T.C. kimlik numarasından adres bulunabilir mi

0
1136

T.C. kimlik numarasından adres bulunabilir mi?
Dünyada dolandırıcılık sistemleri neden hiç bitmiyor. Hatta neden her gün farklı farklı yöntemlerle karşımıza geliyorlar. İnsanları kandırmak bu kadar kolay hale mi geldi. İnsanların kazandıkları 3 kuruştan fayda sağlanacak kadar küçüldü mü bu insanlar. Tabi işin bu boyutunun dışında bir de internet üzeri açıklar da insanları bazen güç duruma düşürebiliyor. Sadece devlete bağlı kişilerin görebilecekleri bilgilerin dışarıya sızması gibi durumlar ile karşılaşılabilir hale gelebiliyor. Bu bilgilerin çok yabancı ellere dağılması ileride kötü sonuçlar doğurabilir. Ama herkes bunun bilincine göre mi hareket ediyor, işte orası muamma.

Bugün pek çok işlemde artık TC kimlik no ile onaylama prosedürleri kullanılıyor. Bunun içerisinde pek çok etken girebilir. Örnek olarak bir kargo işleminde dahi TC kimlik numaranızı yazıyorsunuz. Bazı sitelerde üyeliklerde bunu kullanıyorsunuz. İnternet üzerinden herhangi bir alışveriş yapma dışında telefonlarda oyun satın alırken bile yine aynı işlemlerden geçebiliyorsunuz. Bir mağazadan alışveriş yapıyorsunuz oraya bilgi verirken de aynı şekilde TC numarası veriyorsunuz. Kısaca hayatımızın her alanında bu işlem var ve kaçamıyoruz.

Normalde devletin yetkili kişileri dışında özel bilgilerin görülmesi doğru olmaz. Ama bazı istemsiz açıklar buna engel olamaz duruma gelebilir. Son zamanlarda internette dolaşan bir skandal üzerine tekrar kafalarımızda oluşan soru işaretlerine çözüm getirebilmek amacı ile bunu yazdık. Ekşi Sözlük sitesinde ‘’rexex ‘’ adında bir üye ‘’ TC Kimlik Numarasından Adres Bulmak ‘’ şeklinde bir başlık kullanarak bu skandalı bizlere duyurdu.  İçerik olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sitesinde oluşan bir açık vardı. Site üzerinden ticaret sicil işlemlerine ait firma sorgulama ve başvuru sisteminde TC kimlik no yazarak ‘’ KPS’den Al ‘’ butonuna tıkladıktan sonra sorgulamak istediğiniz kişinin isim ve soyad kısmını da gördükten sonra ‘’ sayfa kaynağını görüntülemek ‘’ butonuna tıkladığınızda beklenmedik bir olay ile karşılaşıyordunuz. Tabi bu olay şuan için geçerli değildir. Olay duyurulduktan sonra duruma müdahale edildi. Şöyle bir düşünün, Google’da 1 dk süre içerisinde bir arama yapsanız binlerce kişinin TC numarasının devletin sitelerince açık bir şekilde deşifre edildiğiyle karşılaşabilirsiniz.

Önceki İçerikHemşire Olmak İçin Hangi Okulu Okumalıyım
Sonraki İçerikİlk T.B.M.M. ne zaman kuruldu?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz