerek ki, uzun bir dönem zirveyi koruyacak olan BlackBerry isimli akıllı telefonu piyasaya sürdü. O dönem ilk ürünü olan 5810 modelinden sonra farklı ürünlerle piyasada zirvede kaldı.

BlackBerry’i tahtından indiren Amerika’nın ünlü teknoloji devi Apple oldu. 2007 yılında piyasaya sürdüğü iPhone markasını taşıyan telefon, gelişmiş teknolojisi, hızlı işlemcisi ile teknoloji tutkunlarının hayranı oldu. Iphone ile başlayan akıllı telefon furyası bugün halen zirvede olan Iphone firması ve onun rekabet içerisinde olduğu Samsung, LG gibi firmalar ile devam etmekte.

Önceki İçerikEn Az Yakan Otomobil Modelleri
Sonraki İçerikLupus Hastalığı Nedir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz