Ortalama Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

0
1795

Ortalama Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır?
Otomobillerin yakıt tüketimleri hesaplamaları bu günlerde en çok aratılan konulardan biri olduğundan bu konuda daha detaylı bir bilgi vermeye çalışacağız. Öncelikli olarak ortalama yakıt tüketiminden kasıt otomobilin yol üzerindeki yakıt için etkilenebileceği tüm etkenleri göz önünde bulundurarak ortak bir oran saptayabilmek olacaktır. Şimdi bunun iç detaylarını biraz inceleyelim.

Öncelikle arabanın yakıt tüketiminde önemli etkenlerden biri de gittiğiniz yolun niteliklerine göre değişkenlik göstermesi olacaktır. Bir aracınızın şehir içi ile şehir dışında kullanımı arasında dağlar kadar fark olacağı bir kesinliktir. Çünkü şehir içerisinde 1-2 viteslerle ve de dur kalk olarak yapılan işlemler yakıt tüketiminizi ciddi şekilde artıracaktır. Bunun şehir dışı etkeninde ise 2 farklı etken sizin karşınıza çıkacaktır.

Öncelikli olarak düz asfalt yolda gidecek olursanız bunun içerisinde de araba devrini ekonomik olarak kullanacak olursanız, araç tüketimini olabildiğince az bir limite indirilebilirsiniz. Diğer bir şekilde asfalt dışında toprak yol ya da tırmanmalı bir yolda ilerleyecek olursanız bu da yakıt tüketimini artıracaktır. Yani pek çok etken bulunacaktır. Ancak bu etkenlerin bir ortalama değeri çıkarılacak olursa şehir içi ve şehir dışı olarak 2 yöntemin yüzdelik oranlarını hesaplayarak bu işlem tamamlanır.

Şehir içi olarak hesaplamada en kötü şartlara göre hesap edecek olursak soğuk bir motorun çalıştırılması ile şehir içi şartlarında 20 ile 50 km hız aralığında 3-4 km şeklinde gidilen aralığın test limitinin %37’si ile birlikte düz yolda en fazla 120 km ile 6-7 km ile gideceğiniz test sürüşünün %67’sini alarak yapılan bir hesap ile ortalama olarak yakıt miktarınızı hesaplayabilecek bir noktaya gelebilirsiniz ki gittiğiniz km’nin yaktığınız yakıt miktarına göre oranını da bu farklar ile hesaplayabilirsiniz.

Bu yaptığımız hesap basit bir hesap olmakla birlikte araç kullanıcısının kullanım şekline göre de bu tüketim oranlı bir şekilde artacaktır. aracınızın motorunu ne kadar çok dengeli bir şekilde yönetirseniz o kadar çok size yakıt olarak bir avantaj sağlayacaktır. Hız arabaları için bu durum pekte ekonomik düzeyde olmayacaktır.

Önceki İçerikZenMate VPN Nasıl Kaldırılır
Sonraki İçerikMozilla Firefox Girilen Siteler Nasıl Silinir
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz