Takım Yıldızlar ve Özellikleri

4
18310

Takım yıldızları eski zaman insanının bir nevi yer yön bulmak için kullandıkları bir pusula görevi gören yıldızlardır. Tabi bu yıldızlar o zamanların bilim insanları tarafından adlandırılmış ve bu güne kadar bizlere ulaşmıştır. Uzay biliminde kutup yıldızı çokça ismi anılan bir yıldızdır. Bu yıldızın diğerlerine göre daha çok parlaması bunu daha ön planda olmasına neden olmuştur. Eski insanların teknoloji ile ağı olmadığından bazı mevsimsel olaylardan ön sezilerini geliştirdikleri gibi uzaysal etkenleri de kullanmasını iyi bilmişlerdir.

Takım yıldızlarının adlandırılması eski insanların hatta bilim insanlarının o zamandaki belli bilgi ya da inanışlara göre şekillendirilmiş halidir. Zaten takım yıldızlarının isimlerinden de anlaşılacağı üzere mesela yunanlılar yunan mitolojisinden esinlenerek adlandırma yapmışlardır. Şu anda 88 adet takım yıldızı adlandırılması bulunmaktadır. Bu adlandırmalarda günümüzde ise çeşitli Türkçe ifadeler kullanılmaktadır.

Tabi takım yıldızlarının özellikleri de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları bakılan konuma ya da mevsime göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Hatta bazen saat bile etkilidir. Örnek vermek gerekirse Kuzey yarım kürede en iyi kış zamanı takım yıldızları daha iyi görülebilmektedir. Bu zamanlarda diğer yarım kürelerde bu takımlar pek gözlenemez. Günümüzde bilinen bazı takım yıldızları ve özellikleri aşağıdaki gibidir.

Büyük Ayı: Bu takım birbirinden parlak yıldızlar tarafından oluşmuştur. Kuzey yarım kürenin büyük bir kısmında yıl boyunca görülebilir bir özelliği vardır. Bu takımın belirgin bir kepçe şekli olmasından dolayı diğerlerine göre ayırt edilmesi daha kolaydır.

Küçük Ayı: Bu takım yıldız da adeta büyük kardeşine çekmiş gibi kuzey yarım kürenin büyük bir kısmında yıl boyunca görülmesi mümkündür. Kepçeyi andıran şekli itibari ile kolaylıkla fark edilebilir. Bir kuzey yıldızı olarak bilinen Polaris bu takım yıldızın sap kısmındaki en son yıldızıdır. İşte bu sayede açık bir havada eski insanlar çok rahat bir şekilde yönünü bulabilirmiş.

Akrep: Diğer bir adı da Scorpio’dur. Batı tarafında Terazi, Doğu tarafında ise Yay takım yıldızları arasında yer almaktadır. Bu takım yıldız pek çok parlak yıldızı içinde barındırır. Ancak akrebin kalbi olarak ta nitelendirilen Antares bunların içinde en parlak olanıdır.

İnci: Diğer bir adıyla pearl olarak da bilinmektedir. Dünya çapında her iki yarım küreden de görülebilen bir takım yıldız olup 2009 yılında NASA tarafından keşfedilmiştir. Şekil itibari ile uzun ve kalın bir çubuğa benzemektedir. Nasa tarafından bu yıldız modern 89. takım yıldız olarak bilinmektedir.

Avcı: En büyük özelliğe sahip takım yıldızlardan bir tanesidir. Gökyüzünde bütün yarım kürelerden kolaylıkla gözlenebilmektedir. Oldukça da parlak olduğundan gökyüzünde kolaylıkla bulunabilmektedir. Avcı takım yıldızı Türkiye’de özellikle kış aylarında oldukça kolay gözlenebilmektedir. Türkiye üzerinde bu takım yıldızını görmek isteyenlerin güney ufkuna bakmaları yeterli olacaktır.

Önceki İçerikGök Gürültüsü Neden Olur?
Sonraki İçerikGYM Lideri Nasıl Olunur?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz