Askerlik Yapamaz Kriterleri Nelerdir?

0
3073

Askerlik Yapamaz Kriterleri Nelerdir?

Kimilerine göre çok zor bir eylem, kimilerine göre yapılması keyif veren bir vatani görev olan askerlik, yaşı gelmiş her Türk gencinin yapmakla mükellef olduğu bir görevdir. Zorunlu bir vatani görev olmasının yanı sıra, bazı özellikleri taşımak askerlik için zorunludur. Bu özellikleri taşımayan bireyler, askerlik yapamaz. Bu kriterlerden bazıları ise aşağıdaki listedeki gibidir.

  • Boy kilo: Askerlik yapacak birey için boy ve kilo dengeli olması zorunludur. Burada normalden çok zayıf ya da çok şişman bireyler askerliğe alınamaz. Boyun da aşırı olmaması şartı mevcuttur. Aşırı uzun olunması ya da çok kısa olunması askerliğin önündeki engeldir.
  • Hastalıklar: Özellikle bulaşıcı ve ölümcül hastalık taşıyan bireyler askere alınmaz. (AIDS vb.) Ayrıca, kanser gibi, akciğer, böbrek, kalp gibi organlarda yetmezlik yaşanması gibi ciddi sağlık problemi yaşayan bireyler de askere alınmamaktadır.
  • Eş cinsellik: Birey eşcinselse askere alınmamaktadır. Ancak burada, eşcinselliğin sağlık taraması ile kanıtlanmalıdır. Bununla birlikte, cinsiyetini değiştirmek isteyen ve bunun için çeşitli hormon tedavileri gören bireyler de askerliğe alınmaz.
  • Akıl sağlığı: Bir bireyin askerlik görevini yerine getirmesi için akıl sağlığının yerinde olması gerekmektedir. Birtakım psikolojik rahatsızlığı olan bireyler de askere alınmaz.
  • Körlük: Körlük durumu askerlik için engeldir. Ayrıca, kör seviyesinde çok az görüş alanına sahip bireyler de askerlik yapamamaktadır.

Bir bireyin askerlik yapamaz kriteri, ağırlıklı olarak sağlık durumu ile alakalıdır. Sağlığında bir problem olmayan Türk erkekleri, büyük oranda askerlik yapabilir. Kendi sağlığını ve toplum sağlığını tehdit eden faktörler askerlik yapamaz kriterine girilmesine sebeptir. Yukarıda yer alan sağlık problemi dışında, kendi başına hareket edememe, ağır fiziksel aktiviteleri kaldıramama gibi problemler de bu duruma engel teşkil edebilmektedir. Askerlik öncesi bir sağlık taraması geçirilir ve bu sağlık taraması sonucu askerlik yapıp yapmayacağına karar verilir. Eğer şüphelendiğiniz ekstra bir sağlık probleminiz varsa, gerekli testleri yaptırarak, herhangi bir problem olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Askerliğin farklı kademeleri için, farklı sağlamlık durumları gerekmektedir. Örn: pilotluk için çok derinlemesine bir sağlık testi yapılır. Genel haliyle bir test ise standart sağlık durumunu kontrol eder. (Yukarıdaki maddeler gibi.)

Önceki İçerikSelçuklu Devleti Ne Zaman Kurulmuştur?
Sonraki İçerikTürkiye’nin Batısı ile Doğusu Arası Kaç Kilometredir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz