Etna Yanardağı – Etna Yanardağı Nerede

0
3119

Etna Yanardağı – Etna Yanardağı nerede?
Etna Yanardağı Avrupa’nın en büyük yanardağı olarak bilinmektedir. İtalya’da bulunan bu yanardağ, bölgedeki 3 büyük yanardağ arasındaki en büyük olanıdır. Rakım olarak bakıldığında ise deniz seviyesinden 3329 m yüksekliğine sahiptir.
Dünyanın merkezinde aktif olarak haraket eden bir lav kütlesi vardır. Bu kütle yer yüzündeki düzenin bozulmaması için kendine bulduğu yakın deliklerden kendini püskürterek, çekirdekte oluşan enerjinin sakinleşmesini sağlar. Dünyanın belli yerlerinde bu yanardağlardan bulunmaktadır. Etna yanardağı ise dünyanın en büyük 3. Yanardağı olarak tarihe geçmektedir.

Etna Yanardağı – Etna Yanardağı nerede?

Etna Yanardağı bulunduğu yer itibari ile İtalya’da bulunan Alplerin güneyindeki en büyük dağ olarak bilinir. 1190m2’yi işgal eden bu yanardağın taban çevresi ise 140km’ye sahiptir. İtanya’da bulunan 3 yanardağ arasındaki en büyük olması ile en korkutucu olması bilinmektedir.
Geçmişten bu güne kadar bu yanardağ pek çok insanın ölmesine neden olmuştur. Bir yanardağın patlaması çıkardığı lavlar ve kül bulutları ile sınırlı değildir. Yer küreden çıkacak olan lavların yüzeyde biriktirdiği enerji depremlerin oluşmasına da neden olur. Bu durum geniş alanları etkiler. Aktif bir yanardağın ise devamlı patlar halde bulunması ve lav çıkartması yakın çevresini de oldukça kötü bir duruma getirir. Akan lav kütlelerinin yakın yerleşkeleri harap etmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Ve en büyük ve uzun etkisi olan kül bulutları ya da yağmurları ise insanların solunum güçlükleri çekmesine neden olmaktadır.

Önceki İçerikNeden İsviçre Bankaları Tercih Ediliyor
Sonraki İçerikAndroid İçin Arama Kayıt Uygulamaları
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz