SSD Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

0
872

SSD Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hepinizin başına gelmiştir zaman zaman, bilgisayarım çok ısınıyor, fan kendinden mi geçti çok gürültü yapıyor gibi söylemleriniz olmuştur. Bunların hepsi eski HDD diskinizden kaynaklıydı. Pil ömrünün adeta katili olan bu harddisklerin yerini artık yeni teknolojiler almaya başladı. Ne gürültü olacak, ne ısınma. Artık bilgisayarınızın ruh halinden eskisi gibi şüphelenmeyeceksiniz.

SSD öncelikle yeni nesil hard disk olarak ta tanımlayabiliriz. Ancak yeni çıkması adına şimdilik bilgisayarınızı hızlandıracak ara birim olarak ta düşünebilirsiniz. Çünkü misal 100 GB bir HDD kapasitesinin fiyatı 100 GB SSD fiyatına göre devede kulak kalabilir. Bu yüzden her şeyden önce kaçlık bir SSD alacağınıza dair karar vermeniz en önemli adım olacaktır.

HDD içerisindeki sistemi biliyorsunuzdur. Bir disk sistemine hakim olan bu aparatlarda mekanik bir aksan bulunmaktadır. Bu aynı zamanda güç tüketimini tetikler. Ses yapar ve dolayısıyla ısı verir. SSD kartlarda bu durum yoktur. Yukarıda sayılanların yanında ayrıca da hızlı bir performans sergiler. Şimdi SSD alımında dikkat edilecek noktalara gelelim.

En başta da dediğimiz gibi öncelikle kafanızda almak istediğiniz bir kapasite limiti belirleyin. Ardından ana kartınızın Sata 2’mi yoksa Sata 3’mü olduğunu kontrol edin. Bu ikisi arasındaki fark ne olacak diye sorarsanız, bunlar arasındaki fark sizin verileri yazma süreniz anlamına gelecektir. Sata 3 olursa eğer sizin veri yazma hızınız 450-500 mb dolaylarında olacakken Sata 2’de bu durum 280 mb gibi max değerlerde olacaktır. Bunun üzerine;

  • SSD hard diskin sıralı okuma ve yazma hızlarının mümkün olduğunca 500mb üzerindekilerini tercih edin.
  • Trim desteği var mı yok mu, buna dikkat edin.
  • SSD har diskinde ‘’Wear Levelling Algorithms’’ desteğinin olup olmadığına bakınız.
Önceki İçerikGenpa Teknik Servisteki Cihazı Sorgulama
Sonraki İçerikPR (Public Relations) Nedir
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz