HDR10 Nedir

0
3067

HDR10 Nedir?
Eğer ki teknoloji ile iç içe bir kişi iseniz aşağı yukarı bu terimin ne olduğu ile ilgili birkaç fikriniz vardır.  Çünkü son zamanlarda oldukça çok dikkatimizi çeken teknolojik haberler ortaya çıkıyor. Bu haberler özellikle telefon ve televizyon ağında oluyor. Görüntü kalitesini kat ve kat iyileştiren yeni teknolojik gelişmeler bizlerin de bunları biraz da araştırmamıza neden oluyor. Bugün sizlere biraz örneklendirme yaparak durumu açıklamaya çalışacağız. HDR10 teknik olarak High Dynamic Range ismi ile karşımıza geliyor. İsminden çok bizim tarif edebileceğimiz şekilde görüntü kalitesini daha net ve akıcı bir şekilde düzenliyor. İnternette bu durumu görsel olarak araştıracak olursanız bir şeyi rahatlıkla fark edebilirsiniz. Bir mekanın ya da manzaranın 2 farklı fotoğraf çekiminde, birinin HDR10 olması ile görüntünün bir diğerine göre daha canlı oluştuğunu fark edebileceksiniz. Burada amaç piksellerin siyah ve beyaz oranlanmasından kaynaklanıyor olmasıdır. Bu teknoloji özellikle sanal gerçeklik oyunlarında da oldukça çok kullanılmaktadır.

Aynı şekilde son zamanlarda yeni yeni çıkmış olan 4K televizyonlar için de geçerlidir. Eski bir fotoğraf makinesi ile ya da modeli geçmiş bir telefon kamerasında bir video çektiğinizde ve özellikle bu çektiğiniz video karanlık bir ortamda ise videonun içinde yer alan ışık veren lamba gibi etkenler video kalitesinin bozulmasına neden olacaktır. Çünkü parlama etkisinin çok olması ve tüm ekrana yayılması sizin net bir görüş almanızı engelleyecektir. Bu teknoloji içerisinde hedef ise koyunun daha koyu ve açık rengin daha açık olmasını hedeflemektir. Parlaklığın sınırlı ve yaygın olmamasını başarmaktır. Bundan 2-3 sene öncesine kadar sosyal paylaşım sitelerine fotoğraf atarken belli başlı uygulamalarda fotoğraf kalitesini artırmak için çalışma yapılırdı. İşte aslında yapılan o çalışmalar, bugün gördüğümüz bu teknolojinin başlangıç haliydi. Yani aslında teknoloji hayatımıza yeni girmedi. Sadece yakın zamanda bu teknoloji üzerinde fazlaca duruldu. Tüm olay bundan ibaret. Ama bekleyip göreceğiz. Telefon ve televizyon sektöründe çok hızlı bir ar-ge çalışmaları yapılıyor. Bundan bir iki sene sonrasında karşımıza nasıl teknolojiler çıkacak.

Önceki İçerikSamsung Müşteri Hizmetleri Telefon Numarası
Sonraki İçerikVestel Müşteri Hizmetleri Telefon Numarası
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz