Torrent Terimleri

1
3405

* Seed: İngilizcede tohum anlamına gelen kelime, Torrent dünyasında kaynak anlamına gelir. Dosyanın tümüne sahip ve paylaşımda bulunduran kişilere seeder denir.
* Leech: İngilizcede “sülük” anlamına gelen kelime, Torrent dünyasında Sömürücü ya da Dosyayı çekenlere denir. Dosyayı çeken kişiler aynı zamanda Dosyanın kısmi bir bölümüne sahip olduklarından Leecher diye anılırlar. Bir diğer anlamda ise Dosyayı paylaşmayı sevmeyen Dosyanın Paylaşılmasına engel olan kişilere Leecher denilir.
* Peer: Seed ve Leech in toplamına verilen isimdir.
* ReSeed: Daha önce indirilmiş bir Torrent ile çekilen dosyaların bir süre sonra tekrar Seed etme işlemine verilen isimdir. Bu işlem Hash kontrolü gerektirir. Torrent ile çekilen dosyaların en ufak bir değişikliğe bile uğramamış olmaları gerekmektedir.
* Hash: İngilizcedeki anlamından tamamen farklı bir anlamda kullanılır Torrent dünyasında. Hash aslında bir MD5dir. Torrentin indikten sonra ve indirilen parçaların doğru olup olmadığını kontrolü için kullanılan bir Bütünlük Kontrolüdür. Her Torrente, her dosya ve her parçada bulunur. Kullanıcı sadece Torrentin genel Hash bilgisini görebilir. Hash bilgisi her Torrente farklı olduğundan aynı zamanda Torrent dosyasınıda tanımlar.
* Tracker: Torrentin bağlandığı basit bir sunucudur. Torrenti çeken Peerler Trackere dosya hakkında bilgi gönderirler, Diğer Peerler ise Trackere bağlanarak kimde hangi dosyanın hangi parçalarının olduğunu öğrenirler. Tracker üzerinden kesinlikle dosya transferi gerçekleşmez sadece Kaynak paylaşılır. Kim nekadar dosya çekti ve ne kadar yükledi gibi İstatislik bilgilerinide barındırabilir.
* DHT: Distributed Hash Table Peerler arası Kaynak paylaşımı diye özetleyebileceğimiz bir özelliktir. Trackerden bağımsız kaynak bulma işini üstlenir. Private (özel) Trackerlarda kullanılmaması gerekmektedir.
* Download: Torrent sistemi aracılığı ile diğer kullanıcılardan Dosya indirme işlemine verilen isim.
* Upload: Torrent sistemi aracılığı ile diğer kullanıcılara Dosya gönderme işlemine verilen isim.
* Ratio: Bir Torrentin (aslında torrent ten çekilen dosyaların) Upload işleminin Download işlemine oranıdır. Bu özellik Private (özel) Trackerlarde özellikle önemlidir. Sağlıklı paylaşımı ve Hit&run olayını ortadan kaldırmak ve dosyaların daha yüksek hızlarda sunulmasını sağlamak için kullanılan bir özelliğe verilen isimdir. Genel olarak Torrent dünyasında paylaşımcıyım diyebilmek için 0,5 Ratioyu yakalamanız gerekmektedir, Yani 10 Mb Download’a 5 Mb Upload yapmanız gerekmektedir. Public (genel) Trackerlarde ise tamamen Torrent ruhuna ve kullanıcının insafıyla alakalı bir yaptırımdır.
* Hit&run: İngilizce anlamı Vur ve Kaç olan kelime, benzer bir anlamda Torrent Dünyasında da kullanılmaktadır. Dosyayı çekip hemen paylaşımdan kaldırma işlemine ve kaldırana verilen isimdir. Torrent dünyasında kesinlikle sevilmezler. Ve istenmeyen bir olaydır

Önceki İçerikYoutubea 30 milyon TLlik vergi borcu
Sonraki İçerik1 ayda nasıl 10 kilo verdim?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz