Luis Figo Kimdir?

0
2794

Luis Filipe Madeira Caeiro ‘FIGO’
Almada(Portugal)
4 November 1972

Barca’da hain Real’de yıldız

Barcelona’dan başarılı bir sezon sonunda Real Madrid’e giderek Katalan taraftarlarca hain ilan edilen Figo, sadece Avrupa’nın değil, dünyanın en iyi oyuncularından biri.
Dünyanın en pahalı futbolcusu Luis Figo, 11 Aralık’ta Roma’da belirlenecek FIFA yılın futbolcusu ödülüne aday üç isimden biri. 28 yaşındaki Portekizli oyuncunun dünyanın en iyi forvetlerinden biri olduğu konusunda kimsenin kuşkusu yok.


Sürat, etkileyici bir top kontrolü, öldürücü şutlar ve bir atlet kadar iyi dayanıklılık ve kondisyon… En tehlikeli olduğu anlar kanatlardan yaptığı koşular olmasına rağmen ceza sahasına topla daldığı zamanlar rakip takımların korkulu rüyası Figo. Euro 2000’de İngiltere’ye uzaktan attığı unutulmaz gol, savunma oyuncularının fırsat vermeleri durumunda nelerle karşılaşabileceklerinin göstergesi. Bütün bunların ötesinde Figo, tam bir takım oyuncusu. O hiçbir zaman takım için bütün gücünü harcamadığı gerekçesiyle suçlanamaz. Doğuştan gelen yetenekleriyle takımı için kendini feda etmesi Figo’yu dünyadaki diğer yıldızlardan ayırıyor ve onu bütün teknik direktörlerin transfer listelerinin başına koyuyor. Sahadaki hırslı oyunu ve mücadeleci ruhu Figo’yu taraftarın da sevgilisi yapıyor.
Buna rağmen Figo’yu yazın manşetlere taşıyan futbol yetenekleri değil, Barcelona’dan Real Madrid’e olaylı transferi oldu.
Barcelona taraftarının Figo’ya çok büyük tepki duymasının altında transfer sezonundan önce Real’e gideceği söylentilerini kesin bir dille yalanlaması ve sözünde durmaması yatıyor. Barcelonalı taraftarların gönlünde fahri Katalan olan ünlü oyuncunun Real’e gidişi konusunda ilginç olan ise Real Madrid’e gerçekten isteyerek gittiğine taraftarların çoğunun inanması. Menajerinin, Real Madrid’in başkanlık seçimi sırasında o zamanki aday Florentino Perez’le bir anlaşma imzaladığı ve bu anlaşmanın sadece Figo’nun Barcelona ile olan sözleşmesindeki fiyatın artırımı için yapıldığı yaygın görüş.
Sporting Lizbon’dan Barcelona’ya transfer olduğu sezondan beri Katalan ekibiyle çıktığı 172 maçta 30 gol atan Figo, bordo- mavili kulüp ile iki lig, iki İspanya Kupası, birer de Avrupa Süper Kupası, İspanya Süper Kupası ve Kupa Galipleri Kupası sevinci yaşadı. Geçen sezon Barcelona’nın hiçbir kupa alamamış olmasına rağmen, Figo, kariyerinin en iyi sezonunu geçirdi ve 9 gole imza attı. Barcelona’yı Şampiyonlar Ligi’nde yarı finale taşıyan Portekizli yıldız, Portekiz’in de Euro 2000’de yarı finale kadar gelmesinde başrolü oynadı.

Bu sezon transfere 75 milyon dolar harcayan Barcelona, Figo’nun yerinin doldurabilmiş değil. 100.000 kişilik eski taraftarının önüne çıkmayı başaran ama maç boyu tepki alan Katalan izleyicilerin eski idolü Figo, “vatan haini”ne varan suçlamalarla karşı karşıya kaldı.
İspanya’da en fazla asist yapan futbolcu olan Figo’yla ve sakatlıktan tamamen kurtulan Fernando Morientes’le güçlenen Real Madrid, bu sezon transfere harcadığı paraların karşılığını görecek gibi görünüyor.
Barcelona’nın eski teknik direktörü Louis Van Gaal, bir dünya karması oluşturursa ilk seçeceği oyuncunun Figo olacağını söylüyor ve ekliyor: “Figo, kazanma isteği ve futbol mantalitesiyle çok büyük, fantastik bir futbolcu”

Dünyada yılın futbolcusu ödülünün ilk adayı Figo’nun kısa futbol geçmişi şöyle:

1972: 4 Kasım’da Lizbon’da doğdu
1989: Portekiz’le FIFA 16 yaş altı şampiyonluğunu yaşadı.
1990: Sporting Lisbon ile ilk maçına çıktı.
1991: Portekiz’le FIFA 20 yaş altı şampiyonluğunu kazandı. Aynı yıl, Lüksemburg’a karşı ilk kez Portekiz Milli Takımı’nın formasını giydi.
1992: Portekiz formasıyla kasım ayında oynanan Portekiz’in Bulgaristan’ı 2-1 yendiği maçta milli takımla ilk golünü attı.
1995: Haziran ayında Johan Cruyff’un Barcelonası’na, menajeri Parma ve Juventus’la da sözleşme imzaladığı için tartışmalı bir şekilde transfer oldu.
1995: Eylül ayında Barcelona’nın Merida ile 2-2 berabere kaldığı maçta ilk kez Katalan ekibinin formasını giydi.
1996: Haziran ayında Türk Milli Takımı’nın da bulunduğu grupta Portekiz adına attığı golle Euro 96 Portekiz’in çeyrek finale kalmasında pay sahibi oldu.
1997: Barcelona ile İspanya Kupası, Süper Kupa ve Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nı kazandı.
1998: Barcelona ile İspanya’da hem lig hem kupa, Avrupa’da da Süper Kupa şampiyonluğu yaşadı.
1999: Katalan ekibinde 7 gol atarak şampiyonlukta yine pay sahibi oldu. Aralık ayında France Football dergisinin yaptığı ve takım arkadaşı Rivaldo’nun 1. olduğu Dünyada Yılın Futbolcusu anketinde 5. oldu.
2000: Barcelona’daki son sezonunda 32 lig maçında 9 gol attı, Barcelona sezonu ikinci tamamladı.
2000: Euro 2000 finallerinde, İngiltere’ye attığı gol ve Portekiz’in yarı finale kalmasıyla en çok konuşulan oyunculardan biri oldu.
2000: 24 Haziran’da, 56.1 milyon dolarla dünya rekoru kırarak Real Madrid’e transfer oldu
2000: 21 Ekim’de, Nou Camp’a Real Madrid oyuncusu olarak döndü, Real maçı 2-0 kaybetti.
2000: Kasım ayında, 2000 Dünyada Yılın Futbolcusu Ödülü’ne aday gösterildi.
2000: Aralık ayında, World Soccer dergisi tarafından Dünyada Yılın Futbolcusu seçildi

Önceki İçerikKeneden Korunma Yolları
Sonraki İçerikDomuz Gribi Belirtileri
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz