1 pound kaç TL eder

0
5504

1 pound kaç TL eder?
Pound İngiltere’nin para birimidir. Ancak diğer adıyla sterlin olarak ta geçmektedir. Peki neden bir yanda pound bir yanda sterlin olarak adı geçmektedir.  Önce bu konudan ufak bir giriş yapalım. İngilizler tarafından kullanılan para birimin iki farklı terimi vardır. Bunlardan ilki sterlin ve ikincisi ise pounddur. Ancak insanlar pound olarak pek telaffuz etmezler. Özellikle İngiltere’de ve sterlinin gücünün olduğu bölgelerde bu geçerlidir. Çünkü onlara göre pound demek yani telaffuz olarak bunu söylemek komiktir.

Türkiye’de finans sektörlerinde İngiliz poundu diye görmek neredeyse imkansızdır. Döviz haberlerinin olduğu her yerde pound olarak değil İngiliz Sterlini olarak ismi geçer. Sterling kelimesi İngilizcede sterling kelimesinden gelmektedir. Bunun anlamı ise gerçek ve hakiki demektir. Hatta İngiliz para biriminin uzun hali Pound Sterling’tir.

Dünyada en güçlü devletler sıralamasında İngiltere ilk sırada yer alır. Çünkü sömürgecilik anlayışları ile dünyada pek çok bölgede isim sahibidir. Ayrıca İngilizce’nin dünya dili olmasından da bunu anlayabilirsiniz. Ayrıca İngiltere dünyanın en gelişmiş ülkelerinden bir tanesidir. Ama bu demek değildir ki her para birimi ülkenin gelişmişlik derecesini gösterir… Örnek verecek olursak 1 TL’ye 3 yaklaşık 2.1 İsveç Kronu alabiliyor olmanız, İsveç’in refah ve gelişmişlik düzeyinin Türkiye’den kötü olduğu anlamına mı gelir? Ya da Japonya üzerinden örnek verecek olursak, Japonya’nın para birimi Yen’dir. Bugün baktığımızda 1 TL’ye 26 Yen alabiliyorsunuz. Ancak Japonya’da bir ekmeğe Türk lirası bazında 5 lira para ödüyorsunuz. Yani bu durum aslında göründüğü gibi olmuyor.

Dünyanın en güçlü para birimlerine gelecek olursak, başı çeken Kuveyt Dinarıdır. Şu an TL karşısındaki değeri 13.4 liradır. Bu çizgide 2. Sırada yer alan  Bahreyn dinarı ise 10.7 dolaylarındadır. Üçüncü sırada yer alan Umman riyaline bakacak olursak, 1 Umman riyali 10.5 TL’dir. Dünyanın bu sıralama içerisindeki en pahalı dördüncü  körfez ülkesi olan Ürdün’ün para biri mi yani Ürdün riyali ise 5.71 TL’dir. Sanırım bu sıralamaya göre İngiliz Sterlini, Ürdün Riyalinden sonra 5. Sıraya yerleşir. Şuan baktığımızda İngiliz Sterlini 5.57 TL dolaylarındadır.

Önceki İçerikİlk T.B.M.M. ne zaman kuruldu?
Sonraki İçerikHint kınası ile dövme nasıl yapılır
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz