DLNA Nedir

0
812

DLNA Nedir
Kısaca ismine çok aşina olmadığınız ama yeni olmayan bir teknolojidir. Genel olarak amacı cihazlar arasındaki bilgi ya da medya paylaşımıdır. Cihazlar arası herhangi bir somut bağlantı bulunmaksızın sanki internet üzeri ya da bluetooth yardımı ile aktarabildiğiniz dosyalar gibidir. Tek farkı belli bir açma kapama ya da farklı bir bağlantının bulunmuyor olmasıdır. Hayatımıza baktığımızda aslında her noktada teknolojik alet ve bunların ne derece gelişip her konuda hayatımızda olduğunu fark ediyoruz. Bunun da yanında haberlere baktığımızda hemen hemen her gün yeni şeylerin üretildiğini ya da keşfedildiğini görüyoruz. Bugün bahsettiğimiz bu teknoloji aslında çok ta yeni sayılmaz. 2000’li yılların başlarında ortaya atılan ve denenmiş olan bu teknoloji yakın zamanda cihazlarda yerlerini bulmaya başladı. Bizler normalde bir telefon ya da bilgisayardaki dosyaları bir farklı cihaza aktarabilmek için bir kablo ya da farklı teknolojiler kullanmaya çalışırdık. Aslında düşünüldüğünde yine farklı değil. Ancak sadece kablo teknolojisi artık tarihe karışacak. Ve sanki her cihazda bulunan bir internet ağı varmışçasına cihazlar arasında devamlı veri aktarımını sağlayabileceğiz.

Sanki telefon, bilgisayar hariç tüm cihazlarda bluetooth bulunuyormuş gibi bilgisayarınızdan fotoğraf makinenize dahi anlık veri aktarımını sağlayabileceksiniz. Ya da fotoğraf makinenizde bulunan dosyaları hemen bir yazıcı ile bağlayarak anlık çıktısını alabileceksiniz. Öyle ki bu teknoloji henüz cihazlar üzerinde hakimiyet kurmamış olsa da bu durum gerçekleştiğinde hayat gerçekten inanılmaz bir hal alacağa benziyor. Bugün bahsettiğimiz bu teknoloji 2003 yıllarında teknoloji devlerinin bir araya gelmesi ile bahane bulmuş ve ortaya atılmış bir konudur. DLNA firması o zamanlar 2006 yılının ilk çeyreğinde konu ile alakalı ilk kullanım detaylarını açıkladıktan sonra 2009 yılında 5500 farklı cihaz tarafından desteklenerek 200 milyondan fazla kullanıcıya ulaştırılmış bir hizmettir. Bugün ise Türkiye’de Vestel, bu teknoloji üzerine yatırımlar yapmaktadır.
DLNA teknolojisine baktığımızda aslında bu tek düze basit ve standart değildir. Çünkü her cihaz için ayrı bir formata ihtiyaç duyar. Başka kafa karıştırıcı geliyor olsa da dediğimiz gibi mantığı çok çok basittir.

Önceki İçerikTürk Hava Yolları Müşteri Hizmetleri Telefon Numarası
Sonraki İçerikAnadoluJet Müşteri Hizmetleri Telefon Numarası
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz