Lpddr3 – Lpddr4 Ram Nedir

0
6539

Lpddr3 Ram Nedir?
Akıllı mobil cihazlar ya da tabletlerin hızlı veri akışını sağlayabilmek amacıyla üretilmiş olup ve 2007 yılında piyasaya sürülen LPDDR 3, o zamanın teknolojisine uygun formatta performans sağlayan bir RAM’dir. Low Power Double Data Rate olarak ismi geçmekte olan RAM, çift veri akışında oldukça hızlı bir performans sergileyebilmektedir. HD yayın ve video çekimlerinde hızlı veri akışını sağlayabilmek amacı ile bu konuda kolaylık sağlaması amacıyla üretilmiş olup şuan en son versiyonu olan LPDDR4 kullanılmaktadır. Şuan en son güncel hali ile kullanılmakta olan LPDDR 4 ile karşılaştırma yapılarak farklarını daha iyi bir şekilde aktarmaya çalışacağız. LPDDR 3, maksimum 800 MHz hızına sahip bir RAM’dir. Diğer özellikleri olarak max 1600 MT/s ve 14.9 GB/s özellikleri mevcuttur. Çift veri hızı olarak bilinen aynı zamanda gerilimi azaltılmış, yüksek transfer performansı sergileyen ve oldukça verimli olan bir donanım malzemesidir.

Günümüz LPDDR 4 ile karşılaştırma yapıldığında yalnızca bir çeltik farkı gözlemleniyor olsa da verimliliği bakımından 2 kat fark yaratmaktadır. Bu fark yalnızca hız için geçerli olmasının yanı sıra ısınma bakımından ve güç tüketimi bakımından da güzel bir fark yaratmıştır. LPDDR 3 totalde 1.35 – 1.5 V enerji harcıyorken bu durum LPDDR 4 için 1.1 – 1.2 dolaylarındadır. Yüksek hızlara çıkabilmek içerideki veri akışının çok olmasından kaynaklandığı için haliyle ısı yayma özelliği de oldukça çok olacaktır. Bu durum da cihazın erken zamanda daha çok ısınmasına ve video çekimlerinde bilhassa daha kısa tutmanıza neden olacaktır. Bu durumu önleyebilmeniz açısından ve daha çok video çekimi için cihazınızı kullanmayı hedefliyorsanız en son günümüzde kullanılan LPDDR 4’ü kullanmanız sizin açınızdan sağlıklı olacaktır.

Yıl 2011 olduğunda Samsung ilk DDR 4 belleğini imal ettiğinde oldukça çok yankı uyandırmayı başarmıştı. Her ne kadar 2007 yılında DDR 3 piyasaya sürülmüş olsa da aslında arka planda 2005 yılında DDR 4 için çalışmalar başlamıştı. Teknolojinin istekleri doğrultusunda şuan DDR 4 oldukça çok kullanılabilir olsa da bundan 3-4 sene sonra bu bellek te artık tarihe karışacaktır.

Lpddr4 Ram Nedir?

Telefon RAM’leri olarak karşımıza gelen LPDDR, özellikle her geçen gün bitmek bilmeyen yeniliklerle ve teknolojilerle karşımıza çıkan son model telefonlarda kullanılan yüksek hızlarda performans sağlayıcı RAM’lerdir. Telefonunuzun daha hızlı performans sağlaması ve son zamanlardaki yüksek çözünürlüklü video çekimlerinin bile artık çok daha hızlı bir şekilde aktarımını sağlayacaktır. Yalnızca bununla da sınırlı kalmayıp akıllı telefonların oldukça sıkıntılı olduğu bir farklı konuda da oldukça kolaylık sağlamaktadır.

Açılımında LPDDR, Low Power Double Data Rate anlamına gelmektedir. Burada LP dediğimiz Low Power yani düşük güç tüketimi ve DDR ise Double Data Rate dediğimiz, çift veri hızı anlamına gelmektedir.  Bunun ise 2 anlamı olacaktır. Bunlardan ilki verileri daha hızlı bir şekilde aktarımını sağlayacaksınız ve diğer anlamı da işlem hızlı olduğundan harcanan enerji ve ısınma da fazla olacaktır.

LPDDR 4 bir önceki nesli olan LPDDR 3’e göre iki kat daha hızlıdır. LPDDR 3’te en fazla 800 MHz değeri sunulurken şimdiki LPDDR 4’te ise bu değer 1600 MHz olarak bilinmektedir. Bizlerin eskilerde HD olarak nitelendirdiğimiz 1080p’ler artık yerini 4K teknolojilerine bıraktığından dolayı eski nesil RAM’lerin de artık bir anlamı olmayacaktır. Raflarda yeni çıkan yüksek akıllı telefon teknolojilerinde yeni yeni yerlerini almaya başlayan LPDDR 4 RAM’in ısınma ve kullanım enerjisine de baktığımızda aslında önceki versiyonlarına göre oldukça güzel değerlere eriştiğini fark ediyoruz. Eskilerde yapılan testlerde 4K ile çekim yapıldığında yaklaşık 5 dk içinde inanılmaz bir ısınma ile karşılaşılırken şimdi bu durum biraz daha iyileşmiş durumda. Yapılan araştırmalara ve testlere göre eski nesile göre %40- 45 oranında enerji tasarrufu sağlanmasının yanı sıra yaklaşık olarak 1.1 – 1.2 V gibi bir harcama yapıldığı gözlenmiştir. Harcanan güç değerindeki düşüş de aynı zamanda ısınmayı düşüreceğinden teknoloji devlerine yakışır bir RAM ortaya çıkmış olur.

Eğer ki cihazınızı daha çok çekim yapmak için kullanıyorsanız bu tip yüksek performanslı RAM’lerin tercih edilmesi telefonunuzun ömrünü de sizin çekim sürenizi de ve kalitesini de bir o kadar çok etkileyeceğini unutmamalısınız.

Önceki İçerikWindows 10 Ekran Videosu Çekme
Sonraki İçerikPhilips 49PUS7002 49 Teknik Özellikleri
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz