Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

0
977

Bir bankadan kredi almak adına araştırmalar yapan insanların büyük bir kısmının öncelikli olarak karşısına çıkan kavram hiç şüphesiz ki kredi notu. İnsanların bankalar üzerinden gerçekleştirmiş oldukları her türlü işlemlerin karşılığı olarak belirlenen bu not ile birlikte bankalar onlardan kredi ya da kredi kartı istedikleri zaman bu notlara bakıyorlar. Kredi notları hesaplanırken pek çok farklı husus değerlendirmeye alınmaktadır. Genel olarak bu değerlendirme hususları müşterilerin mevcuttaki borç durumu, yakın dönemde kredi kullanıp kullanmadığı, kredi kullanım oranı, müşterilerin kişisel bilgileri, kredi ve kredi kartı durumlarıdır. Kredi hesaplaması esnasında müşterilerin aylık gelir oranları, eğitimleri, çalışma süreleri, sigorta durumları, sahip oldukları mal varlıkları gibi detaylar incelenir.

Kredi Kayıt Bürosu tarafından yapılan bu kayıtlar sonrasında banka müşterilerinin var olan durumları dikkatli bir şekilde incelenebilecektir. Kredi notu hesaplanırken müşterilerin kredi kartı ve kredi durumu, bu puanın %30’luk bir oranına denk gelmektedir. Türkiye’de binlerce kişi günümüzde kredi ve kredi kartı kullanıyor. Dolayısıyla bu ürünlerin kullanılmasının sonrasındaki geri ödemeler, bankaların en fazla incelediği kalemler arasında yer alıyor. Kredi notu hesaplamasın esnasında %25’lik kısımda ise kişilerin var olan borç duruları incelenmektedir. Dolayısıyla kredi ve kredi kartı borçlarını düzenli olarak ödeyen kişilerin kredi notları yükselirken ödemelerde sıkıntı yaşayan kişilerin notlarında ciddi düşüşler meydana gelir.

İnsanların büyük bir kısmı aynı anda pek çok bankaya kredi ve kredi kartı başvurusunda bulunur. Bu başvurular düşünülenin aksine kredi notunu yükseltmek, hızlı bir şekilde düşürür. Aynı zamanda sürekli bir şekilde kredi kullanan kişilerin notları da bu konuda dikkate alınmakta ve hesaplama yapılırken %20’lik bir etkiye sahip olmaktadır. Geriye kalan %15’lik son kısımda ise kredi kullanım oranı yer alır. Daha öncesinde hiç kredi kullanmamış olan bir kişinin kredi notu düşük olurken kredi kullanmış ve ödemelerini düzenli olarak gerçekleştirmiş olan kişinin kredi notu daha yüksek olacaktır. Burada önemli olan nokta, krediler arasında süre olması ve ödemeler esnasında herhangi bir sorun olmamasıdır. Böylece insanların kredi notları yeni krediler için istenilen yükseklikte olacaktır.

Önceki İçerikTürk Telekom Cepten Bedava İnternet Kampanyası
Sonraki İçerikTurkcell Kredi Notu Sorgulaması
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz